Editorial

Sí al projecte Snowworld a Barcelona

Autor/a: Snowworld
L'empresa holandesa Snowworld ja té dissenyat i pressupostat el projecte per construir un centre d'esports d'hivern a la Zona Franca, amb un cost de 45 milions d'euros finançat amb capital 100% privat. El complex inclourà una pista d'esquí principal, una altra pista per a debutants i dues pistes de gel. També hi hauria espai comercial, establiments de restauració i un hotel. La previsió en llocs de treball directes és de 250. A nivell mediambiental es preveu que sigui sostenible, ja que el fred necessari per al complex provindrà de la central de gas natural liquat del Port de Barcelona, un fred que actualment s'aboca directament al mar.

Fins aquí tot sembla que són avantatges, però quins són els inconvenients? Doncs són dos: primer que el projecte ocuparà un espai que el planejament urbà de la zona qualifica d'equipaments i no hi ha suport de la resta del consistori per modificar-lo i, segon, que obligarà a traslladar les actuals dependències del Banc dels Aliments. Així doncs, a dia d'avui, el projecte només ha rebut el suport nítid i clar de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, que veu com els esports d'hivern podrien créixer en practicants a Barcelona, més encara si el complex facilita l'arribada del Metro a la zona Franca.

És una llàstima que el projecte no pugui rebre el suport més explícit del mateix Ajuntament, sobretot tenint en compte que Barcelona vol ser una candidata seriosa per organitzar el 2026 un Jocs Olímpics d'Hivern a la ciutat i el Pirineu. I sobretot, no deixa de ser una oportunitat perduda pensar que una inversió de 45 milions d'euros pot quedar en no res per manca d'un consens polític, i això amb un cost gairebé zero per a la hisenda pública municipal, que rebria, a més, un cànon de lloguer dels terrenys que són de propietat municipal. Segurament, si aquesta inversió prevista en un centre d'esports d'hivern ho fos per un centre d'esports relacionat amb algun altre esport més mediàtic i popular, el projecte ja hauria rebut un suport polític més clar i, per descomptat, seria motiu de debats en positiu en televisions, tertúlies a la ràdio i portades en la premsa de paper o digital.

Per tot això és necessari que, veient el panorama actual, des del sector català de la neu i el gel es treballi per popularitzar molt més els esports d'hivern en els mitjans de comunicació i a les esferes politiques, i aconseguir així anar units en el suport polític i mediàtic a aquest projecte. Un projecte que ens mereix confiança, perquè ens motiva que hi hagi grups empresarials a qui també els apassionin els esports d'hivern i que, a més, aconsegueixin fer-los viables. Com aquest mitjà i com els seu lectors.

17 de setembre de 2014
Publicitat
Entrevista

''Aprofiteu per gaudir de la neu el màxim que pugueu''
Ana Amor Ambaixadora de Diaridelaneu

entrevista


Edició en paper