Editorial

El món de la neu, pendent de decisions que es prenen lluny

esquiador,teleesqui,masella
El món de la neu, pendent de decisions que es prenen a Barcelona, París o Madrid Autor/a: Diaridelaneu.cat
Que la indústria de la neu i l'esquí a França té molta més importància que a casa nostra és una obvietat. Que malgrat el tancament de les estacions d'esquí franceses el seu govern garanteix unes ajudes que, al sud del Pirineu ni es donen o, si és el cas no s'hi acosten en percentatges ni en quantitats, també és una altra obvietat.

Ara bé, aquestes ajudes promeses pel govern gal no arribaran a tots els sectors igualment vinculats a la neu. Fa un parell de dies el digital de la neu francès Skieur.com, versió digital de la prestigiosa revista en paper del mateix nom, ho denunciava en un article signat per Laurent Belluard.

El cas és que, de moment, les estacions d'esquí franceses no obriran fins com a mínim l'1 de febrer de 2021. Amb sort el 20 de gener hi podria haver alguna bona notícia que anunciés una obertura per uns dies abans. Ho va confirmar el govern francès fa un parell de dies i així ho vam publicar al Diaridelaneu.

Belluard, l'autor de l'article, es lamentava que l'estat francès, centralista com és, no feia cap diferència entre els territoris on hi ha tensió hospitalària i aquells altres que, com el Pirineu, on la circulació del virus encara és baixa, han de supeditar-se al mateix criteri unificat de tancament de totes les estacions d'esquí. Un tancament transversal del sector esquí a tot arreu (Alps, Massís central, Pirineu, Jura, Vosges...), hi hagi més o menys incidència de contagis provocats per la pandèmia.

Explicava que el primer ministre va declarar entendre la preocupació dels càrrecs electes, que defensen els interessos de les zones de muntanya, i els dels responsables de negocis vinculats al turisme d'hivern, però va preferir unificar les decisions de França amb les dels països europeus que també tenen estacions d'esquí, com ha estat el cas de seguir un mateix criteri d'obertura amb Alemanya, Itàlia o Andorra.

El problema escrivia, però, és que les ajudes del govern aniran destinades als sectors més representatius, (tot i no especificar-ho, s'entén que es refereix a l'hoteleria, comerç, escoles d'esquí, etc), però no pas als més petits i que en reben igualment les conseqüències. És el que en diu els danys col·laterals, i en cita un en el qual ens veiem perfectament reflectits: el dels mitjans de comunicació del sector neu i esquí.

En el seu escrit ha alertat que, premsa de l'esquí a banda, centenars d'altres tipus d'empreses més petites del sector neu i de menys repercussió desapareixeran al llarg del 2021. La seva activitat i ingressos depenen dels mesos de l'hivern, però ara mateix estan desatesos i de la temporada d'hivern ja ens n'hem polit 1/3 part. I mentrestant les autoritats del govern no entenen que matant l'economia al voltant de l'esquí es liquida bona part de l'activitat econòmica i els recursos per viure als pobles de muntanya.

Des d'aquest diari no cal que diguem que no hi podem estar més d'acord i que, aquesta problemàtica de fons, l'hem estat llegint en l'apartat d'actualitat de les comarques del Pallars, Ripollès o Cerdanya aquests darrers dies.

Ara veiem com els habitants i les activitats econòmiques del Pirineu relacionades amb el turisme d'hivern, estem supeditats als criteris, les ajudes econòmiques i sanitàries que decideixen unes autoritats que resideixen en ciutats llunyanes com Madrid, París o Barcelona. Autoritats que fa l'efecte que només escolten a uns interlocutors i autoritats del territori que segur que són els autoritzats i legítims, però a vegades ens fan sospitar que no tenen presents les necessitats de tots els col·lectius.

I mentre decideixen, ens queda resignar-nos, obeir i el consol de saber que al vessant nord del Pirineu hi tenim més qüestions en comú del que ens pensàvem.
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Edició en paper


Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots