Editorial

Acabarà el futbol desplaçant l'esquí com a esport nacional a Andorra?

NOEL,Clement,SOLDEU,Alexis Boichard,Agence-Zoom
Imatge de les Finals de la Copa del Món d'esquí alpí celebrades a Grandvalira el març de 2019 Autor/a: Alexis Boichard - Agence Zoom
Va ser el 29 de novembre de l'any 1965 quan l'esquí, a Andorra, va ser declarat esport d'interès nacional. Des d'aleshores el cert és que aquest esport i el moviment econòmic que genera durant 6 mesos han fet d'Andorra un país que viu, de forma complementària, dels esports d'hivern i del comerç. O si ho preferiu, del turisme fiscal "de compres" i dels esports d'hivern.

Que l'esquí sigui reconegut com l'esport nacional d'Andorra no ha impedit que altres esports com el futbol, el bàsquet, o tants altres, hagin crescut any rere any en importància, sigui en practicants o en aficionats. Andorra no és, doncs, una veritable bombolla esportiva que pugui ser considerada una excepció per tenir l'esquí com a "esport nacional".

De fet, molts andorrans admeten sense embuts que se segueixen amb més interès i ressò mediàtic un partit de futbol o de bàsquet de la lliga espanyola que no pas una cursa internacional FIS o de la Copa d'Europa en alguna de les 3 estacions d'esquí alpí andorranes. Per sort, creiem que no es pot dir el mateix de la Copa del Món d'esquí, i així es va demostrar amb una bona afluència de públic en aquestes curses (2016 i 2019) i amb un seguiment acurat dels mateixos mitjans de comunicació andorrans.

Fa unes setmanes, però, que el principal club de futbol andorrà, ara liderat pel català i jugador del Barça Gerard Piqué, s'està projectant cap a límits fins fa només un any impensables.

La nova conjuntura, en certa manera inesperada, del futbol andorrà no només ha seduït els ciutadans i aficionats al futbol del país, sinó també a unes quantes empreses del "país dels Pirineus". Entre aquestes sembla que hi ha un nom destacat: Grandvalira. Així n'han informat alguns mitjans de comunicació andorrans. Tot i aquesta afirmació, oficialment, l'esmentat domini no ha confirmat ni desmentit aquest interès.

En qualsevol cas, seria comprensible que les estacions d'esquí del país "dels Pirineus" considerin la possibilitat, per mitjà de les samarretes de l'equip de futbol andorrà, de publicitar i projectar Andorra com una destinació d'esquí en l'àmbit europeu o mundial. El ressò que té aquest esport de masses en el dia a dia de la nostra societat avalaria, en certa manera, que aquesta projecció podria ser una bona oportunitat publicitària, amb un retorn gairebé garantit.

En voleu una prova? En l'àmbit local l'Andorra FC està sent notícia als mitjans andorrans, gairebé cada dia, en aquest tram final d'agost de 2019. En canvi, sobre l'esquí, esport suposadament nacional d'Andorra, les notícies van escasses, com passa, per altra banda i sense ser excepció aquest any, cada estiu.

Això no treu, però, que a poc a poc la importància mediàtica del futbol i en concret del futbol a Andorra pot acabar acaparant, cada vegada més, els suports publicitaris de les empreses andorranes -i no andorranes- cap al futbol al "país dels Pirineus". I això, que és del tot legítim i respectable, pot acabar reduint per una simple qüestió de distribució de recursos, el suport publicitari als esports d'hivern, a la vegada que fent cada vegada més gran el món del futbol a Andorra.

Per al sector de la neu, en general, i per a molts aficionats, seria una llàstima que un paradís del món de la neu i l'esquí com és Andorra, i que per a molts és com una espècie de bastió i un referent del nostre estimat esport, comenci a deixar de ser-ho una mica menys per perdre pes i influència davant el futbol. Espero i desitjo que no sigui així i que Andorra no ens falli mai amb l'esquí. A Andorra mateix, i fora d'ella, els que som i vivim el món de la neu els necessitem.

 

Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny