Entrevistes

''El meu somni era arribar a la World Tour i ho he aconseguit en dos dies''

Abel Moga Freerider · Competirà al FWT

Abel Moga, Atomic, FWT
Moga ha quedat segon en la Qualifier d'aquesta temporada
Nascut a la Vall d'Aran ara fa 20 anys, Abel Moga ha sigut un dels esportistes més destacats de la Freeride World Tour Qualifier (FWQ) d'enguany, i els seus bons resultats li han donat accés a la Freeride World Tour (FWT). Així, aquest estudiant d'Enginyeria de Materials la temporada que ve competirà a l'elit del freeride internacional, fita que per a ell és un somni.

Moga ha quedat segon en el circuit d'enguany (Foto: Txema Trull)

Quin balanç fas de la temporada que ara ha acabat?
Vaig fer dos competicions, ja que amb tot el tema de la covid era una mica complicat anar a competir, perquè calien molts papers i PCR, així que ens vam apuntar a les dues de Setmana Santa, que es disputaven a Suïssa i França, tot i que al final es van acabar fent totes dues a Suïssa. Les dues probes eren de la Freeride World Tour, del Qualifier. El primer dia va anar molt bé i estava content amb la meva ronda. Sabia que ho havia fet bé i vaig quedar primer. I el segon dia vaig planxar la meva ronda i hi havia la possibilitat que, si tornava a guanyar, podria anar a la World Tour, però jo no ho veia. Però van fer l'entrega de premis i vaig quedar primer, i segon del circuit.

Una segona posició que et donava l'accés a la primera divisió de la Freeride World Tour per al 2022. Què representa aquest salt de categoria?
És un somni fet realitat. El meu somni era arribar a la World Tour i ho he aconseguit en dos dies. Crec que encara no soc massa conscient del que he aconseguit, tot i que ho vaig assimilant cada dia que passa. A veure si el 2022 es pot fer un circuit normal de la Freeride World Tour, ja que aquest any només s'ha competit a Europa. Tinc ganes de poder viatjar amb els esquís, de conèixer gent i món.

Estaràs amb els millors. Estàs preparat per competir amb ells?
Realment, m'hauré de centrar bé i entrenar bé, ser conscient del que faré i tenir-ho clar. Al final, quant més pugui esquiar molt millor; i quant més entreni, millor.

Quan vas començar a competir en freeride?
A competir, competir, el 2015. Mai m'ha agradat passar pals, i al final ho he hagut de competir passant pals. Sempre he fet freestyle o freeride, i des que vaig començar a competir em dedico a això.

Quins han sigut fins ara els teus millors resultats?
El 2018 vaig ser 3r al Mundial Júnior, i el 2019 vaig quedar segon júnior de l'Europeu.

Com et definiries com a esquiador?
Home... si faig realment el meu esquí, una línia que m'agradi..., m'agrada fer grans salts i trucs. Crec que ho puc ajuntar tot i fer unes bones rondes; però la Freeride World Tour són paraules majors. M'he de veure a dalt de tot i segur que al menys gaudiré.

Hi ets tu, l'Aymar Navarro... Què té la Vall d'Aran perquè sorgeixin tants bons freeriders?
Al final a la Vall d'Aran hi ha una gran estació, que és Baqueira Beret, que té molt de terreny, amb bona neu de tant en tant, i tot va sumant. Quants més dies d'esquí tinguis i més dies puguis entrenar, tot és millor. A la Vall d'Aran hi ha molt bona gent que esquia, i en esquiar tots junts anem millorant.

El material també hi ajuda.
Sens dubte. Per competir utilitzo els esquís Backland 117 amb la fixació STH16, i porto les botes Rester 130. Després també tinc els nous Maverick, els 100; és un esquí que està molt bé per al Pirineu per la seva duresa, m'agrada molt.

Què t'aporta l'esquí Backland 117?
És l'esquí més ample d'Atomic i m'agrada molt com està construït, la seva forma. Al final, el que busques per competir és un esquí estable, llarg i gran per poder córrer i tenir unes bones recepcions. I el Backland 117 ho és. És un esquí llarg i dur, que jo porto amb una bota dura, i vaig encantat.

Podràs fer una bona pretemporada?
Anar a Sudamèria és un projecte que tenim en ment, i potser si aquest any obren les glaceres a França hi podem anar un parell de setmanes per millorar i treballar el freestyle, per esquiar i treure'ns el cuquet. Si obren anirem a les glaceres, i si no anirem a la platja.

Compagines l'esquí amb els estudis i la feina.
Estudio i treballo. Bé, no és ben bé la meva feina. La meva família té un hotel a Vielha i sempre que necessiten ajuda hi soc.

I la teva família a l'hotel ha sentit molt el càstig de la pandèmia de la covid-19?
La veritat és que hem tingut sort. Per cap d'any et podies moure per Catalunya i vam tenir gent. També per Setmana Santa vam tenir gent, i poc a poc hem anat fent. La veritat és que ho podríem haver passat pitjor.
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari


 

Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


66%


13%


11%


11%

38 vots