Editorial

L'esquí forapista, una activitat que ha de conviure respectant la fauna

skimo,esqui forapista
Practicant l'esquí forapista a les proximitats del Parc Natural del Cadí Moixeró Autor/a: Diaridelaneu.cat
L'accés lúdic i esportiu a la natura, i en concret als Parcs Naturals del Pirineu, és una qüestió que comença a plantejar alguns problemes. Si fins ara no hi havia necessitat de tractar de forma específica la pràctica d'activitats com el senderisme, la bicicleta de muntanya o l'esquí fora pista, era perquè la seva pràctica era compatible, o això semblava, amb els objectius pels quals s'han creat diversos parcs Naturals.

En els darrers anys, però, l'afluència d'esportistes i visitants va a més, sobretot en períodes o dies concrets. I possiblement, en el context actual condicionat per la pandèmia, encara anirà a més. El turisme de muntanya s'apunta com un dels "beneficiats" un cop es completi el desconfinament.

I això comença a plantejar alguns problemes, en la flora i la fauna, amb afectació a espècies animals com el gall fer i amb especial incomoditat quan es tracta d'espais que han estat declarats Parc Natural.

Fa uns mesos es va iniciar un procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró, en el qual hi han participat veïns de les comarques on se situa el parc. D'aquesta manera s'implica el territori en l'elaboració d'un nou document que reguli la gestió i en garanteixi la sostenibilitat ambiental de l'espai.

Sembla, doncs, que l'objectiu final és fer compatible la conservació de l'entorn i la natura amb la continuïtat d'activitats econòmiques que necessàriament han de ser respectuoses amb l'entorn. Però hi ha activitats que estan esdevenint sensibles en els darrers anys, per l'alta afluència de visitants en zones icòniques del parc.

Per tot plegat el pla final de gestió d'aquest parc, i que pot marcar el camí en altres en un futur immediat, té previst abordar activitats com el senderisme, les rutes en BTT, a cavall o determinats esports d'hivern.

Espècies animals com el gall fer es troben amenaçades per activitats que, fins ara, semblaven respectuoses amb el medi ambient, com són les raquetes de neu o l'esquí fora pista. I no és la primera vegada que s'adverteix sobre aquesta incompatibilitat i n'hem vist exemples al Ripollès i al Pallars Sobirà.

Serà interessant veure com es garanteix que la conservació del medi ambient i la preservació del Parc Natural poden ser compatibles amb l'ús del parc com a espai de lleure, esport i per les activitats econòmiques tradicionals.

Si ho aconsegueixen serà un gran èxit de tots i demostrarà que home i natura poden ser, i han de ser, dos veïns que conviuen en harmonia. Ben mirat, en temps com els actuals, tampoc ens podríem permetre el contrari ni tindria cap sentit.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Opinions

Més opinions


giny

ginyginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny