Editorial

Dilluns comencem però no hi serem tots

sant valenti,la molina,parella,esquiadors
Aquest dilluns ens veiem a pistes Autor/a: La Molina - Oriol Molas
Ja fa dies que hi ha mala maror en els ambients de neu del Principat d'Andorra. També al Pirineu francès, com és obvi.

La decisió del govern andorrà de seguir les directrius franceses i europees, i per la qual s'ha optat per no obrir pistes fins passat festes de Nadal, no va agradar en el seu moment al sector turístic i dels esports d'hivern del "país dels Pirineus".

Ara bé, la decisió tenia tot el sentit si es tenia present que, tenint ben assumides que les directrius eren secundades per 3 grans països europeus, entre els quals sembla que Alemanya com a principal instigadora, i amb el suport per convincement d'Itàlia i França, tot feia preveure que les estacions ubicades al sud del Pirineu també acabarien adoptant la mateixa estratègia en la lluita contra el coronavirus.

Cal remarcar que per compensar el tancament les empreses del sector neu de França, aquestes rebran ajudes oficials de l'Estat. Aquí, a casa nostra, aquesta opció estava pràcticament descartada. El tancament seria sense compensacions si hagués estat el cas. I aquest és un matís prou important que explica els fets que s'han anat succeint aquests darrers dies.

Continuem. El cas és que va acabar instaurant i donant per bo el missatge que, per les mateixes raons, cap estació catalana o espanyola acabaria obrint portes fins al mes de gener. Es va donar per fet que aquesta seria la realitat a banda i banda del Pirineu: totes les estacions tancades i totes en la mateixa línia de sortida de condicions. Per primera vegada, la data d'inici de la temporada al Pirineu no vindria marcada per la meteorologia, sinó una lluita unificada contra la pandèmia que, tot i partir de dades epidemiològiques diferents en cada territori, marcaria igualment una data de començament a l'entorn de la primera quinzena de gener.

Lluny d'aquest missatge que s'ha acabat donant per bo en molts ambients de neu, i així a tot l'ample i llargada del Pirineu, el cert, però, és que a principis de desembre les estacions d'esquí de l'Estat espanyol no estaven obligades ni imperativament ni legalment a romandre tancades pels respectius governs autonòmics. Només Aragó i Andalusia ho havien descartat, però no pas en el cas dels centres hivernals de Catalunya, Castellà i Lleó, Cantàbria, Astúries o Madrid, totes elles comunitats on s'hi troben estacions d'esquí i on les condicions sanitàries han estat, fins ara, diferents als territoris d'Andalusia i l'Aragó.

En el cas del Pirineu català sempre ha estat de coneixement públic que ja s'havia pactat una primera possible data d'obertura: la del 4 de desembre, amb poca fortuna, i la del 9 de desembre, una data que havia aixecat força consens.

A l'hora de la veritat aquesta data va passar a millor record per tres motius: el primer, perquè moltes no tenien neu suficient per obrir instal·lacions. El segon, perquè el confinament municipal de divendres a diumenge feia del tot inviable en l'àmbit econòmic l'obertura de pistes. I el tercer, per què, a sottovoce, quina estació s'hauria atrevit a obrir pistes quan bona part d'Europa pressionava perquè cap estació obrís i la mesura fos consensuada?

Cap estació catalana ha volgut assumir el cost de la imatge de veure el seu nom lligat a una obertura primerenca a tot Europa i, molt possiblement, lligada a una imatge d'un primer dia de la temporada amb el risc de vendre una imatge de massificació fent la volta a tot Europa.

Finalment han estat estacions de la serralada Cantàbrica les primeres a obrir. Discretament, sense fer soroll, potser en línia amb el seu tamany també petit. Els avantatges de ser discret a vegades permeten grans resultats. I finalment demà dilluns ho faran les catalanes. I en quatre dies més ho farà Sierra Nevada i en deu dies més les aragoneses.

Avui, 24 hores abans de l'obertura de les estacions catalanes, alguns mitjans de comunicació andorrans avancen que s'ha pactat avançar l'obertura de les estacions andorranes del dia de Reis al 3 de gener. Aquesta data els permetria ser lleials a França com a país i a la vegada seduir una part dels esquiadors catalans que passen els darrers dies de les vacances de Nadal a la neu. Per Andorra no és una data bona en l'àmbit econòmic, ja que bona part de la campanya de Nadal haurà estat perduda, però més val un dia 3 que no pas un 15 de gener.

En paral·lel hi ha mitjans que informen que la data d'obertura de les estacions catalanes per al dia 14 hauria sorprès el Govern andorrà. Una sorpresa, però, que no hauria de ser-ho si tenim present el que hem explicat unes línies més amunt i que la decisió d'obertura ha estat per consens de les estacions catalanes. Insistim un cop més: l'autorització d'obertura no ha estat mai denegada, en tot cas desaconsellada. Fins i tot Ministres espanyols han declarat públicament aquests dies, per activa i per passiva, que el problema és en l'aprés-ski i no en l'esquí. I en aquest sentit hi hem trobat a faltar algun conseller del Govern de la Generalitat sumant-se a aquest criteri.

Que encara avui mateix, des d'alguns mitjans i des d'algunes xarxes socials, es busqui crear una confrontació que no existeix entre els Governs català i andorrà, que a sobre es basa en suposicions que falten a la veritat, o insinuar que hi pot haver certa desconfiança entre les estacions d'un o altre territori, o entre els aficionats i els professionals de la neu, és una dinàmica que no aporta res de positiu al del sector de la neu, ja sigui en la qüestió econòmica o des del vessant més lúdic.

Demà alguns privilegiats ens començarem a veure a pistes i això, es miri com es miri, serà bo per al sector. Desitgem amb tota la força del món que el model sigui seguit com més aviat millor per totes i cadascuna de les estacions d'esquí del Pirineu.

Enguany la festa de la neu serà amb mascareta i l'haurem de viure amb el màxim civisme i responsabilitat, però tots hem de tenir molt clar que no serà completa fins que hi siguem tots. Andorrans, occitans, aragonesos i nord-catalans, us hi estarem esperant.
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Edició en paper


Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots