Editorial

Vallfosca Interllacs, i ara què?

vallfosca,interllacs,terminal,arribada,retorn,teleferic,filia
Aspecte actual de la terminal d'arribada del telefèric entre Espui i la vall de Filià Autor/a: Diaridelaneu.cat
Una estació d'esquí de 40 quilòmetres de pistes enllaçades amb 9 telecadires, un telefèric de 3 quilòmetres de llargada entre Espui (1.283 m) i la zona principal de serveis (2.050 m), xarxa de neu produïda i un complex residencial integrat per un hotel i 99 apartaments al peu de pistes. Tot això sense cotxes a la vista. Així era com es va projectar VallfoscaInterllacs, la que havia de ser l'unica estació d'esquí del Pallars Jussà.

VallfoscaInterllacs era, en aquest sentit, un complex innovador pensat per donar vida a la vall els 365 dies de l'any. Fins i tot es contemplava la possibilitat que es pogués unir a la veïna Boí-Taüll per la vall de Manyanet. Per a evitar la massificació de les pistes d'esquí, l'empresa havia previst limitar l'accés a l'estació a 4.500 esquiadors al dia.

A mitjans de 2008, quan més d'un 60% del projecte ja estava executat, les obres es van interrompre de cop. La crisi de la construcció tocava a la porta dels promotors del projecte i la societat propietària del complex, la immobiliària Martin Fadesa, presentava concurs de creditors. Un concurs encara avui en marxa i que no es creu que finalitzi fins al 2021.

Onze anys després, si qualsevol dels nostres lectors avui visités les obres no en tenim cap dubte que es posaria les mans al cap. Us convidem a visitar l'àlbum de fotografies que Diaridelaneu va realitzar aquest passat 9 d'octubre.

Però han passat onze anys des de l'aturada d'obres i algunes instal·lacions, com ara el llac, comencen a presentar els primers símptomes de manca de manteniment. A la pista de la cota baixa, el bosc comença a recuperar el terreny del qual va ser apartat per deixar espai a una pista ja acabada però sense ús.

Deixar així l'estació, sense acabar de ser enllestida, ha estat la pitjor de les situacions amb què es podia deixar el projecte de VallfoscaInterllacs. Del concurs de creditors i la subhasta d'actius cal suposar que sortirà un propietari. I aquest propietari, per lògica i si s'arriba a bon port , s'haurà de fer càrrec de les instal·lacions, ja sigui per enllestir-les o bé per desmantellar-les i restaurar l'espai modificat, una opció aquesta última que podria tenir un cost semblant al d'acabar les obres.

Correspon a les administracions ajudar en la recerca d'alguna solució d'acord amb la situació que acabi generant l'esmentat concurs de creditors, i que sembla que s'acabarà resolent en un màxim d'un parell d'anys. Recodar que els nous propietaris deuran tenir uns drets de construcció heretats del projecte inicial, malgrat que fa poques setmanes el Govern de la Generalitat va desclassificar alguns àmbits pendents d'urbanitzar lligats i condicionats a l'estació d'esquí.

Estaria bé que en arribar al 2021 es tingués més clar, per part de les institucions del territori i del país, què s'autoritza a fer, o no, amb les actuals instal·lacions. Els veïns del Pallars Jussà, i de la Vallfosca en concret, tenen dret a veure acabat un projecte sobre el qual van posar moltes expectatives per al futur econòmic de la zona.

Cada any que avancem en el calendari, fins i tot cada mes, el canvi climàtic, una nova crisi econòmica que s'anuncia imminent i l'estancament en el mercat de l'esquí seran tres nous reptes importants a tenir presents, però que no pel seu condicionament han de ser excusa per deixar el projecte de Vallfosca a mig fer. A favor hi ha el fet que es tractava d'un projecte innovador i pensat per funcionar 12 mesos a l'any.

Ara bé, si l'estació no tira endavant, la natura també estarà en el seu dret a recuperar l'espai tal com era abans de l'arribada del projecte. I la natura també està en el seu dret perquè l'ajudem a aconseguir-ho en el mínim temps possible i no haver d'esperar 11 anys més. 
Publicitat
EntrevistaEdició en paper