Editorial

Vacances de Nadal amb neu a pistes i anticicló al cel, un bon combinat per al negoci de la neu

telecadira,pla del mir
Les Angles el passat 31 de desembre de 2019 Autor/a: Diaridelaneu.cat
La%20Molina-esquiadora-29122019-costa%20rasa-foto-IST
Esquiadors a La Molina el passat 29 de desembre. Condicions 100% anticiclòniques (Foto: IST).

Fa menys de 24 hores que hem acomiadat les festes de Nadal. Per al sector de la neu sabem de la importància que tenen els bons resultats econòmics a les estacions d'esquí, i als respectius peus de pista, aquest període comprés entre el cap de setmana previ al dia de Nadal i el dia de Reis. Per a algunes estacions aquest període suposa 1/3 part de la temporada. El que no es faci de caixa en aquests dies ja no es recupera ni es compensa en el que queda de campanya.

Des que ahir matí van arribar els primers comunicats amb el balanç dels resultats de les diferents estacions d'esquí, hem pogut comprovar que aquests, en general, han estat bons. Fins i tot molt bons. Hi ha algunes excepcions, per descomptat, però el cert és que per als centres hivernals que han aconseguit obrir en condicions òptimes, les xifres de visitants i de negoci han estat positives.

Els motius d'aquests indicadors positius, amb alguns matisos i amb algunes excepcions que insinuàvem unes línies més amunt, han estat gràcies a la conjuntura d'una meteorologia anticiclònica. Un temps estable que ens ha afectat des del 21 de desembre fins al 6 de gener. En total, més de quinze dies sense caure un floc de neu del cel. Cap problema en aquest sentit: bona part de la massa esquiadora acaba valorant més i millor la possibilitat de practicar l'esquí amb bon temps i pistes al 50 o 70% que no pas fer-ho amb un comunicat de neu amb una obertura del 90 o 100% de pistes i d'instal·lacions però meteorologia adversa. (Us convidem a participar a la nostra enquesta sobre aquesta qüestió).

També hi ha excepcions, és clar, però majoritàriament ho preferim així a viure unes vacances de Nadal condicionades pels dies freds, ventosos o de nevades freqüents. Explicat d'una altra manera, els esquiadors no fallem en les nostres esquiades de Nadal malgrat que a pistes potser no hi tenim 2 metres de neu però sí 20 cm de neu ben treballada i "mimada". Potser per a la vista no, però l'efecte sota els esquís és el mateix.

Des d'aquest editorial també volem fer esment a alguns comentaris que al llarg d'aquests dies hem escoltat en diferents àmbits: des de la cua de la fleca a la de la caixera del supermercat, o sense fer cap esforç a la taula dels comensals del costat del restaurant que hem visitat per sopar o dinar. Comentaris com "no hi ha prou neu", "la neu no està bé" o "així jo no pujo" els hem escoltat tots, i a més de faltar a la veritat són també una falta de consideració i respecte cap als qui vivim/viuen de la neu. També per als operaris que cada dia i nit han fet un esforç titànic per mantenir la neu en gruix i en condicions.

Que serveixi aquesta editorial, doncs, per agrair la visita de milers d'esquiadors i turistes a les valls i comarques del Pirineu que han contribuït a la dinamització econòmica del territori, i a la vegada per reconèixer l'esforç que fan els responsables de les estacions per cuidar la neu, per mantenir obertes les instal·lacions aquests dies i per contribuir a la consolidació dels llocs de feina directes i indirectes que hi ha al seu entorn. I que quan una estació no pugui obrir portes en un dels períodes més importants de la campanya de neu de cada any, ho faci perquè realment no queda neu a pistes. En cap cas perquè unes poques veus desinteressades, inconscients i parcials en l'objectivitat del seu contingut restin la visita dels aficionats als esports d'hivern a les pistes d'esquí.

En resum: donat que estem al Pirineu, que sabem que els inicis de cada temporada no sempre són fàcils, que sabem de les dificultats del negoci de la neu, que massa sovint llegim notícies més negatives que positives per al sector, quan arriba el dia que llegim que els balanços de la campanya de Nadal han estat positius, hem d'aprofitar-ho per reconèixer i projectar el nostre sector. Un sector que requereix més reconeixement social, polític i institucional.

I de cara a fora (en referim a l'espai geogràfic i als sectors turístics i econòmics) hem de demostrar que en aquest país hi ha, malgrat tots els condicionants, detractors i l'omnipresent amenaça del canvi climàtic, moltes ganes d'esports d'hivern.

Necessitàvem, necessitem, bones notícies. Ho celebrem i així en volem deixar constància. Gràcies a tots vosaltres!

masella-telesquis-tosa-04012020
Esquiadors a Masella el passat 4 de gener. Condicions 100% anticiclòniques (Foto: IST).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny