Editorial

Col·lapse al túnel del Cadí. Hi ha culpables?

llevaneus
Llevaneus netejant una carretera del Pirineu Autor/a: Diaridelaneu.cat
El divendres 27 de gener nit el túnel del Cadí va ser un col·lapse. La infraestructura, de pagament i pensada en bona part per fer negoci amb el trànsit que generen els esquiadors a l'hivern i els turistes a l'estiu, no va estar a l'altura. Avui, passades unes quantes hores dels fets és el moment de reflexionar serenament del que va passar divendres.

D'entrada no estem parlant ni d'una onada siberiana de fred com la setmana passada (que per altra banda va durar 48 hores), sinó d'un cap de setmana d'un hivern que, ben mirat, no és excepcional ni per borrasques de nord ni per fronts extraordinaris de l'Atlàntic que arriben al Pirineu català. En tot cas, quan acabi, ho serà per les llevantades que, això sí, ningú va preveure ni per freqüència ni per intensitat.

Ara bé, a l'hivern, a les acaballes del mes de gener, tothom sap que pot nevar en cotes relativament baixes i que per això els llevaneus han de fer la seva feina. I tothom sap que a l'hivern, per circular pel Pirineu, tots els vehicles (privats amb esquiadors, amb turistes, professionals de la circulació com autocars, transportistes, o els veïns de la comarca, treballadors de la zona...) o bé hem de portar i saber posar cadenes o bé hem de portar el vehicle degudament preparat. En això no hi ha excuses.

Però la conjuntura va ser la pitjor: nevada realment intensa, nombre insuficient de llevaneus i vehicles sense cadenes o amb conductors que no sabien posar-les, tot filtrat per un control de Mossos de trànsit que tenia per objectiu evitar que els vehicles no preparats circulessin sobre la neu. I en aquesta conjuntura va arribar el caos. I malgrat el caos, els responsables del túnel no va aixecar les barreres del peatge.

El resultat de tot plegat? Cues de fins a 35 quilòmetres entre Berga i el peatge de Riu de Cerdanya. Hores perdudes. Nervis. Estrès a les portes d'un cap de setmana que per a molts ha de ser de relaxament i per carregar piles.

I les culpes? Doncs entenem que de tots una mica, però alguns més que altres: en primer lloc dels responsables del túnel per no netejar la carretera amb suficient rapidesa i efectivitat, i en segon lloc cal responsabilitzar alguns conductors que, tot i que són una minoria els que no estan preparats per circular pel Pirineu a l'hivern (perquè no porten cadenes o bé si les porten no saben com posar-les), amb la seva actitut van contribuir a un caos que va afectar a tothom.

Queden encara dos mesos llargs de temporada i no seria d'estranyar que es repetissin episodis de nevades en cotes baixes i que, a més, algun d'aquests coincideixi en un cap de setmana de temporada alta. Així doncs farem bé tots plegats de, en lloc de donar sempre la culpa als altres, ens analitzem serenament per veure en què podem millorar la nostra circulació per les carreteres en cas de nevades. Pel nostre propi interès i per no perjudicar els altres conductors que si han estat previsors i accedeixen al Pirineu en condicions. I a les autoritats del trànsit els hem de demanar que millorin la informació. I als responsables del túnel (de pagament, recordem) els hem d'exigir que cal mantenir sempre en condicions les vies de comunicació, netes de neu, i saber estar a l'altura de les circumstàncies i, per descomptat, aixecar barreres en casos així.

En prenem nota tots plegats per no caure en el mateix problema abans no acabi la temporada?

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny