Entrevistes

''És un esport molt complet, ideal per a practicar sol, en parella, amics o família''

Albert Nadal Director de Tuixent La Vansa

Albert Nadal
Albert Nadal
Aquest dimarts 7 de març vam visitar Tuixent la Vansa. En una jornada marcada per la presència de diversos grups escolars que participen en el programa Esport Blanc Escolar. El seu director Albert Nadal ens va atendre una estona durant la qual vam poder preguntar per diverses qüestions de l’estació.

Albert, explica’ns una mica les teves tasques com a director de Tuixent la Vansa?
La meva feina és procurar que tot vagi bé, i això vol dir que alguns dies he de trepitjar neu, preparar els canons per a la producció de neu, posar-me al lloguer de material… en definitiva, ser molt polivalent. Ajudo a coordinar als treballadors de l’estació i intento que tot vagi a l’hora.

Per als qui mai hagin estat a Tuixent La Vansa, què han de saber?
Bàsicament, és una estació de fons amb diferents circuits situats  pel mig del bosc fins a arribar a Prat Llong, que és la zona alta i oberta de l’estació. En  una estació de nòrdic l’objectiu es desplaçar-nos sobre la neu, buscar el lliscament amb els esquís en pujada o baixada pels  circuits trepitjats i marcats, poc a veure, doncs, amb una estació d’alpí, en la qual fem ús de remuntadors. Oferim també la possibilitat de fer excursions amb raquetes den neu en algun dels diferents circuits que tenim senyalitzats. A la nostra estació hi ha un ambient familiar, tranquil, sense massificacions ni sorolls, en un entorn natural sense infraestructures, ben conservat i molt natural. Aquesta és la gràcia i essència de l’esquí nòrdic a Tuixent La Vansa.

« D’uns sis anys cap aquí hem fet els circuits més amples, d’aquesta manera els esquiadors que fan clàssic o patinador no es facin nosa els uns als altres »


I què és el que us diferencia de les altres estacions de Tot Nòrdic?
Doncs que és una estació molt propera als grans nuclis de població, com ara Manresa o Barcelona, i això ens proporciona més afluència d’esquiadors de dia que altres estacions. Per aquesta mateixa raó hem adaptat els circuits a aquesta major presència d’esquiadors. D’uns sis anys cap aquí hem fet els circuits més amples, d’aquesta manera els esquiadors que fan clàssic o patinador no es facin nosa els uns als altres, a la vegada que hem procurat que els circuits quedessin igualment protegits de la incidència solar. He de dir que el fet que els circuits se situïn sobretot en vessant nord ens ha ajudat molt en aquest sentit.

Això és el que també us ha permès incorporar una trepitjaneu més gran?
Sí, ja és la tercera temporada que treballem amb aquesta trepitjaneu. En tenir circuits més amples també podem preparar els traçats amb una sola passada de màquina, garantint prou amplada entre les traces per als esquiadors de clàssic i els esquiadors d'estil patinador. També és una màquina més potent i amb ella podem arrossegar o transportar més fàcilment la neu. I podem preparar els circuits amb menys estona que amb l’anterior.

Quina és la tipologia de client que visita aquesta estació?
Molt variada. Des del professional que ve a entrenar i en un sol dia necessita lliscar 60 km, fins a les famílies que ho venen a provar de nou. Arriben, contracten un professor, prenen contacte i familiarització amb la neu, sobretot en la modalitat de clàssic. En ocasions són famílies que és la primera vegada que venen a la neu i que ni tan sols l’havien tocat. I acostumen a ser un tipus de nou client que marxa content i repeteix. He de dir que moltes d’aquestes famílies venen perquè, primer que ells, ha vingut el seu fill a esquiar amb l’escola i el seu fill els ha insistit a venir tots junts a la neu perquè la seva experiència particular ha estat molt exitosa.

« És un esport molt complet, ideal per a practicar sol, amb amics, parella o família, és fàcil d’aprendre, no té gaire risc i es fa en un entorn meravellós »

I d’on venen, majoritàriament?
Com et deia abans, de les grans ciutats del nostre entorn, Barcelona i la seva àrea metropolitana, de Manresa, Lleida, Tarragona, Reus… però com és lògic també ens visita un esquiador més proper, de la zona de Berga, La Seu d’Urgell o Solsona.

Propers projectes a Tuixent?
El primer és actualitzar el material de lloguer, i per això apostem per un esquí amb fixació prolink, que és nova i permet més estabilitat. I la segona és la conservació de la neu, i per aquest motiu la cuidem tant com podem, i això implica trepitjar-la molt i instal·lar més paravents que ens ajudin a acumular-la per després repartir-la.

Ja per acabar, què els diries a les persones que puguin estar llegint aquesta entrevista?
Doncs que si no han provat mai l’esquí de fons que ho provin. Els convido a venir a provar-ho, que no tinguin por ni prejudicis, segur que els agradarà. És un esport molt complet, ideal per a practicar sol, amb amics, parella o família, és fàcil d’aprendre, no té gaire risc i es fa en un entorn meravellós.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny