Editorial

Una temporada per no mirar enrere

La_Molina,Torrent_Negre,HH,RC,240121
Mirant la muntanya després de la visita de la "Filomena" Autor/a: Diaridelaneu.cat
Avui sí, amb el tancament de Masella, ja podem dir que s'ha acabat la temporada d'esquí alpí 2020-21. Molt possiblement la d'enguany quedarà en el record com la més atípica, difícil i condicionada de la història de l'esquí a Catalunya. També a Europa. I a tot l'hemisferi nord.

Recordem que, al Pirineu català, la campanya va començar el 14 de desembre amb l'obertura de totes les estacions, però només quatre dies més tard, el 18 de desembre, començaven els confinaments comarcals de mobilitat. Cinc dies més tard, a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, hi començava el confinament municipal, que dies després s'estendria a la resta del Pirineu. La desfeta econòmica es començava a dibuixar.

El nou entrebanc per a la viabilitat del negoci de la neu va arribar l'endemà del dia de Reis, el 7 de gener. Començava el confinament municipal a tot el país i aleshores sí, la desfeta econòmica deixava de ser un dibuix i es materialitzava en els comptes d'explotació dels negocis.

De manera automàtica i d'un dia per altre es cancel·laven campanyes de publicitat i continguts als mitjans de comunicació. Les escoles d'esquí veien com saltaven les reserves. Restaurants i hotels veien com les línies d'unes agendes plenes passaven a omplir-se de ratlles i esborradures. Botigues de lloguer i venda d'equips deixaven de veure entrar clients. Agències de viatges posant treballadors en ERTO. Les empreses de transport també veien com s'anul·laven les reserves. I les estacions d'esquí pràcticament deixaven de vendre forfets i es quedaven buides. Una imatge trista.

Ja no es passaria de nou al confinament comarcal fins al 7 de febrer. En arribar aquesta data també s'iniciava la campanya de l'esquí escolar, qüestió que va donar una mica més d'oxigen al sector. Al costat dels escolars, també podien pujar a esquiar tots els residents en comarques del Pirineu amb estació d'esquí.

El 15 de març es va celebrar com una data de victòria: a les portes de Setmana Santa s'aixecava el confinament comarcal. Però deu dies de "normalitat" en el darrer tram de la temporada, amb un aforament del 30% a les estacions d'esquí, no salven en cap cas una campanya d'hivern. El 5 d'abril tancaven la pràctica totalitat de les estacions catalanes i les 3 andorranes. I un esment per les de la Catalunya del Nord, que no han pogut obrir ni un sol dia.

I finalment avui, 11 d'abril, ha tancat la darrera estació que quedava oberta: Masella. Tot i que la direcció pretenia obrir fins a finals d'abril o fins al pont de l'1 de maig, el cert és que amb el nou decret de confinament comarcal vigent des del divendres 9 d'abril, l'estació va comunicar que es donava per tancada la temporada a partir d'avui diumenge a les 2 de la tarda.

Així doncs, avui deixem enrere una campanya condicionada per la Covid-19, amb tot el que això ha significat en restriccions de moviments per als esquiadors i limitació d'aforaments, i així des del dia 14 de desembre i fins avui mateix. Una temporada que, en l'aspecte meteorològic, també ha quedat marcada per l’escassetat de nevades i els dos episodis de pols sahariana.

Avui, amb el tancament de la temporada d'alpí, arriba el moment de adreçar-nos a tots els lectors, anunciants i col·laboradors per donar-los gràcies pel seu suport. També avui comença el compte enrere per a una nova temporada i podem donar per fet que segur que la vinent serà millor que la que acabem d'acomiadar. Si la present haurà servit per tocar fons, la vinent ho serà per remuntar, i ben segur que ho farem a velocitat de desembragable. N'estem segurs

A pistes ens hi veurem el primer dia de novembre que les condicions de neu ho permetin, però no oblideu que igualment ens continuarem veient per pantalla cada dia i fins aleshores amb els continguts propis de la primavera i l'estiu.

A tots vosaltres, salut i muntanya!

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny