Entrevistes

''El meu somni era arribar a la World Tour i ho he aconseguit en dos dies''

Abel Moga Freerider · Competirà al FWT

Abel Moga, Atomic, FWT
Moga ha quedat segon en la Qualifier d'aquesta temporada
Nascut a la Vall d'Aran ara fa 20 anys, Abel Moga ha sigut un dels esportistes més destacats de la Freeride World Tour Qualifier (FWQ) d'enguany, i els seus bons resultats li han donat accés a la Freeride World Tour (FWT). Així, aquest estudiant d'Enginyeria de Materials la temporada que ve competirà a l'elit del freeride internacional, fita que per a ell és un somni.

Moga ha quedat segon en el circuit d'enguany (Foto: Txema Trull)

Quin balanç fas de la temporada que ara ha acabat?
Vaig fer dos competicions, ja que amb tot el tema de la covid era una mica complicat anar a competir, perquè calien molts papers i PCR, així que ens vam apuntar a les dues de Setmana Santa, que es disputaven a Suïssa i França, tot i que al final es van acabar fent totes dues a Suïssa. Les dues probes eren de la Freeride World Tour, del Qualifier. El primer dia va anar molt bé i estava content amb la meva ronda. Sabia que ho havia fet bé i vaig quedar primer. I el segon dia vaig planxar la meva ronda i hi havia la possibilitat que, si tornava a guanyar, podria anar a la World Tour, però jo no ho veia. Però van fer l'entrega de premis i vaig quedar primer, i segon del circuit.

Una segona posició que et donava l'accés a la primera divisió de la Freeride World Tour per al 2022. Què representa aquest salt de categoria?
És un somni fet realitat. El meu somni era arribar a la World Tour i ho he aconseguit en dos dies. Crec que encara no soc massa conscient del que he aconseguit, tot i que ho vaig assimilant cada dia que passa. A veure si el 2022 es pot fer un circuit normal de la Freeride World Tour, ja que aquest any només s'ha competit a Europa. Tinc ganes de poder viatjar amb els esquís, de conèixer gent i món.

Estaràs amb els millors. Estàs preparat per competir amb ells?
Realment, m'hauré de centrar bé i entrenar bé, ser conscient del que faré i tenir-ho clar. Al final, quant més pugui esquiar molt millor; i quant més entreni, millor.

Quan vas començar a competir en freeride?
A competir, competir, el 2015. Mai m'ha agradat passar pals, i al final ho he hagut de competir passant pals. Sempre he fet freestyle o freeride, i des que vaig començar a competir em dedico a això.

Quins han sigut fins ara els teus millors resultats?
El 2018 vaig ser 3r al Mundial Júnior, i el 2019 vaig quedar segon júnior de l'Europeu.

Com et definiries com a esquiador?
Home... si faig realment el meu esquí, una línia que m'agradi..., m'agrada fer grans salts i trucs. Crec que ho puc ajuntar tot i fer unes bones rondes; però la Freeride World Tour són paraules majors. M'he de veure a dalt de tot i segur que al menys gaudiré.

Hi ets tu, l'Aymar Navarro... Què té la Vall d'Aran perquè sorgeixin tants bons freeriders?
Al final a la Vall d'Aran hi ha una gran estació, que és Baqueira Beret, que té molt de terreny, amb bona neu de tant en tant, i tot va sumant. Quants més dies d'esquí tinguis i més dies puguis entrenar, tot és millor. A la Vall d'Aran hi ha molt bona gent que esquia, i en esquiar tots junts anem millorant.

El material també hi ajuda.
Sens dubte. Per competir utilitzo els esquís Backland 117 amb la fixació STH16, i porto les botes Rester 130. Després també tinc els nous Maverick, els 100; és un esquí que està molt bé per al Pirineu per la seva duresa, m'agrada molt.

Què t'aporta l'esquí Backland 117?
És l'esquí més ample d'Atomic i m'agrada molt com està construït, la seva forma. Al final, el que busques per competir és un esquí estable, llarg i gran per poder córrer i tenir unes bones recepcions. I el Backland 117 ho és. És un esquí llarg i dur, que jo porto amb una bota dura, i vaig encantat.

Podràs fer una bona pretemporada?
Anar a Sudamèria és un projecte que tenim en ment, i potser si aquest any obren les glaceres a França hi podem anar un parell de setmanes per millorar i treballar el freestyle, per esquiar i treure'ns el cuquet. Si obren anirem a les glaceres, i si no anirem a la platja.

Compagines l'esquí amb els estudis i la feina.
Estudio i treballo. Bé, no és ben bé la meva feina. La meva família té un hotel a Vielha i sempre que necessiten ajuda hi soc.

I la teva família a l'hotel ha sentit molt el càstig de la pandèmia de la covid-19?
La veritat és que hem tingut sort. Per cap d'any et podies moure per Catalunya i vam tenir gent. També per Setmana Santa vam tenir gent, i poc a poc hem anat fent. La veritat és que ho podríem haver passat pitjor.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny