Editorial

Al Pirineu ja fa 11 dies que estem esquiant

masella,juli sala
Imatges d'aquest dimecres passat, 7 de novembre, a Masella Autor/a: Diaridelaneu.cat
Dijous 1 de novembre obria Masella i dissabte 3 i diumenge 4 s'incorporaven dues estacions d'esquí nòrdic: Lles i Tuixent. Ahir dissabte, 10 de novembre, al comunicat de neu d'estacions obertes s'hi afegia Porté-Puymorens.

Aquestes quatre estacions, totes elles al Pirineu oriental, certifiquen la inauguració més primerenca, de més desnivell, i de més quilòmetres esquiables d'una temporada d'esquí en la història de l'esquí alpí i nòrdic al Pirineu.

L'obertura dels 4 centres ha estat un revulsiu per al sector econòmic de la Cerdanya i l'Alt Urgell, dinamitzant l'economia entorn de la neu en el calendari molt abans del què és habitual. Això ha suposat en molts casos un problema a l'hora de contractar personal laboral per posar en marxa restaurants, hotels, lloguers (botigues de material) o instal·lacions, entre altres qüestions, però també permetrà allargar en, gairebé, un mes els contractes laborals del personal del sector, una qüestió que no és menor. I el mercat immobiliari destinat al lloguer de temporada també s'ha dinamitzat.

En qualsevol cas és una satisfacció per a tot el sector haver començat la temporada un 1 de novembre, en plena tardor, i consolidar-lo un 10 de novembre, quan tots donem per bo el fet de començar a esquiar pel pont de la Puríssima. És clar que començar a esquiar a finals de novembre tampoc seria una situació gens excepcional.

En la conjuntura actual creiem just felicitar els esforços dels responsables d'aquests 4 centres pel seu treball intens i a contrarellotge per penjar el cartell d'estació oberta. Una obertura que sovint té més a veure en satisfer els clients més incondicionals de la neu, el que en el sector es coneix com a "malalts de neu", que no pas per treure'n un gran rendiment econòmic.

També hi té a veure el ressò mediàtic que aquestes obertures poden haver generat, especialment en el cas de Masella al vessant sud del Pirineu, i de Portè-Puymorens en el vessant nord. L'impacte mediàtic en els dos casos ha estat important, malauradament menys en el cas de Lles i Tuixent.

A més, que al Pirineu ja faci 11 dies que estem esquiant, mentre al nord i centre d'Europa això només és possible fer-ho en unes poques glaceres alpines, també diu molt a favor del projecte olímpic que preveu presentar una candidatura per acollir uns jocs d'hivern el 2030 al Pirineu. Una bona dada a tenir present per quan els esgarriacries els agrada presentar el Pirineu com una destinació amb poques garanties per acollir grans esdeveniments entorn de la neu.

En qualsevol cas, esquiadors i esquiadores, del nòrdic i de l'alpí, us aconsellem viure amb intensitat aquest inici tan avançat de temporada i a aprofitar-lo des del primer dia. I ho fem perquè la meteorologia, que en aquesta ocasió ha estat benèvola per als nostres interessos, també pot esdevenir-ho no tan  en altres trams de la temporada. Ara que podem, esquiem, esquiem i esquiem.
Que tingueu tots una bona temporada.

11 de novembre de 2018
PublicitatEntrevistaEdició en paper


Enquesta

La nostra enquesta: posar ordre a la muntanya


36%


9%


55%

11 vots