Entrevistes

''Sóc una gran defensora de la Candidatura Olímpica''

Imma Obiols Tècnica estacions d'esquí de Tot Nòrdic

Imma Obiols,Selfie
Imma Obiols
On es faran les proves de nòrdic en una candidatura Pirineus-Barcelona 2030?. La tècnica de l'associació Tot Nòrdic ens dona algunes pistes en aquesta entrevista.

Imma, quan va néixer l'associació Tot Nòrdic i des de quan n'ets la responsable?
Tot Nòrdic és la marca comercial de la Mancomunitat d'estacions d'esquí nòrdic de Catalunya que engloba les 7 estacions catalanes d'esquí nòrdic. Es va crear al voltant dels anys vuitanta amb 4 estacions i posteriorment l'any 2005 es va ampliar a les 7 estacions catalanes. Amb l'ampliació coincideix que passo a ser la tècnica i representant de l'associació.

Quines són, breument, les seves funcions i objectius?
Les principals funcions de la Mancomunitat són; promoció general de l'esquí nòrdic, representar el sector davant diferents administracions, coordinar iniciatives conjuntes i, finalment, treballar per a donar suport, trobar subvencions i ajuts per les estacions donat que són el motor econòmic i dinamitzador dels territoris on es troben ubicades.

Quina és la situació actual, a 12 de febrer, de les estacions de nòrdic ara que es pot activar la campanya d'esquí escola? Hi ha neu? Hi ha reserves fetes?
Ara com ara podem dir que hem engegat amb èxit la campanya d'esquí escolar en condicions bones de neu i de seguretat, que tenim les estacions en molt bones condicions i que hem fet una feina important per adaptar-les a les mesures de seguretat Covid, que qui ens pot visitar queda molt content. La llàstima és que el confinament ara per ara comarcal redueix molt la nostra clientela.


Imma Obiols

En el context del Pirineu (francès-occità, Aragó, Navarra, Andorra...), estan ben posicionades les estacions catalanes?
Actualment som l'única associació que existeix a Espanya que uneixi diverses estacions, som un exemple per altres territoris. En l'àmbit d'estacions tenim estacions grans, ben adequades i mantingudes cada dia, i segur que no som els millors, però no hem d'envejar massa d'altres estacions dels Pirineus.

De cara a la possible candidatura dels jocs d'hivern per al 2030, quina podria ser l'aportació de les estacions associades a Tot-Nòrdic? La cota màxima que en el seu moment es va proposar com a requisits dels 1700 metres en les modalitats de biatló i patinador, pot ser un problema?
Ara mateix crec que la cota es va pujar a 1.800, personalment crec que no és fàcil poder fer proves en cap de les nostres estacions per dificultats que van més enllà de l'altitud. És complicat fer un estadi de biatló o d'esquí de fons en els espais disponibles a les nostres estacions, però bé d'això se n'han d'ocupar els tècnics. El que sí que penso i m'il·lusiona molt és la important promoció que es faria dels esports d'hivern tant en l'àmbit competitiu com popular, l'augment de públic que generaria a les nostres estacions. Potser no es farien les proves olímpiques, però els anys anteriors de ben segur que servirien per millorar i crear noves infraestructures a les nostres estacions. Exemple d'això és el programa Esport Blanc Escolar que va néixer d'un pla estratègic vinculat a la candidatura que va detectar la necessitat que els joves del Pirineu esquiessin més. Un altre exemple és l'homologació d'un circuit a l'estació de Lles.
Sóc una gran defensora de la Candidatura Olímpica sobretot amb el canvi de normativa que ha fet el COI, és una candidatura on es premiarà la sostenibilitat del projecte, el no poder crear noves infraestructures que no estiguin planificades anteriorment, que econòmicament ha de ser sostenible i que disciplines en què són necessàries grans infraestructures que no es disposen als Pirineus es faran als Alps. Crec que és la manera de posar els Pirineus al món, de donar una promoció important als esports d'hivern amb tot el què això comporta per la dinamització de les comarques pirinenques. L'esquí és un dels principals motors de dinamització del Pirineu. Ho vam fer molt bé a Barcelona i ho tornarem a fer molt bé el 2030, si ho aconseguim.

La neu produïda ha començat a entrar molt tímidament en el món de l'esquí de fons. Hi ha projectes per incrementar aquest ús?
Bé jo crec que si la candidatura tira endavant, per nosaltres seria l'oportunitat de crear alguns circuits de neu produïda, els nostres esportistes tenen la necessitat d'entrenar i competir sense dependre de la neu que ens cau del cel.
El problema de produir neu, és tota la infraestructura que porta associada. No sols és la compra dels canons, cal tenir en compte que cal pagar una potència de llum molt alta, tenir noves màquines trepitjaneus més potents per tal de poder moure la neu produïda que sovint és més humida i pesada, cal tenir personal a partir del mes d'octubre exclusiu per treballar amb els canons... Totes aquestes despeses amb el volum de clients que ens generaria produir neu no faria sostenible econòmicament cap estació.

Quines són ara mateix les principals amenaces per al nòrdic? Potser el canvi climàtic?
M'agradaria pensar que no, però està clar que el canvi climàtic està aquí per quedar-se. A curt termini el nostre objectiu es anar adequant diferents estructures a les estacions que tenim obsoletes a tall d'exemple tenim estacions que encara no estan connectades a la llum o no tenen carretera asfaltada per arribar a l'estació, refugis en estat molt precari que cal modernitzar, compra de nova maquinària. Tenim un pla d'infraestructures bàsiques a les estacions que treballem amb el departament de Territori i amb Ferrocarrils per tal d'anar adequant les estacions.

Quin seria el nombre aproximat de practicants?
L'any passat entre totes les estacions vam assolir una xifra de 65.700 usuaris entre esquiadors i gent que fa excursions amb raquetes que aprofito per dir que cada any augmenta més aquest tipus de practicants. I cal recordar que vam tenir la 'Glòria' que ens va obligar a tancar uns dies i després per causes Covid vam tancar el 13 de març. El resum va ser que vam salvar la temporada i no ens vam allunyar massa de la nostra xifra rècord de practicants que va ser de 76.000 la temporada 17/18. En l'àmbit de forfets de temporada que és la xifra que ens dóna la idea dels clients fidels en vam vendre 1.600 i en deu anys hem duplicat la xifra. La temporada 2009/2010 en vam vendre 750.

Què s'hauria de fer per incrementar i popularitzar la pràctica de fons i nòrdic?
Si ho sabés t'asseguro que és el que faria. Jo crec que ho fem força bé, que ens promocionem que les estacions cada cop ho fan millor i estan més professionalitzades, que els grups escolars augmenten, que tenim tècnics d'esquí molt ben formats i fan molt bé la seva feina, però el problema és la dependència de la neu natural, la manca de precipitacions al moment que toca quan tenim neu crec que som uns cracks mantenint-la treballant-la per poder aprofitar-la el màxim de temps i llavors tot funciona. Però els anys que per Nadal encara no tenim les estacions a punt ens en ressentim molt. Nadal és un bon moment per captar nous usuaris i fidelitzar els antics.
Crec que el forfet Tot Nòrdic, que et permet esquiar a totes les estacions catalanes i amb descompte a les estacions franceses del Capcir i l'Arieja i a Andorra, ha sigut un molt bon producte. Sovint algunes estacions tenen neu i altres no, i això facilita que els practicants es desplacin a les estacions amb millors condicions. Això fa que la venda s'incrementi cada any i que la gent que el compra ja tenen clar que aniran on hi hagi millor neu.

Què els diries als lectors del diari per convèncer'ls de practicar l'esquí nòrdic o el de fons?
L'esquí nòrdic és fantàstic, treballes tots els músculs del cos, es realitza en entorns protegits i molt poc massificats. Si a tot això hi afegeixes que és un esport tècnic i molt adequat per combinar amb altres esports més d'estiu com córrer o la bicicleta, que no pateixes d'impacte a les articulacions, que és ideal per passar un dia a la neu amb la família i els amics... Poca cosa més em queda a dir.

Qüestions personals

A quina edat i on vas començar a esquiar?

Jo de petita no esquiava, tot i ser de la Seu d'Urgell, població on es practica molt esquí de fons. Per qüestió de feina vaig començar ja de grandeta amb l'alpí i més tard i ja amb dues filles vaig decidir que el fons era més adequat i més proper. I de fet ara puc dir que la meva feina i la meva família roden al voltant de l'esquí nòrdic. Tinc una filla competint i jo m'hi dedico professionalment.

Actualment on esquies?
Jo per feina esquio una mica a tot arreu, de fet des de la Seu tenim a distància bastant similar les estacions de l'Alt Urgell i la Cerdanya i el Pallars és el que ens queda més allunyat i costa una mica més desplaçar-s'hi.

Ets més de clàssic o de patinador?
Tinc la sort de tenir els dos equips, i com diuen els professionals, que jo no me'n considero gens, hi ha dies de clàssic i dies de patinador. L'explicació és que els dies amb la neu més tova, acabada de caure és ideal fer clàssic, i els dies que la neu està més dura és ideal el patinador. Però la gràcia de tot és trobar i descobrir el lliscament sigui en clàssic o en patinador.

Explica'ns un record màgic que tinguis sobre els esquís.
Que difícil, no sóc massa d'acumular moments, la memòria crec que ja no em dóna. Però bé un dia amb la neu als arbres i buscant el lliscament dels esquís és una molt bona sensació, i si a aquest moment el puc compartir amb les meves filles potser en aquest punt podria dir que és el moment màgic.

Imma_obiols


Comentaris


No hi ha cap comentari


 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny