Editorial

Un any de ruïna al món de la neu

mascareta,telecadira,esquiadors
Esquiadors amb mascareta aquesta temporada Autor/a: Diaridelaneu.cat
Avui fa un any del fatídic decret d'estat d'alarma. D'un dia per altra, estacions, hotels, albergs, escoles, restaurants, botigues de venda i reparació, empreses de transport, agències de viatges, guies de muntanya o refugis, van quedar tots tancats.

Des d'aquell fatídic 13 i 14 de març de 2020 la prioritat per al sector de la neu, com qualsevol altre que formi part responsable d'aquesta societat, ha estat la salut. I per aquest motiu s'han acceptat i assumit tots els sacrificis que se'ns han imposat, conscients que, ben mirat, tampoc hi havia una alternativa que no fos trencant la solidaritat amb la resta de la societat.

I malauradament els sacrificis en el nostre sector s'han fet difícils d'entendre si tenim present que són activitats esportives i lúdiques que es desenvolupen a l'aire lliure. Un any després, l'aturada pràcticament total de l'economia al sector de la neu s'ha convertit en una amenaça per a la futura viabilitat. I s'afegeix al llistat d'ombres que des de fa uns anys patim els esports d'hivern i de neu.

Per sort nostra, la fi del confinament comarcal a partir de demà dilluns ajudarà a pal·liar la desfeta absoluta, ni que sigui per al darrer tram de la temporada. Una victòria pírrica, però sembla una bona llum per al final d'un túnel de 365 dies de travessa penosa. Les previsions d'afluència d'esquiadors i turistes al Pirineu sembla que són bones, o molt bones, i no seria d'estranyar observar algun episodi o imatge de massificació igual al que vam veure a l'estiu als cims, llacs i senders més emblemàtics de Catalunya. Segur que ja hi haurà qui se'n cuidarà d'amplificar-ho per les xarxes socials.

En qualsevol cas, comunicats de neu i previsions meteorològiques a banda, la principal amenaça per als propers 15 o 20 dies serà aquesta possible afluència massiva. I amb ella el risc que es disparin els contagis d'un coronavirus que encara està lluny de ser controlat i erradicat. Per tant, és tan necessari que pugem a gaudir de la neu amb la màxima il·lusió, com fer-ho amb la proporcional prudència i responsabilitat. Res que no fem en els nostres pobles o ciutats de residència habitual: és a dir, grup bombolla, respectar el toc de queda nocturn si aquest continua, mantenir la distància social i portar mascareta.

Fem-ho bé entre tots i assegurem-nos que tots els actors de la neu en puguem sortir beneficiats. No oblidem que les ajudes al sector, estacions i escoles d'esquí a banda, a més d'algun àmbit de l'hostaleria i les agències de viatges, han estat ridícules o nul·les, i així ho vam denunciar el passat mes de gener. I els mitjans de comunicació, petits o grans, en som un bon exemple: cap ajuda.

Així doncs, us convidem a gaudir de la neu en el seu darrer tram de temporada com un regal que enguany esdevé doble, sobretot si tenim present que el nostre és un àmbit estacional pendent de l'evolució de factors inestables com la meteorologia i sensibles a una economia general ja molt tocada.

Desitgem poder veure-us a pistes en els dies vinents. Si podeu, demà mateix. I si no per Setmana Santa.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny