Editorial

Un adéu precipitat a la temporada

webcam,argulls,baqueira,210320
Imatge d'avui als Argulls de Beret, encara amb molta neu en unes pistes buides d'esquiadors. La imatge es repeteix arreu del Pirineu. Autor/a: Captura webcam
Avui fa just una setmana en què la temporada de neu 2019-20 s'acabava precipitadament. Des del Govern andorrà, divendres matí, i des del Govern català el divendres tarda, s'anaven fent públiques les mesures adoptades per frenar l'expansió del Covid-19. Es tancaven les estacions d'esquí del Pirineu vessant sud seguint l'exemple de les estacions aragoneses.

Les darreres en tancar van ser el conjunt de les estacions d'esquí de la Catalunya del Nord i Pirineu occità, on el dissabte encara es va poder esquiar amb normalitat. Diumenge dia 15 ja no van obrir.

A molts va sobtar la descoordinació i diferència de criteris entre dos Estats de la Unió europea, França i Espanya, a l'hora de prendre una decisió sobre una mateixa activitat, l'esquí, i un mateix territori en comú, el Pirineu. Així vam poder veure i viure com, en una mateixa comarca, la Cerdanya, unes estacions d'esquí podien obrir i les altres no.

Aquest tancament precipitat i global a mitjans de març de la temporada de neu 2019-20, amb les estacions encara lluint neu a pistes i amb uns comunicats de neu prou bons, no té precedents en la història de l'esquí a casa nostra. En el termini de 48 hores, clients i treballadors de les estacions d'esquí se n'anaven cap a casa.

Val a dir que cap altra àmbit econòmic s'ha vist afectat d'aquesta manera tan transversal. Darrere el tancament de les estacions cal afegir-hi un seguit d'activitats econòmiques satèl·lits: restaurants, hotels, botigues de venda, reparació i lloguer, escoles d'esquí i agències de viatges del sector. Per a aquestes activitats el tele treball no té raó de ser.

Així doncs, la temporada 2019-20 passarà a la història pel seu adéu sobtat, deixant en un segon terme un hivern que havia estat marcat per unes temperatures més altes del normal. I perquè no dir-ho, renunciant  a continuar amb uns resultats econòmics que, fins al dia del tancament, sembla que hi ha unanimitat en el sector per afirmar que estaven anant prou bé.

La reflexió que en podem treure tots plegats és que, en endavant, les temporades de neu s'han d'aprofitar des del primer dia. I si les cames aguanten, cal aprofitar tots els dies a pistes fins a les 5 de la tarda.

I dues paradoxes a tenir presents.

La primera: comencem el compte enrere d'una nova temporada quan, per culpa del confinament que estem vivint, encara no hem acabat una temporada a la qual encara li quedaven trenta dies de vida.

I la segona: les temperatures altes que hem viscut aquest hivern, i que no ens han impedit esquiar amb bones condicions, sembla que seran el millor aliat per acabar amb l'actual confinament. Mai com ara els esquiadors esperem amb tantes ganes l'arribada de la calor.

A tots vosaltres, gràcies per seguir-nos en aquesta temporada. Us desitgem salut i sort i ens continuem veient per pantalla.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny