Editorial

Al Pirineu ja fa 11 dies que estem esquiant

masella,juli sala
Imatges d'aquest dimecres passat, 7 de novembre, a Masella Autor/a: Diaridelaneu.cat
Dijous 1 de novembre obria Masella i dissabte 3 i diumenge 4 s'incorporaven dues estacions d'esquí nòrdic: Lles i Tuixent. Ahir dissabte, 10 de novembre, al comunicat de neu d'estacions obertes s'hi afegia Porté-Puymorens.

Aquestes quatre estacions, totes elles al Pirineu oriental, certifiquen la inauguració més primerenca, de més desnivell, i de més quilòmetres esquiables d'una temporada d'esquí en la història de l'esquí alpí i nòrdic al Pirineu.

L'obertura dels 4 centres ha estat un revulsiu per al sector econòmic de la Cerdanya i l'Alt Urgell, dinamitzant l'economia entorn de la neu en el calendari molt abans del què és habitual. Això ha suposat en molts casos un problema a l'hora de contractar personal laboral per posar en marxa restaurants, hotels, lloguers (botigues de material) o instal·lacions, entre altres qüestions, però també permetrà allargar en, gairebé, un mes els contractes laborals del personal del sector, una qüestió que no és menor. I el mercat immobiliari destinat al lloguer de temporada també s'ha dinamitzat.

En qualsevol cas és una satisfacció per a tot el sector haver començat la temporada un 1 de novembre, en plena tardor, i consolidar-lo un 10 de novembre, quan tots donem per bo el fet de començar a esquiar pel pont de la Puríssima. És clar que començar a esquiar a finals de novembre tampoc seria una situació gens excepcional.

En la conjuntura actual creiem just felicitar els esforços dels responsables d'aquests 4 centres pel seu treball intens i a contrarellotge per penjar el cartell d'estació oberta. Una obertura que sovint té més a veure en satisfer els clients més incondicionals de la neu, el que en el sector es coneix com a "malalts de neu", que no pas per treure'n un gran rendiment econòmic.

També hi té a veure el ressò mediàtic que aquestes obertures poden haver generat, especialment en el cas de Masella al vessant sud del Pirineu, i de Portè-Puymorens en el vessant nord. L'impacte mediàtic en els dos casos ha estat important, malauradament menys en el cas de Lles i Tuixent.

A més, que al Pirineu ja faci 11 dies que estem esquiant, mentre al nord i centre d'Europa això només és possible fer-ho en unes poques glaceres alpines, també diu molt a favor del projecte olímpic que preveu presentar una candidatura per acollir uns jocs d'hivern el 2030 al Pirineu. Una bona dada a tenir present per quan els esgarriacries els agrada presentar el Pirineu com una destinació amb poques garanties per acollir grans esdeveniments entorn de la neu.

En qualsevol cas, esquiadors i esquiadores, del nòrdic i de l'alpí, us aconsellem viure amb intensitat aquest inici tan avançat de temporada i a aprofitar-lo des del primer dia. I ho fem perquè la meteorologia, que en aquesta ocasió ha estat benèvola per als nostres interessos, també pot esdevenir-ho no tan  en altres trams de la temporada. Ara que podem, esquiem, esquiem i esquiem.
Que tingueu tots una bona temporada.

11 de novembre de 2018
Publicitat
Entrevista

''Aprofiteu per gaudir de la neu el màxim que pugueu''
Ana Amor Ambaixadora de Diaridelaneu

entrevista


Edició en paper