Editorial

Un novembre sense esquiar i un 'reset' l'u de desembre

masella,nestadi,coma-oriola,nevada-©IST
Un 1 de novembre de 2018 a Masella. Una imatge que ben segur no es podrà repetir enguany. Ni que nevin 3 metres. Autor/a: Diaridelaneu

Ahir dimecres nit va ser el president francès, Emmanuel Macron, qui va anunciar que des d'avui França se sotmet a un confinament. Serà menys estricte que el de la primavera passada, i en principi, si es frena la tendència a l'alça dels contagis, l'1 de desembre es tornarà a la "normalitat pandèmica" de fa només 48 hores.

De moment, però, les estacions d'esquí alpines ja donen per perduda la campanya d'esquí de Tots Sants, i les glaceres de Tignes i Les 2 Alpes han tancat portes avui mateix. S'afegeixen, doncs, a les glaceres italianes de Val Senales, Stelvio i Cervinia, que ja van ser convidades a tancar el cap de setmana passat.

A casa nostra fa poca estona el Govern de la Generalitat ha decretat un nou reforç del toc de queda, que ja s'apropa al format de confinament que vam viure la primavera passada. De moment és vigent per un mínim de quinze dies. A l'espera de què es publiqui al DOGC hi ha previst un tancament perimetral dels moviments dins Catalunya. Els caps de setmana el confinament o toc de queda s'ha de fer dins els termes municipals dels nostres municipis de residència.

A la pràctica vol dir que, per un mínim de 15 dies, s'acaben les escapades massives de lleure o turisme actiu de cap de setmana al Pirineu. Això vol dir que, si en les 48 hores vinents es repetís la gran nevada de fa dos anys, la que va permetre obrir Masella en una data tan primerenca com l'1 de novembre, amb l'actual context de mesures no seria viable obrir pistes i instal·lacions. De moment, però, no hi ha cap predicció meteorològica que ens confirmi nevades per a les properes hores, tot el contrari, així que no ens posem nerviosos.

El confinament anunciat per les autoritats italianes, franceses, catalanes i, previsiblement el que també acabaran adoptant a Andorra, Suïssa i Àustria, ens permet sortir de casa per anar a treballar, al metge i a fer compres de manutenció, entre algunes altres. Fins i tot es mantenen obertes les escoles i unes quantes activitats més, també essencials en el nostre dia a dia de funcionament com a societat.

Tots plegats estem convidats a frenar com més aviat millor l'escalada ascendent de contagis del coronavirus. Ens convé evitar un col·lapse de la sanitat, i en conseqüència sacrificar la situació actual que ens permetia una activitat de lleure molt variada, però amb aglomeracions.

Tots recordem les imatges de massificació d'aquest estiu passat, i cal evitar repetir estampes similars. A canvi, si els resultats per frenar els contagis de la Covid-19 són bons, i res fa pensar que no ho hagin de ser, en 15 dies es revisarà a casa nostra. A la Catalunya del Nord i França, però, la revisió serà l'1 de desembre.

En resum, potser que anem oblidant-nos d'esquiar aquest mes de novembre. Ara cal posar totes les energies en fer-ho col·lectivament bé, tornar a la "normalitat de convivència amb la pandèmia" i, ja cap a finals de mes, aleshores sí que caldrà començar a mirar els mapes de prediccions meteorològiques a l'espera que ens anunciïn nevades.

L'u de desembre començarà un 'reset' que podem intuir com una bona solució per salvar la temporada d'esports d'hivern. Aquell dia ens trobarem ja les portes d'una temporada de neu, la 2020-21, que és clau per a tots nosaltres.

Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny