Editorial

Esquiades accidentades els darrers dies de l'any

Siguem prudents en en dies que les pistes són més freqüentades del que és habitual i evitem lamentar-nos d’una actitut imprudent quan ja sigui massa tard
Siguem prudents en en dies que les pistes són més freqüentades del que és habitual i evitem lamentar-nos d’una actitut imprudent quan ja sigui massa tard
Aquests dies de Nadal les estacions d’esquí del Pirineu han tornat a penjar el cartell de “complet”. Hotels i apartaments plens, trànsit intens a les carretes d’accés a les comarques de muntanya, cues als expenedors de venda de forfets, als taulells d'informació, a l’accés als remuntadors, terrasses peu de pistes plenes, menjadors de restaurants plens... i això, és clar, és sinònim de pistes d’esquí molt plenes.

Molts clients dels esports de neu triem aquests dies de l’any com els inexcusables per visitar el Pirineu. Són dates propícies, el temps és adient i hi ha bona neu i en abundància. Una conjuntura que també ha portat a l’increment del risc d’accidents. Si el dia de Nadal teníem la trista notícia de la mort d’una surfer catalana a Grandvalira, el dia 28 també es produïa un accident molt greu a la mateixa estació andorrana. Hi altres accidents menors, com l’evacuació a Porté Puymorens amb helicòpter el dia 27 d’un jove surfer accidentat a l’snowpark d’aquesta estació i encara uns quants més que només formaran part del registre mèdic de cada estació.

Que les estadístiques i les probabilitats d’accidents existeixen és una realitat i una evidència contra la qual no s’hi pot fer gaire res. Ara bé, extremar les precaucions hauria de ser una norma bàsica de tots els que ens calcem una taula de surf o uns esquís en dies en què és evident que a més velocitat de baixada i més persones a pistes s’incrementen les possibilitats d’impacte. Si disposem de menys espai i temps de reacció semblaria un principi de lògica que no tothom sap veure, o vol veure, fins que potser ja és massa tard.

Doncs això, siguem prudents en aquestes dates tant senyalades i evitem de lamentar-nos d’una actitut imprudent quan ja sigui massa tard.
Bones festes i bona esquiada en aquests darrers dies de l'any.

29 de desembre de 2013

Articles relacionats: Consells per esquiar en pistes massificades
 
Publicitat
EntrevistaEdició en paper