Editorial

Un bon inici de temporada condicionat per un anticicló impertinent

La previsió de neu per als propers dies no és generosa, però farà fred i es podrà tornar a produir neu en bones condicions.
La previsió de neu per als propers dies no és generosa, però farà fred i es podrà tornar a produir neu en bones condicions. Autor/a: Captura de pantalla Skipass
La llevantada de fa 15 dies va ser molt oportuna i benvinguda arreu del Pirineu i el cert és que els esquiadors ho han/ho hem aprofitat. Les xifres de visitants a les estacions d’esquí en el transcurs dels 9 dies de la setmana dels 3 ponts, entre el 3 i l’11 de desembre, així ho demostren. Amb bon temps i neu justa però més que suficient per gaudir de l’esquí en totes les modalitats, el nombre d’esquiadors a les pistes del Pirineu català i andorrà s’ha disparat. Per contra, on no ho estan passant tant bés és a la Catalunya del Nord, on la llevantada hi va arribar esmorteïda.

En qualsevol cas l'arrencada de la temporada fa dues setmanes ha estat vital per al sector de la neu, però el fet que estigui tan condicionat al que caigui del cel o al fred és ara mateix un problema. L’anticicló fa dies que està instal·lat a bona part de l’Europa occidental i això està generant inversió tèrmica. La producció de neu està aturada més hores del compte, i quan es pot produir neu no es pot fer a tot el llarg i ample d'una estació, s'han de prioritzar traçats i, a la poca estona, la inversió tèrmica atura els canons.

El cert és que no neva des de fa massa dies i massa pistes comencen a deixar entreveure l’herba. Mantenir les instal·lacions obertes és ara mateix un veritable repte, però la situació sembla que canviarà a partir d'avui dijous nit, o demà divendres, amb l’arribada de nevades febles i baixada de temperatures. I dilluns entra una possible llevantada, però no està clar que arribi de forma generosa al Pirineu com s'havia pronosticat fa 48 hores enrere. Els meteoròlegs també avisen que això pot canviar en poques hores i millorar altre cop les perspectives. No ens desanimem, igual que ha canviat per empitjorar en poques hores, també pot canviar per millorar en properes observacions.

Tot i així mirem-ho positivament. La llevantada de fa 15 dies va deixar gairebé 200 litres d'aigua per metre quadrat a tot el Pirineu. Els aqüífers estan carregats i, si baixen les temperatures, situació que sí que està confirmada, es podrà tornar a produir neu sense patir per si hi ha o no prou aigua en els llacs. Tot plegat serà molt oportú perquè la temporada, que havia començat tan bé, ara no quedi aturada per culpa d’un anticicló que s'està fent massa llarg, tossut i impertinent amb els esports de neu. Potser no tindrem un Nadal blanc a tot arreu, però mentre tinguem neu a pistes ja ens va bé.

Bon cap de setmana i bona esquiada a tots.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny