Editorial

Una temporada històrica marcada per la meteorologia

masella,professora,monitora
La temporada 2017-18 passarà a la història per les bones condicions de la neu i per les nevades freqüents Autor/a: Diaridelaneu.cat
La temporada d'esquí 2017-18 ara sí que ha finalitzat. Diumenge passat va tancar Sierra Nevada i fa una setmana tancava Masella. Al llarg de les darreres setmanes hem anat sabent dades sobre el nombre d'esquiadors que han visitat les estacions, forfets/dies expedits, de dies d'obertura i de gruixos de neu. I els resultats en facturació d'aquesta campanya a les estacions d'esquí han estat molt positius, seguint un patró comptable molt similar, gairebé idèntic, a la passada campanya. O millorant-los en molts centres.

Si la 2016-17 ja en el seu moment va acabar esdevenint la millor campanya dels darrers deu anys, a pràcticament tots els centres d'esquí, comptant que a més en algunes ja va ser la millor de la història, la campanya 2017-18 ha tornat a superar la de l'any passat en moltes estacions. I se l'ha definit amb força unanimitat al sector com a temporada històrica. Sense embuts, sense dubtes.

El perquè té la seva explicació. Tot i un tram inicial complex, com acostumen a ser-ho tots els inicis en la majoria de les temporades, el cert és que aviat les nevades van ser regulars i generoses a tot el Pirineu, amb especial importància la llevantada del 5 de febrer.  A partir d'aquesta data les estacions han ofert les millors condicions de gruix i qualitat de neu dels darrers anys, en alguns casos de tota la seva història. I quan hi ha neu, al sector hi ha alegria, des del director de l'estació fins al monitor d'esquí, passant per restaurants i hotels, o pels botiguers dels negocis a peu de pistes o pels transportistes i proveïdors i acabant, fins i tot, pels mitjans de comunicació.

No cal dir que entre els esquiadors l'eufòria per les bones condicions s'acabava convertint en una qüestió igual de viral com ho seria un vídeo de rabiosa actualitat, o d'humor, a les omnipresents xarxes socials. Els mitjans de comunicació, per una banda, i els esquiadors per mitjà del boca-orella per l'altra, han fet molt bona feina de difusió, i això s'ha traduït en caps de setmana d'afluència gairebé massiva a les estacions d'esquí alpí i nòrdic.

L'única nota negativa de la temporada ha estat l'excés de caps de setmana amb una meteorologia adversa, i això ha estat gairebé així des de l'inici de temporada. Ja se sap, si a pistes hi havia molta neu i de qualitat, era perquè aquesta queia del cel i perquè les temperatures fredes l'havien conservat excepcionalment bé. I això des de desembre fins a l'abril. I sobre aquesta qüestió meteorològica  cal afegir-hi un matís: el bon transcurs de la temporada, amb neu a totes les valls del Pirineu, i un cop analitzades les dades facilitades per les estacions, ha acabat beneficiant una mica més a les estacions mitjanes i grans que no pas les petites o les més allunyades dels grans centres de població.

En tot cas acomiadem una temporada de neu intensa en nevades i qualitat a la qual només li podem retreure que no ens deixés gaudir algun dia més del cel blau i sol radiant al què sovint ens té acostumats el Pirineu.

Amics, companys o lectors, com vosaltres preferiu: dir-vos que la primavera avança, i més aviat de què ens pensem entrarem a l'estiu, i darrere l'estiu arribarà la tardor i amb ella una nova temporada ja serà a la cantonada. Quan arribi aquest moment deixarem de veure'ns només en aquesta pantalla i ens trobarem a pistes. Un any més, agafeu forces i gaudiu de l'estiu amb salut i... neu!
PublicitatEntrevistaEdició en paper


Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


17%


17%


67%

6 vots