Entrevistes

"La covid continua viva i, per tant, continuarem amb les mateixes rutines que l'any passat"

Joaquim Alsina Gerent de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM)

Joaquim Alsina, gerent de l'ACEM
Joaquim Alsina, gerent de l'ACEM
A les portes de l'inici de la temporada, el gerent de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina, ens parla de passat, present i futur. L'any passat, encara en plena pandèmia, van apostar per obrir les estacions per compromís amb el territori, tot i que les pèrdues que van patir els van deixar en números vermells. Ara, després d'aquella temporada completament atípica, les previsions són molt optimistes. Però amb la covid encara present, continuaran aplicant algunes mesures per mantenir les estacions lliures de coronavirus.

La temporada passada diverses estacions es van proclamar espais segurs davant la covid

L'hivern és cada cop més a prop. Alguna previsió estacional que ens convidi a ser optimistes?
A veure, jo no sé si és que soc molt animal, però els diversos models que donen els meteoròlegs mai coincideixen, i sempre n'hi ha alguns que són millors que altres... Llavors nosaltres sempre diem: “Bueno, quan vingui ja vindrà!”. A aquestes alçades esperem que sigui una bona temporada de neu, i no només això, sinó que caigui quan toca; que no sigui una temporada, que n'hem tingut alguna, que cada cap de setmana feia mal temps.
Però en principi som optimistes en general. I aquesta temporada potser una mica més perquè, després de la passada, el que hem detectat són les ganes que té moltíssima gent d'esquiar. La gent ja ens truca per demanar i, a nivell de reserves, sabem, per imputs d'hotels, que estan més avançades que altres anys.

« La gent ja ens truca per demanar i, a nivell de reserves, sabem, per 'imputs' d'hotels, que estan més avançades que altres anys »

Moltes estacions ja estan venent forfets de temporada. Les vendes estan sent similars a altres campanyes?
Similars o millors, en general. El que passa és que aquest any, tots aquells esquiadors que tenien el forfet de l'any passat i no han pogut amortitzar-lo, com ja es va plantejar abans de començar a vendre, el passen a aquest any, i això a nivell d'ingressos no comptarà. La política era aquesta, però la venda està funcionant.

De fet la temporada passada les restriccions provocades per la covid-19 van fer caure un 68% el nombre d'esquiadors a les pistes catalanes. Confien en recuperar-los aquest any?
Sí. Perquè a més, fins ara, fins i tot en moments de crisi econòmica, el nombre d'esquiadors no s'acostuma a veure's afectat. L'última gran crisi, per exemple, es va veure afectada, no en nombre d'esquiadors, però sí en canvi en la despesa addicional. O sigui, per dir-ho molt senzill, als restaurants hi va haver moltes menys reserves i molts més entrepans. Però l'esquí és molt addictiu, i els que som una mica malalts d'esquí, si cal ja dinarem quan tornem a casa!

Alsina, en una altra imatge d'arxiu (Foto: ACN)

Pel que fa a la facturació, es va reduir al voltant d'un 70%. Quin efecte ha tingut això sobre les estacions?
En una cosa que es diu números vermells. Nosaltres, abans de començar teníem clar que, si obríem, probablement tindríem unes pèrdues superiors a si no obríem. Perquè si no obres hi ha 1.000 despeses que no tens, però el compromís que vam agafar en arrencar la temporada és “obrim”. Vam obrir el 14 de desembre. No ho vam fer pel pont perquè havíem de posar en marxa una sèrie de mesures anti-covid i veure com reaccionava tothom. I a partir d'aquí, com que la decisió era obrir, la despesa va ser superior a si no obríem, com van fer a altres llocs. I des d'aquest punt de vista clar, hem tingut pèrdues tots.

« Abans de començar teníem clar que, si obríem, probablement tindríem unes pèrdues superiors a si no obríem »

Han fet algun càlcul sobre quant durarà el procés de recuperació?
No. Són estacions molt heterogènies. I una cosa són totes les estacions públiques, que tenen unes dinàmiques i un finançament determinat. Que d'entrada ja la finalitat d'una estació pública no és fer negoci sinó mantenir activitat a la muntanya, perquè si fos fer negoci no funcionarien... De fet, si han tancat un conjunt d'estacions és per algun motiu: perquè és molt car i és molt difícil que una estació d'esquí sigui rendible. I de fet, a nivell de tot Espanya, de privades n'hi ha cinc; tota la resta són públiques, i el que fan és bullir l'olla a llocs on general és difícil que s'hi faci bullir.
I les estacions privades tenen una altra dinàmica, cada una amb la seva política i han tingut un nivell de pèrdues; però com que encara n'hi ha que no tenen tancats i publicats el números, no ho sabem.
D'alguna manera, l'aposta que es va fer a Catalunya va ser per l'entorn. Pensa que vam baixar sobre un 70% els ingressos, però només un 22% de contractació de mitjana. O sigui que es va apostar per tenir el màxim de temps i el màxim de gent funcionant; i a la muntanya això es va agrair. Perquè els hotels que van decidir apostar també ho van veure. La muntanya és dura, i estem bastant implicats en la vida de muntanya.

« L'aposta que es va fer a Catalunya va ser per l'entorn. Pensa que vam baixar sobre un 70% els ingressos, però només un 22% de contractació de mitjana »

L'octubre del 2020 van publicar el manual de 'Bones pràctiques a les estacions d'esquí'. Com van funcionar, les mesures?
Molt bé. Tothom va ser molt conscient. Hi ha una cosa que ja queda, que és que el màxim nombre de forfets es venguin per Internet. Jo crec que això és bo perquè també estalvies cues... O sigui, que hi ha elements de la covid que han generat un efecte positiu i que els mantindrem.
També hi ha gent que es pot queixar d'alguna cosa, com portar mascareta en algun lloc... però vaja, en general no hi va haver cap crisi en cap estació, igual que no hi va haver, ni aquí ni a fora, cap contagi massiu en cap estació. I compta que fora de Catalunya, Suïssa per exemple va obrir, i no va tenir cap problema; les estacions nòrdiques el mateix... L'esquí no era insegur. I en aquest sentit vam mantenir reunions, quan vam fer el manual no ens van tocar ni una coma. I en algun lloc que hi va haver algun focus, va ser localitzadíssim, i no estava provocat per esquiar, sinó per les festes familiars de Nadal.

« No hi va haver, ni aquí ni a fora, cap contagi massiu en cap estació »

A part del que em comenta de les vendes de forfets per Internet, es mantindrà alguna altra mesura, o s'ha establert algun tipus de protocol per aquest any?
Aquest any, una cosa és que ens puguem moure i que puguem fer coses, però la covid no s'ha mort; continua viva i, per tant, continuarem amb les mateixes rutines que l'any passat. Potser el que no es farà és limitar l'accés a cabines. Això, les estacions que tenen cabines, en funció de com estiguem, faran una cosa o una altra; però en principi, de limitacions als espais tancats, el que marqui en cada moment Sanitat. El que sí que mantindrem és la capacitat d'adaptar-nos a tot allò que pugui canviar.

Amb el pas dels anys les estacions d'esquí han anat evolucionant molt. Però quina creu que serà l'evolució futura?
Diuen que fer pressupostos és molt fotut sempre que estiguem parlant del futur, i això és el mateix! A veure, nosaltres anem una mica enrere en molts aspectes respecte d'Europa. Una cosa que va fer la covid és que la gent descobrís la muntanya. Aquest estiu s'ha dit que l'efecte del primer estiu, que és l'anterior, ha durat, perquè ha sigut fins i tot millor que l'anterior. I aquest efecte, que a fora ja hi era, perquè pensa que el cas més bèstia, per exemple, que és Garmisch [als Alps bavaresos del sud d'Alemanya], té més facturació d'estiu que d'hivern, i el forfet de la cabina és més car a l'estiu que a l'hivern. Jo crec que això anirà cap aquí, el que passa és que el negoci d'estiu no és un negoci que les estacions d'aquí en general hi vulguin ser líders. Nosaltres donarem tots aquells recursos que ens demanin els ajuntaments o terceres persones, però fins ara la idea d'encapçalar totes les activitats no està prosperant. La Molina, per exemple, està fent moltes activitats d'estiu, però el que fan és posar l'estació a disposició de, perquè organitzin el que sigui.

Diverses estacions aprofiten les instal·lacions per oferir activitats d'estiu, però Alsina creu que aquesta tendència ha de créixer encara més

« Aquí tenim un conjunt de limitacions i de criteris bastant més estrictes dels que hi ha en altres llocs d'Europa »

I a l'hivern?
A l'hivern l'únic que podem fer és millorar sempre la producció de neu, que és bàsic, i no hem parat mai de renovar canyons per tenir els més ràpids, els que fan més neu, els que no malgasten... En això, parlant de tecnologia, estem al mateix nivell que altres llocs, però no en quant a percentatges d'estacions cobertes.
A mi una cosa que em va sobtar fa molts anys va ser anar a Finlàndia i trobar que el 100% de l'estació estava innivada, quan aquí teníem un percentatge baixíssim. I això ens falta: ser capaços de cobrir més zones. Però hi ha un tema importantíssim que és l'aigua, i aquí el primer problema que hi ha és que tenim un organisme que es diu ACA, que és l'Agència Catalana de l'Aigua. I després, en totes aquelles estacions que acaben en llocs fronterers, quan passes el primer filtre de l'ACA has de passar el segon filtre de la Confederación Hidrográfica del Ebro. I això passa fins i tot amb aigua transfronterera com la de Baqueira, que acaba anant a França... O sigui, que aquí tenim un conjunt de limitacions i de criteris bastant més estrictes dels que hi ha en altres llocs d'Europa.


La tecnologia per fer neu a les estacions catalanes està entre les més avançades, però no totes en tenen ni es cobreix tot el domini esquiable

« Una regulació que després no puguis fer complir no serveix de massa... Les estacions d'esquí no som policies, i no volem ser-ho; no som l'autoritat »

Fa un moment en parlava: les activitats de muntanya, i en concret l'esquí de muntanya, també estan en apogeu. Creu que cal establir algun tipus de regulació específica?
Jo és que d'entrada les regulacions em fan una mica de por. O sigui, soc una mica anarquista, en aquest sentit. Depèn de les estacions... Un tema que és una contradicció és que en un lloc que està dissenyat perquè s'hi baixi, s'hi pugi (esquí de muntanya en pistes d'alpí). És com si en una autopista n'hi hagués uns quants que van en direcció contrària perquè els hi agrada... És un cúmul de problemes. Les estacions, avui, el que ja estan fent, és delimitar zones i proposar zones determinades per pujar. Hi ha un percentatge d'esquiadors que ho fan, però sempre n'hi ha algun que no ho fa. I tornant a l'exemple de Garmisch, que és una zona molt característica, van decidir que a cada pista hi farien una pista paral·lela innivada i trepitjada, perquè la gent hi pugés. Van aconseguir que un 90% d'esquiadors de muntanya vagin per allà, però n'hi a un 10 que continuen sense passar-hi, perquè diuen que la muntanya és de tots i podem anar per on vulguem. Regulació respecte d'això? També hi ha llocs que ho fan, i obliguen a anar per un lloc o altre. I està bé. Però un altra cosa és que una regulació que després no puguis fer complir no serveix de massa... Les estacions d'esquí no som policies, i no volem ser-ho; no som l'autoritat, i no hi ha suficients policies per tenir-ne un a cada estació per controlar que la gent no s'ho salti. Amb lo qual, joc rec més amb els criteris auto-imposats. Perquè no tens cap eina, i en alguns casos ni tan sols la té la policia, per evitar que algú pugi per on vol.


El president de l'associació aposta per les regulacions auto-imposades

Des de l'ACEM també s’impulsen cursos de formació per a professionals del sector (conductors de telecadira, de trepitja-neus, tècnic en producció de neu…). Hi ha un interès creixent per aquesta tipologia de feines?
Hi ha interès. El que no hi ha són prou llocs de treball. Clar, al final el nombre de treballadors que tenim no és tan alt, i hi ha molta especialització. Hi ha el conjunt de persones que treballa en el manteniment de remuntadors, màquines, servei de pistes... Hi ha nou cursos diferents: des de la gent que ha de provocar allaus fins a la gent que ha d'estar donant perxes al remuntador... I cada any s'hi inscriu més gent. I el que sí que hem notat també és que cada vegada tenim més particulars; gent d'estacions de fora de Catalunya que es venen a formar aquí.

Com veu la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030?
No sabe, no contesta! (riu) D'entrada hi ha una manca total de respecte del senyor Pedro Sánchez respecte de la feina que s'ha fet aquí durant molt de temps. I amb un senyor, que és el senyor del COE, que donava suport a això i que hi ha participat, i que ara decideix que l'oficina olímpica va a Madrid... Doncs no sabe, no contesta!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny