Entrevistes

''L'escola s'ha vist obligada a tenir tota la plantilla en ERTO des de l'11 de gener''

Joaquín Sanz Infante Professor d'esquí

Joaquín Sanz Infante
Joaquín Sanz Infante a Boí Taüll
Des del Diaridelaneu iniciem un seguit d'entrevistes als responsables de diferents negocis del sector neu, com ara botigues de venda i reparació de material, escoles d'esquí, etc, i volem que ens expliquin la situació actual, perspectives de cara als propers mesos i alguna altra qüestió.

Joaquin_sanz_inante-telecadira

Pujant per un telecadira a Boí Taull (Foto: particular).

Joaquin, ens expliques breument en quin ram o sector del món de la neu treballes, o treballaves?
Em dedico a l'ensenyament de l'esquí i puntualment a preparar futurs professors per superar les proves d'accés als cursos de tècnics esportius.

Des de quan en formes part del col·lectiu de treballadors de l'ensenyament de l'esquí?
Els meus primers passos van ser fa trenta anys quan organitzava viatges de cap de setmana al Pirineu.
Més tard, fa uns quinze anys, vaig començar a treballar com a col·laborador a l'escola d'esquí de Valdezcaray (La Rioja).
Després de 6 temporades allà, vaig superar les proves d'accés amb l'escola de l'esport del País Basc KIROLENE, i un cop superat el TD1 vaig començar a treballar a Espot Esquí.
Vaig cursar el TD2 i TD3 i després de 6 temporades vaig anar a Boí Taüll, on estic actualment des de fa tres temporades.

Treballes pel teu compte o formes part de l'equip d'alguna escola?
Treballo com treballador per compte d'altri a jornada completa, com a fix discontinu a l'Escola Vall de Boí.

Amb quin tipus d'alumnat treballes habitualment i com s'estructura la temporada?
Boí Taüll és una estació orientada a escolars i turisme familiar. Per tant les classes que més abunden són les d'iniciació per a nens i escolars de setmanes blanques.
En aquesta estació no hi ha descans, no hi ha setmanes fluixes. Comencem la temporada amb la Puríssima, i just després comencen els escolars. Després Nadal, i tot seguit seguim amb més escolars de dilluns a divendres, rebent fins i tot a molts col·legis francesos.
De manera que entre setmana treballem amb escolars i els caps de setmana i festius amb particulars, en aquest darrer cas amb nivell iniciació, majoritàriament.

En quina situació et trobes ara mateix?
Actualment i per causa de les restriccions de mobilitat, tot i que les estacions catalanes estan obertes, el turista no pot accedir-hi, situació per la qual l'escola s'ha vist obligada a tenir tota la plantilla en ERTO des de l'11 de gener.
És una situació incòmoda ja que a causa del col·lapse en l'administració, no cobrem res de moment, però a nosaltres ens suposa pagar les nostres estades a les estacions sense tenir ingressos.

Com veus el futur del sector en general de cara als mesos vinents?
Les actuals restriccions finalitzaran si tot va bé el dia 23 de febrer Dilluns. De manera que si permeten mobilitat, podríem treballar una mica al març. Encara que dubto molt que permetin la mobilitat per no caure una altra vegada en l'ensopegada de contagis de Nadal. Penso que per als que vivim d'això, la temporada està acabada.

Què els voldries dir als nostres lectors?
Als lectors els demanaria sobretot prudència, i no 'desmadrar-nos' tots plegats en el cas que permetin la mobilitat. A tots ens agrada esquiar i viatjar, però val la pena un últim esforç ara i que la temporada que la puguem gaudir plenament i sense pors.

Qüestions breus

Quan i on vas començar a esquiar?

Vaig començar a esquiar a 16 anys, i ara tinc 49. Així que ja porto unes quantes corbes en les meves cames.

Quines estacions d'esquí o quina zona del Pirineu prefereixes per ensenyar a esquiar? I quan esquies per lliure, quines estacions visites?
Per treballar m'agraden estacions familiars i de mida mitjana. És en aquestes estacions on hi ha més feina, ja que van molts debutants a fer els primers passos a la neu.
En estacions grans ja hi van els esquiadors més avançats, que no sol·liciten classes d'esquí.
M'agrada molt Espot i Boí Taüll per treballar. I per a l'esquí lliure em quedo amb les estacions andorranes.

Explica'ns un record màgic que tinguis sobre els esquís...
Tinc un bon record que no oblidaré mai, quan vaig canviar la meva jaqueta per la del campió de Copa del Món de TelemarkPhilipLau en la prova de copa del Món celebrada a Espot.

Joaquin_sanz_infante-Philip_Lau
Joaquín Sanz amb Philip Lau (Foto: particular).

Ens encantaria saber més de vosaltres, així que si voleu contactar amb Diaridelaneu i explicar-nos la vostra situació, ajudareu al col·lectiu a donar a conèixer el problema. Potser així es fixaran més en el nostre sector. Si no ens ajudem entre nosaltres, qui ho farà? Envieu-nos un correu a: info@diaridelaneu.cat

Entrevistes realitzades:
''Que ens deixin fer la nostra feina i no ens fiquin pals a les rodes''. Pau Bravo, Responsable Monitor MountainSports

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny