Editorial

L’esquí nòrdic, condicionat a la neu natural

esqui nordic,esqui de fons
L'esquí nòrdic és garantia de paisatges idíl·lics, baix cost en equips i la no massificació de practicants Autor/a: Guils Fontanera
L'esquí nòrdic català passa en aquests primers dies de l'any per un bon moment. Des de dissabte passat, 30 de desembre, que totes les estacions d'aquesta modalitat ja són obertes, i no només oferint activitats complementàries com els circuits de raquetes de neu, com passava en algunes estacions, sinó que ara totes ofereixen circuits traçats per a l'esquí de fons.

Que en un període de festes com és el comprès entre Nadal i Reis tots els espais d'esquí nòrdic siguin oberts és, sens dubte, una molt bona notícia per al sector. Aquest és un dels períodes de la temporada en què més es factura i això, que totes les estacions estiguin obertes no és massa habitual, encara que tampoc excepcional, però els permet transmetre una imatge de regularitat i estabilitat per a una modalitat d'esquí que gairebé depèn del que caigui del cel en un 100%.

A diferència de l'esquí alpí, el nòrdic no disposa d'instal·lacions de neu produïda. El motiu és fàcil d'entendre: el forfet d'una estació d'esquí de fons difícilment supera els 15 euros i, afegir a aquest preu que és el reflex d'unes instal·lacions i serveis que es basen en el baix cost de manteniment i de pocs usuaris, fa difícil afegir-hi noves càrregues d'amortització per noves instal·lacions. No oblidem que l'esquí de fons és un esport amb pocs practicants -240.000 a l'Estat espanyol (74.000 a Catalunya)- i amb uns preus de forfets molt baixos en comparació a l'alpí.

Així i tot hi ha estacions d'esquí nòrdic com Lles de Cerdanya que ja fa un parell d'anys que van iniciar una prova pilot, i sembla que amb bons resultats. Aquest any s'han incorporat un segon canó de neu i podria no ser el darrer que s'implanta en una estació d'esquí nòrdic. El compte enrere per dotar d'aquesta tecnologia a totes les estacions d'esquí nòrdic podria haver començat, i amb ell la garantia d'assegurar la neu a cada temporada però també de fer més dificultós un compte d'explotació equilibrat.

En qualsevol cas, davant dels reptes del canvi climàtic, amb cada vegada menys precipitació natural al Pirineu, i per l'escalfament global, que fa que la cota de neu cada vegada sigui més alta i amb menys hores de fred, fan inevitable que les estacions d'esquí nòrdic es vagin preparant per a un futur que amb tota seguretat passa per la tecnologia de la neu produïda i per l'increment de practicants d'una modalitat que, fins ara, oferia l'al·lcient de paisatges idíl·lics, tenir un baix cost (en equips i en instal·lacions) i en la no massificació. Fer-ho compatible tot plegat serà el seu gran repte per al 2018 i per als anys vinents.

Sort, salut i neu per a l'esquí nòrdic.
Publicitat

Opinions

Més opinions

Entrevista

Edició en paper


Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


40%


8%


52%

77 vots