Entrevistes

''Un consell: que quan facin el salt no tanquin els ulls''

Eduard Terricabres, en 'Terri' Cap de salts a la Llosa del Cavall

Eduard Terricabres
Eduard Terricabres, en 'Terri'

Eduard Terricabras Caelles és el cap de salt i responsable de seguretat del centre de salt amb corda elàstica de la Llosa del Cavall, que ofereixen a Bungee.cat. Practica i opera els salts amb corda elàstica des de l'any 1999. Ni a Catalunya, ni a l'Estat espanyol, no hi ha una formació específica per al salt amb elàstic. Per aquest motiu l'Eduard i tot l'equip de Bungee.cat estan formats i certificats per l'empresa VertigeAdventures, amb domicili a Grenoble, pionera a escala europea en la fabricació de cordes elàstiques i formació de caps de salt. Paral·lelament, l'Eduard igual que tot el seu equip, estan acreditats per l'empresa catalana "Gravitat FormacionIRATA" amb la qual es reforcen tots els temes que tenen a veure amb la seguretat i rescat amb corda. També és tècnic esportiu en diversos esports d'aventura com el parapent.

banner728x90diari

Terri, quan i com va començar la idea inicial del projecte?
Aquesta és la 3a temporada que estem en marxa. L'inici del projecte va començar el 2010 i aconseguir els permisos ens va portar vuit anys.

Continueu els tres socis inicials del projecte?
Sí, som tres amics que ja fa molts anys que treballem junts en treballs verticals el parapent i el salt en elàstic.

Què us va portar a plantejar un salt a la presa de la Llosa del Cavall?
En el moment que es va començar a construir la presa ja sabíem que la forma de doble curvatura faria possible el salt amb elàstic.

Quins van ser els principals reptes a l'hora de plantejar i fer realitat el projecte?
En el seu moment explicar el projecte, quan aquí no hi havia cap precedent d'aquestes característiques, va portar la seva feina. Estem parlant d'una presa, una infraestructura pública, i això ho va fer passar per molts departaments de l'administració. Vam justificar-ho i presentar-ho tot molt bé. Va ser dur i ens va tocar picar pedra. S'havia de demostrar i certificar que la plataforma de salts no suposava cap condicionant ni degradació per a la presa en conjunt o per al formigó amb què està construït la mateixa.

salt_bungee-llosa_del_cavall
Plataforma de salts de Bungee a la Llosa del Cavall (Foto: Bungee.cat).

És el salt més alt d'Europa?
A Espanya sí que ho és, i en l'àmbit de rànquing mundial d'altura som el salt número 15. Però des d'una presa només hi som nosaltres i dues més, una a Romania i l'altra a Suïssa.

És considerat una activitat de lleure o una activitat esportiva?
Doncs les dues coses a la vegada. És una experiència i això ho fa una activitat, però també és una activitat esportiva que requereix concentració, motivació i conscienciació. I un cop et llances, potser no el primer cop, però si en les següents, acabes generant determinades tipologies de salts o fins i tot figures acrobàtiques.

Tothom pot fer salts? Hi ha limitacions físiques o psicològiques?
En principi qualsevol persona que estigui físicament bé pot saltar. Hi ha certes qüestions a tenir presents. El salt són 25 metres de caiguda lliure i després vénen 50 metres més de frenada progressiva. I després ve el rebot o la tornada enrere que genera la corda elàstica. En cap moment hi ha una frenada en sec i això és determinant, però sí, cal estar bé físicament. Ara bé, si t'acabes d'operar i estàs en un procés de recuperació física, potser no és un bon moment per venir a saltar, a no sé què portis un certificat mèdic que ho avali.

El qui ha saltat, repeteix?
Bona part dels que ho han provat hi tornen, n'hi ha que amb un sol cop en fan prou, vénen a buscar aquesta experiència que els faltava en el seu currículum personal de vivències i després ja van cercant una altra experiència. Altres repeteixen, perquè per als segons salts també tenim un preu més baix i això funciona. N'hi Ha que venen un cop i prou, altres venen cada temporada, n'hi ha que poden venir 3 o 4 vegades a la mateixa temporada... Hi ha molts tipus de saltadors.

Alguna marxa enrere en el darrer moment?
Sempre n'hi ha alguna, però són les excepcions. De fet, tenim comprovat que normalment són clients a qui han fet un regal "sorpresa". Vista l'experiència, nosaltres mateixos desaconsellem que facin el regal per aquest tipus de salt. El qui ve a saltar ha de saber i tenir clar a què ve i per quines motivacions ho fa.

Quines són les mesures de seguretat?
N'hi ha unes quantes, però per ser breu, comentaré que es controla la vida útil de les cordes elàstiques o que cada element de seguretat s'aplica 4 vegades.

Es pot fer tot l'any?
No, estem en una zona al voltant dels 1.000 metres d'altitud i aquí a l'hivern fa fred. Normalment la temporada de salts comença a l'u d'abril o maig i finalitza cap a finals d'octubre o inicis de novembre.

Quina és l'operativa abans del salt?
Mentre els equipem, tasca que pot durar entre 10 i 15 minuts, els donem les pautes de com ho han de fer. És molt important de la manera que han de saltar, la posició, de caps, com si es tiressin a una piscina. De fet, encara que et llancis de peu, i no de cap, has de saber que la corda pesa molt i que, per tant, t'acabarà posicionant peus a dalt i cap avall. A més, si busques una bona foto o vídeo, és tal com et recomanem fer-ho per obtenir un bon resultat.
Els expliquem les sensacions que tindran i un consell: que quan facin el salt no tanquin els ulls. Hem de pensar que el salt dura uns pocs segons. Si ho fas amb els ulls clucs, et perdràs el millor, després et sabrà greu. Cada metre de caiguda és important viure'l amb la màxima intensitat. El salt té diverses fases, caiguda, frenada, rebot, frenada... al final és com yo- yo però amb instants d'ingravidesa entre fase i fase.

Quin cost té per a un client fer el salt?
El preu és de 100 euros i en el paquet hi entra el salt, les fotografies, el vídeo i una samarreta.

Hi ha algun organisme o institució que reguli aquests salts?
A casa nostra no hi ha cap organisme. De salts amb corda elàstica, a l'estat espanyol crec que només hi ha dos centres de salt amb elàstic, un a Lloret de Mar i nosaltres. En el nostre cas ho hem fet tot sota la regulació de la normativa francesa, vida dels elàstics, normativa de treball, ancoratges o les mesures de seguretat que sempre van amb 4 dispositius. Ens sotmetem a normativa francesa i també nosaltres ens regulem per IRATA, un organisme internacional que regula els treballs verticals, rescats en corda, etc

Quins consells donaries als qui volen saltar per primera vegada?
Que la por es passa i el record d'una experiència com aquesta queda per sempre.

I què els diries als qui no hi han saltat mai i s'ho estan plantejant, però encara no s'atreveixen?
Sabem que saltar no és una decisió fàcil, nosaltres també hi hem passat i ho sabem prou bé, només dir que es tracta de saber-se concentrar i que un cop ho has fet només et queda per davant una sensació de llibertat i felicitat!

Més informació: Salts amb corda elàstica a la Llosa del Cavall

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny