Editorial

Més sostenibles, més conscients i més convençuts

La Molina,club,nens,3112022-IST
Imatge d'avui 31 de desembre a La Molina. Al fons, el massís del Puigmal. Autor/a: Diaridelaneu
En el moment de posar negre sobre blanc en aquest editorial ho faig quan encara falten unes poques hores per al canvi d'any. En la qüestió climàtica, el 2022 passarà a la història per les altes temperatures que arrosseguem des de fa mesos, per la llarga sequera, i per viure un inici de la nova temporada de neu (la 2022-23) de poc mantell blanc i de poc fred.

I en un moment com l'actual, sembla escaient recordar que fa trenta i quaranta anys enrere (a finals dels 70 i a la dècada dels 80), les temporades de neu al Pirineu, especialment l'oriental i potser menys a l'occidental, poques vegades començaven per Nadal. Sovint ho feien per Cap d'Any. O fins i tot per Reis. Però això cada vegada costa més de recordar de tan ben acostumats com ens tenen les estacions d'esquí del Pirineu a començar la campanya a finals de novembre. Sí, admetem obertament que la tecnologia de la neu produïda ha aconseguit pal·liar fins ara l'escalfament global i de retruc estabilitzar el calendari dels esports d'hivern i l'economia que se'n deriva.

I en aquest context, de menys a més al llarg del 2022, hem pogut comprovar com mai abans, que el món de la neu és l'ase dels cops perfecte per a una part de la societat que, per algun motiu que se'ns escapa, hi veuen agrupats tots els pecats de la nostra societat i el seu modus vivendi. Em refereixo sobretot, a com se li qüestiona permanentment a l'economia dels esports d'hivern, i curiosament no es fa el mateix amb altres, el què fa per sobreviure en un context de temperatures globals en augment, manca de precipitacions i una alta despesa en energia elèctrica o de combustibles. En resum, volen exemplificar que el nostre sector és el del màxim exponent de la no sostenibilitat. I és que el concepte sostenible s'ha posat en boca de tothom en aquest 2022 quan, per desconeixement de molts, fa més de 25 anys que el turisme d'hivern, i el de la neu en concret, va començar a adaptar-se molt abans que cap altre en la lluita per esdevenir sostenible.

Per necessitat, els qui estimem la muntanya i la neu, coneixem la fragilitat d'aquest entorn i, precisament per aquest mateix motiu, el valorem com el que és: un món delicat, fràgil, minoritari i de qüestionament fàcil per part dels qui només en veuen l'embolcall exterior. I que no volen ni tenen interès en aprofundir gaire més enllà. Però els anys passen, com ho farà el 2022, i el nostre món continuarà resistint. I ho farà perquè tots nosaltres som tan conscients de la seva situació, que sense adonar-nos-en ens hem convertit en una autèntica resistència capaç de ressorgir temporada rere temporada i any rere any, aquest entusiasme, passió i il·lusió inexplicable que ens permet tornar a la muntanya passi el que passi. Doncs sí, entrarem al 2023 amb una consciència encara més convençuda que cal ser més sostenibles que mai, més conscients del perquè seguim en el món de la neu, i encara més convençuts que podem i hem de continuar lluitant pel nostre petit món dins el gran món que compartim entre tots.

A tots els lectors, col·laboradors, clients, proveïdors, ambaixadors, patrocinadors del diaridelaneu... A tots els clubs, entitats, organitzacions, associacions, federacions que es mouen al voltant dels esports d'hivern... A tots els hotelers, restauradors, botigues de venda lloguer i reparació, estacions de muntanya, escoles d'esquí, agències de viatges, empreses de transport, a tots els que viviu i doneu de viure al món de la neu... i fins i tot als qui ens assenyaleu, i per això mateix ens feu més forts i convençuts... a tots vosaltres desitjar-vos un bon any nou.

Feliç 2023!

Ivan Sanz Tusell

Comentaris


No hi ha cap comentari
 










giny

giny









giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny