Entrevistes
Canvi climàtic: 'Ningú no sap què passarà realment, perquè tot són estimacions i modelitzacions'
Roman Llagostera CEO de Troposferica
Grandvalira, Astún, Candanchú, La Molina... Romà Llagostera ha aconseguit situar la seva empresa, Troposfèrica, al capdamunt. Actualment fan previsions meteorològiques d'alt nivell, utilitzant tecnologia punta, amb un nivell de fiabilitat elevadíssim. Amb aquest viatgem a través de l'escalfament global, el món de l'esquí i la meteorologia.
TROPOSFERICA neix fruit del temporal Glòria, d'un desacord professional, de la irrupció de la pandèmia de la COVID19 i de la passió de 2 amants de la meteorologia. I neix el 31 de juliol del 2020. Comencem amb els nostres primers clients l'1 d'octubre del 2020.
Quina tasca desenvolupa actualment?
Actualment, TROPOSFERICA disposa de 3 línies de negoci diferenciades:
La realització de prediccions meteorològiques per a qualsevol classe de client, juntament amb el desenvolupament de l'APP El temps a la muntanya
La venda, instal·lació i manteniment de sensors mediambientals i meteorològics.
El desenvolupament i comercialització de productes i serveis meteorològics a través de la botiga en línia ATROMET BY TROPOSFERICA.
Roman Llagostera a la pista Barcelona de La Molina aquest hivern (Foto: IST).
Ha canviat molt la manera d'entendre i de fer previsions meteorològiques?
És un aspecte que va evolucionant molt ràpidament, i ho serà més amb l'aparició de la intel·ligència artificial. A TROPOSFERICA realitzem les prediccions d'acord amb diferents models meteorològics. Un cop consultats, es confecciona una predicció pel nostre equip de meteoròlegs i finalment s'emet el comunicat meteorològic corresponent.
És impossible fer previsions a llarg termini com fan alguns mitjans?
Les prediccions a llarg termini no són prediccions, són tendències. Les prediccions com a tal cauen per sota del llindar del 50% de fiabilitat a partir del 6è dia, per la qual cosa imagineu les prediccions a 15 i 30 dies vista… Nosaltres els anomenem “tendències”
Quins són els teus principals clients?
Els principals clients actuals són del món de l'esquí, dels serveis urbans, de vialitat hivernal i estival i menys els esdeveniments de qualsevol mena.
Els permet estar assessorats en tot moment de les condicions a curt termini (fins a 4-5 dies) per a la producció de neu de cultiu principalment i per a la mateixa organització de les tasques d'explotació de la mateixa estació. Una bona previsió com les nostres, si s'utilitza adequadament, pot permetre un estalvi en costos d'explotació importants, i això és el que intentem transmetre a tots els nostres clients potencials, ja siguin del món de la neu com que siguin d'altres sectors. Sempre treballem per optimitzar la gestió de l'empresa amb l'aportació de les nostres prediccions meteorològiques.
Un cop tens la previsió preparada amb tots els detalls, com es desenvolupa el procés de comunicació? (el resultat que poden veure els teus clients).
Un cop confeccionada la predicció es transmet pels canals establerts amb cada client, que van des de l'àrea client de la nostra WEB fins al correu electrònic passant per la nostra APP. El client generalment disposa de la informació a 5 dies vista, puntualment abans de les 8 del matí de cada dia, permetent al director d'explotació de l'estació planificar les tasques a realitzar a l'estació en funció de la meteorologia per al mateix dia com per als següents.

Pots explicar-nos quina ha estat la tasca exacta de Troposferica a la darrera Copa del Món de Grandvalira?
TROPOSFERICA ha estat el proveïdor oficial dels serveis meteorològics a les Finals de la Copa del Món (AUDI FIS Ski World Cup Finals Andorra 2023). Això ens ha comportat el desplaçament d'un membre de TROPOSFERICA tota la setmana de les competicions a Andorra i la preparació de 2 comunicats diaris, a les 7 h i a les 17 h per a la direcció de les curses, amb la participació a les 2 reunions diàries de coordinació entre els equips i l'organització. El resultat va ser excel·lent, amb una fiabilitat de les prediccions del 100% en paraules el seu CEO, David Hidalgo.
Com valores el posicionament de GrandValira al sector al llarg dels últims anys?
Realment està fent un gran esforç per unificar la marca en l'àmbit de tot el territori andorrà per posicionar-se com un gran destí, que ja ho és del sud d'Europa. Cal destacar que al llarg de tota la península Ibèrica totes i cadascuna de les estacions tenen el seu nínxol de mercat i el seu públic objectiu. En els darrers anys totes elles han fet veritables esforços per millorar la seva posició i així atraure al maig nombre de clients.
Roman Llagostera en una imatge d'arxiu (2021).
Des de quan esquies?
Des del 1969, és a dir des dels 5 anys. Fill d'un dels fundadors de l'Escola d'Esquí del CEC i La Molina, Joaquim Llagostera Jaques (1927-2022). El 1994 em vaig treure el títol de professor agregat i el 1995 el títol de professor auxiliar de l'Escola Espanyola d'Esquí. Vaig exercir de professor a l'Escola Poliesportiva de La Molina entre el 1994 i el 2004, i va ser a partir de llavors que em vaig dedicar a ensenyar als meus fills, avui grans esquiadors.
Quines són les teves estacions preferides?
En tinc unes quantes, segons el país… Però posats a Espanya destacaria el domini La Molina-Masella per la seva situació i panoràmiques, Baqueira Beret per la seva extensió i quantitat de neu, Candanchú-Astún pel seu paisatge i Sierra Nevada per poder esquiar veient el Mediterrani. Però també diria Vallter, Espot, Portainé, Boí Taüll, Port del Comte… doncs cadascuna té el seu què. Fora d'Espanya, Grandvalira als Pirineus i si marxem als Alps el domini Warth-Schroken-Lech-Zürs-Stuben-St. Christof-St. Anton i qualsevol de la vall de l'alta Savoia, com la Vall d'Isere, les Arcs, Courchevel, Val Thorens i moltes més. Als Alps, com passa a Espanya cadascuna té el seu al·licient i la seva edat.
Quina valoració podem fer de la temporada d'esquí actual?
Meteorològicament parlant, hem tingut realment una temporada amb poques precipitacions en general, amb temperatures elevades al desembre i realment fredes entre la segona setmana de gener i la primera de març de manera continuada. Després com ha passat moltes altres vegades, les altes temperatures es van instal·lar a la península Ibèrica de forma persistent gairebé 3 setmanes, cosa que unida a les poques precipitacions porta en orris la temporada a la majoria de les estacions. Tot i això, gairebé totes les estacions han tingut afluències importants a causa del gran nombre de dies de temps assolellat, i pel fred entre gener i març que va permetre que les estacions tinguessin unes condicions de neu ideals per a la pràctica de l'esquí.
Des de TROPOSFERICA, i com a responsable de l'empresa i persona amb coneixement i opinió del tema, quan algú compara fotos, sensacions, etc., sempre els remeto a la paraula “dades”. És a dir, que quan es diu que aquest hivern està sent més càlid o més fred, hem d'analitzar dades, abans d'afirmar res, de les diferents variables meteorològiques i a partir d'aquí treure conclusions, tenint en compte que necessitem sèries climàtiques de 30 anys per asseverar segons quines coses.
Catastrofisme, realment crec que sí, és evident i clar que l'acció de l'home té la seva influència en el comportament del canvi climàtic i que hem de reduir les emissions, reciclar, ser més sostenibles, però sense dogmatismes, ja que poden portar a llocs no desitjats, però alhora crec que ningú no sap què passarà realment perquè tot són estimacions i modelitzacions.
Què opines de l'actual crisi climàtica?, si és que n'hi ha.
La veritat, s'ha imposat la paraula “crisi”, que, si mirem a la RAE, ens la defineix com: “canvi profund i de conseqüències importants en un procés o una situació, o en la manera com aquests són apreciats” per tant, no seria la paraula adequada per tractar de “descriure l'escalfament global i el canvi climàtic i les seves conseqüències” que és com es defineix a la majoria dels fòrums “crisi climàtica”. Si analitzem les dues frases veiem que ens corresponen les paraules.
Pel que fa a sequera… hi ha hagut anys pitjors? La situació és tan dolenta com la pinten?
El 2008 estàvem igual o pitjor. Segons l'hemeroteca, tenim sequeres bèsties en els períodes de 1749-1753 assecant-se el riu Tormes i molts del nord, del 1944-1946 on l'Ebre va perdre gairebé el seu cabal i el riu Manzanares, a Madrid, va desaparèixer per complet amb importants talls d'aigua, de 1979-1983 que va afectar fortament el sud d'Espanya amb talls d'aigua a Sevilla de 10 hores diàries, de 1991-1995 on els recursos hídrics el 1995 es van reduir al 15% provocant greus restriccions i talls d'aigua, com va passar a Madrid o el País Basc. De 2016 a 2018 afecte gran part de la península Ibèrica, especialment a Catalunya on arriba a decretar-se l'estat d'excepcionalitat el 4 de febrer de 2008, a portar vaixells d'aigua de Mallorca, a resar a la moreneta i a començar les obres connexió de les xarxes d'abastament del Consorci d'Aigües de Tarragona i d'Aigües Ter-Llobregat que es van aturar així que va començar a ploure l'abril del 2008.
Aquesta vegada el govern de la Generalitat no té prevista cap obra d'emergència per pal·liar la crisi d'abastament d'aigua. Ens traspassen la responsabilitat als ciutadans i ens amenacen amb talls i restriccions d'aigua, que, si no plou segur que ho farà, després d'haver estat 15 anys sense fer els deures: de 3 dessaladores només n'hi ha executada i funcionant una i de la connexió de xarxes de subministrament res de res. S'haurien d'exigir responsabilitats als polítics des del 2008 fins ara.
Sabem que l'ésser humà contamina, però... fins a quin punt l'escalfament global és responsabilitat de l'ésser humà?
És clar que l'ésser humà contamina. La concentració de contaminants d'efecte hivernacle s'han incrementat amb el pas dels anys des de la fi de la mini edat de gel (al voltant de 1850). Quina és realment la contribució humana? No sabria contestar.
El clima s'ha polititzat?
Al 100%. És a la boca de tots. Tothom és expert i tothom parla aquí allà. Hi ha molt lobby que en viu i necessiten mantenir el tema en els fòrums mundials per poder continuar mantenint-se.
Si t'ha agradat llegir 'Les prediccions cauen per sota del llindar del 50% de fiabilitat a partir del 6è dia' et podria interessar llegir "Sembla que es prepara un bon hivern i que la neu no faltarà"
« Les prediccions com a tal cauen per sota del llindar del 50% de fiabilitat a partir del 6è dia »
Com i quan neix Troposfèrica?TROPOSFERICA neix fruit del temporal Glòria, d'un desacord professional, de la irrupció de la pandèmia de la COVID19 i de la passió de 2 amants de la meteorologia. I neix el 31 de juliol del 2020. Comencem amb els nostres primers clients l'1 d'octubre del 2020.
Quina tasca desenvolupa actualment?
Actualment, TROPOSFERICA disposa de 3 línies de negoci diferenciades:
La realització de prediccions meteorològiques per a qualsevol classe de client, juntament amb el desenvolupament de l'APP El temps a la muntanya
La venda, instal·lació i manteniment de sensors mediambientals i meteorològics.
El desenvolupament i comercialització de productes i serveis meteorològics a través de la botiga en línia ATROMET BY TROPOSFERICA.

Ha canviat molt la manera d'entendre i de fer previsions meteorològiques?
És un aspecte que va evolucionant molt ràpidament, i ho serà més amb l'aparició de la intel·ligència artificial. A TROPOSFERICA realitzem les prediccions d'acord amb diferents models meteorològics. Un cop consultats, es confecciona una predicció pel nostre equip de meteoròlegs i finalment s'emet el comunicat meteorològic corresponent.
És impossible fer previsions a llarg termini com fan alguns mitjans?
Les prediccions a llarg termini no són prediccions, són tendències. Les prediccions com a tal cauen per sota del llindar del 50% de fiabilitat a partir del 6è dia, per la qual cosa imagineu les prediccions a 15 i 30 dies vista… Nosaltres els anomenem “tendències”
Quins són els teus principals clients?
Els principals clients actuals són del món de l'esquí, dels serveis urbans, de vialitat hivernal i estival i menys els esdeveniments de qualsevol mena.
« l'acció de l'home té la seva influència en el comportament del canvi climàtic i hem de reduir les emissions, reciclar, ser més sostenibles »
Fins a quin punt és necessària o vital una bona previsió meteorològica a una estació d'esquí?Els permet estar assessorats en tot moment de les condicions a curt termini (fins a 4-5 dies) per a la producció de neu de cultiu principalment i per a la mateixa organització de les tasques d'explotació de la mateixa estació. Una bona previsió com les nostres, si s'utilitza adequadament, pot permetre un estalvi en costos d'explotació importants, i això és el que intentem transmetre a tots els nostres clients potencials, ja siguin del món de la neu com que siguin d'altres sectors. Sempre treballem per optimitzar la gestió de l'empresa amb l'aportació de les nostres prediccions meteorològiques.
Un cop tens la previsió preparada amb tots els detalls, com es desenvolupa el procés de comunicació? (el resultat que poden veure els teus clients).
Un cop confeccionada la predicció es transmet pels canals establerts amb cada client, que van des de l'àrea client de la nostra WEB fins al correu electrònic passant per la nostra APP. El client generalment disposa de la informació a 5 dies vista, puntualment abans de les 8 del matí de cada dia, permetent al director d'explotació de l'estació planificar les tasques a realitzar a l'estació en funció de la meteorologia per al mateix dia com per als següents.

Pots explicar-nos quina ha estat la tasca exacta de Troposferica a la darrera Copa del Món de Grandvalira?
TROPOSFERICA ha estat el proveïdor oficial dels serveis meteorològics a les Finals de la Copa del Món (AUDI FIS Ski World Cup Finals Andorra 2023). Això ens ha comportat el desplaçament d'un membre de TROPOSFERICA tota la setmana de les competicions a Andorra i la preparació de 2 comunicats diaris, a les 7 h i a les 17 h per a la direcció de les curses, amb la participació a les 2 reunions diàries de coordinació entre els equips i l'organització. El resultat va ser excel·lent, amb una fiabilitat de les prediccions del 100% en paraules el seu CEO, David Hidalgo.
Com valores el posicionament de GrandValira al sector al llarg dels últims anys?
Realment està fent un gran esforç per unificar la marca en l'àmbit de tot el territori andorrà per posicionar-se com un gran destí, que ja ho és del sud d'Europa. Cal destacar que al llarg de tota la península Ibèrica totes i cadascuna de les estacions tenen el seu nínxol de mercat i el seu públic objectiu. En els darrers anys totes elles han fet veritables esforços per millorar la seva posició i així atraure al maig nombre de clients.

Des de quan esquies?
Des del 1969, és a dir des dels 5 anys. Fill d'un dels fundadors de l'Escola d'Esquí del CEC i La Molina, Joaquim Llagostera Jaques (1927-2022). El 1994 em vaig treure el títol de professor agregat i el 1995 el títol de professor auxiliar de l'Escola Espanyola d'Esquí. Vaig exercir de professor a l'Escola Poliesportiva de La Molina entre el 1994 i el 2004, i va ser a partir de llavors que em vaig dedicar a ensenyar als meus fills, avui grans esquiadors.
Quines són les teves estacions preferides?
En tinc unes quantes, segons el país… Però posats a Espanya destacaria el domini La Molina-Masella per la seva situació i panoràmiques, Baqueira Beret per la seva extensió i quantitat de neu, Candanchú-Astún pel seu paisatge i Sierra Nevada per poder esquiar veient el Mediterrani. Però també diria Vallter, Espot, Portainé, Boí Taüll, Port del Comte… doncs cadascuna té el seu què. Fora d'Espanya, Grandvalira als Pirineus i si marxem als Alps el domini Warth-Schroken-Lech-Zürs-Stuben-St. Christof-St. Anton i qualsevol de la vall de l'alta Savoia, com la Vall d'Isere, les Arcs, Courchevel, Val Thorens i moltes més. Als Alps, com passa a Espanya cadascuna té el seu al·licient i la seva edat.
Quina valoració podem fer de la temporada d'esquí actual?
Meteorològicament parlant, hem tingut realment una temporada amb poques precipitacions en general, amb temperatures elevades al desembre i realment fredes entre la segona setmana de gener i la primera de març de manera continuada. Després com ha passat moltes altres vegades, les altes temperatures es van instal·lar a la península Ibèrica de forma persistent gairebé 3 setmanes, cosa que unida a les poques precipitacions porta en orris la temporada a la majoria de les estacions. Tot i això, gairebé totes les estacions han tingut afluències importants a causa del gran nombre de dies de temps assolellat, i pel fred entre gener i març que va permetre que les estacions tinguessin unes condicions de neu ideals per a la pràctica de l'esquí.
« quan es diu que aquest hivern està sent més càlid o més fred, hem d'analitzar dades, abans d'afirmar res »
Ens mullarem… Catastrofisme vs realitat?Des de TROPOSFERICA, i com a responsable de l'empresa i persona amb coneixement i opinió del tema, quan algú compara fotos, sensacions, etc., sempre els remeto a la paraula “dades”. És a dir, que quan es diu que aquest hivern està sent més càlid o més fred, hem d'analitzar dades, abans d'afirmar res, de les diferents variables meteorològiques i a partir d'aquí treure conclusions, tenint en compte que necessitem sèries climàtiques de 30 anys per asseverar segons quines coses.
Catastrofisme, realment crec que sí, és evident i clar que l'acció de l'home té la seva influència en el comportament del canvi climàtic i que hem de reduir les emissions, reciclar, ser més sostenibles, però sense dogmatismes, ja que poden portar a llocs no desitjats, però alhora crec que ningú no sap què passarà realment perquè tot són estimacions i modelitzacions.
Què opines de l'actual crisi climàtica?, si és que n'hi ha.
La veritat, s'ha imposat la paraula “crisi”, que, si mirem a la RAE, ens la defineix com: “canvi profund i de conseqüències importants en un procés o una situació, o en la manera com aquests són apreciats” per tant, no seria la paraula adequada per tractar de “descriure l'escalfament global i el canvi climàtic i les seves conseqüències” que és com es defineix a la majoria dels fòrums “crisi climàtica”. Si analitzem les dues frases veiem que ens corresponen les paraules.
Pel que fa a sequera… hi ha hagut anys pitjors? La situació és tan dolenta com la pinten?
El 2008 estàvem igual o pitjor. Segons l'hemeroteca, tenim sequeres bèsties en els períodes de 1749-1753 assecant-se el riu Tormes i molts del nord, del 1944-1946 on l'Ebre va perdre gairebé el seu cabal i el riu Manzanares, a Madrid, va desaparèixer per complet amb importants talls d'aigua, de 1979-1983 que va afectar fortament el sud d'Espanya amb talls d'aigua a Sevilla de 10 hores diàries, de 1991-1995 on els recursos hídrics el 1995 es van reduir al 15% provocant greus restriccions i talls d'aigua, com va passar a Madrid o el País Basc. De 2016 a 2018 afecte gran part de la península Ibèrica, especialment a Catalunya on arriba a decretar-se l'estat d'excepcionalitat el 4 de febrer de 2008, a portar vaixells d'aigua de Mallorca, a resar a la moreneta i a començar les obres connexió de les xarxes d'abastament del Consorci d'Aigües de Tarragona i d'Aigües Ter-Llobregat que es van aturar així que va començar a ploure l'abril del 2008.
Aquesta vegada el govern de la Generalitat no té prevista cap obra d'emergència per pal·liar la crisi d'abastament d'aigua. Ens traspassen la responsabilitat als ciutadans i ens amenacen amb talls i restriccions d'aigua, que, si no plou segur que ho farà, després d'haver estat 15 anys sense fer els deures: de 3 dessaladores només n'hi ha executada i funcionant una i de la connexió de xarxes de subministrament res de res. S'haurien d'exigir responsabilitats als polítics des del 2008 fins ara.
Sabem que l'ésser humà contamina, però... fins a quin punt l'escalfament global és responsabilitat de l'ésser humà?
És clar que l'ésser humà contamina. La concentració de contaminants d'efecte hivernacle s'han incrementat amb el pas dels anys des de la fi de la mini edat de gel (al voltant de 1850). Quina és realment la contribució humana? No sabria contestar.
El clima s'ha polititzat?
Al 100%. És a la boca de tots. Tothom és expert i tothom parla aquí allà. Hi ha molt lobby que en viu i necessiten mantenir el tema en els fòrums mundials per poder continuar mantenint-se.
Si t'ha agradat llegir 'Les prediccions cauen per sota del llindar del 50% de fiabilitat a partir del 6è dia' et podria interessar llegir "Sembla que es prepara un bon hivern i que la neu no faltarà"