Entrevistes

"La nostra única prioritat és subsistir"

Didier Tissot Director de Puigbalador

Didier Tissot
Didier Tissot
El 4 de març Diaridelaneu.cat va ser a Puigbalador (Puyvalador) visitant l'estació. Entre les entrevistes programades hi havia la del director de l'estació, Didier Tissot, que va arribar a Puigbalador l'any 2011 per fer-se càrrec voluntàriament de l'estació. Ho va fer en un moment econòmicament crític, arrossegant deutes importants i davant més que una possible liquidació de la societat. Des d'aleshores ha aconseguit frenar les pèrdues i iniciar una lenta, molt lenta, viabilitat de la societat. Tot i fer la seva feina voluntàriament la seva passió per l'estació és el que l'ha motivat a assumir aquest repte. Compta també amb el suport d'un grup de 40 voluntaris i 200 socis de Riutort i Puigbalador que l'ajuden a mantenir oberta l'estació i cap d'ells cobra, ho fan sense cap retribució econòmica i amb l'únic objectiu de mantenir oberta l'estació.

Didier, des quan és el director de Puigbalador?

Des de 2012. Prèviament havia estat client de l'estació i sempre he sentit passió per Puigbalador.

Com està anant la temporada?
La temporada ha començat amb poca neu i ha costat mantenir el que tenim. Poc a poc la situació ha millorat però realment ha estat, o està sent, una temporada complicada. No ha fet fred ni ha nevat, un problema que hem arrossegat totes les estacions d'esquí.

Quins són els objectius o prioritats com a director per Puigbalador en els propers anys?
Doncs cap altra que mantenir l’estació oberta i no haver de tancar. Ara mateix no tenim cap prioritat que no sigui eixugar deutes, estabilitzar-la i mantenir-la oberta. No ens podem plantejar cap altra qüestió que no sigui aquesta, vaig arribar en una situació molt difícil i encara ens queda un temps de continuar en aquesta línia de manteniment. El nostre primer i únic objectiu és subsistir com a estació d'esquí.

Alguna estratègia per promocionar o dinamitzar l’estació?
El nostre client valora molt la nostra estació per l’entorn natural que té i perquè disposa de neu natural en molt bones condicions, no disposem d'una xarxa gran de canons. A més, també procurem dinamitzar el peu de pistes de l’estació amb activitats diverses. El futur de l’estació passa per la dinamització, per l’organització d’esdeveniments, entre les quals hi ha, per exemple, l’skidating, una activitat que organitzem per Sant Valentí i que té molt bona acollida.

En què consisteix l’Ski-dating?
Es tracta de que els clients no només vinguin a esquiar per esquiar sinó que tinguin un motiu per conèixer altra gent i el que fem és que els organitzem la pujada en el telecadira entre els participants de manera que cada vegada pugin amb parelles diferents i així es puguin anar coneixent tots amb totes.

Quin és el perfil de clients té Puigbalador?
Sobretot d’uns 100 o 200 quilòmetres a la rodona, això és de Carcassona, Perpinyà, Girona o Barcelona. El client català és molt important per a nosaltres i cada vegada va a més i va creixent i el nostre objectiu és seduir-lo i mirar de fidelitzar-lo. Durant les vacances escolars, com ara, tenim molta clientela familiar però el problema és que sovint és un client que no pot quedar-se a dormir aquí.
En percentatges, segons un estudi que tenim fet, el client català és un 38 o 40% i per nosaltres és un client de proximitat molt més fàcil d’aconseguir fer-lo venir que no pas, per posar un exemple, el client que ens ve de Tolosa. A més, és molt fàcil comprovar que tenim aquest client a Puigbalador perquè només cal estar atents a les converses que sentireu a pistes i val a dir que és un client que ens valora molt per la neu natural i pels forapistes. Després tenim un 35 o 40% de client de Perpinyà i la Catalunya Nord i la resta, un 20 o 22%  venen de Carcassona, Besiers o Montpeller.

Des de fa un any s’està impulsant el projecte de fusió empresarial i unió física de les estacions de Font-Romeu, Formiguera i Els Angles. Això pot ser una competència molt dura per Puigbalador i potser els pot fer perdre clients. Què en pensa?
No, no suposarà una pèrdua de clients. No tenim por d’aquest gran domini perquè nosaltres tenim identitat pròpia, una gran identitat. La nostra clientela és sensible i estima l’estació per com és, això passa per poder esquiar entre bosc, pels seus forapistes idonis per bosc i pendents, som un domini diversificat, i per mi, com a director de Puigbalador penso que el gran domini que naixerà al nostre costat tindrà un forfet de preu elevat. Nosaltres aquí hi podrem jugar una carta important, jugarem aquest paper d’estació amb identitat, competitiva en preus i sabem que la clientela és el que espera de Puigbalador perquè tenim aquesta identitat. És més, no només no tenim por, és que no serà ni negatiu per a nosaltres, no ens fa cap por.

I perquè Puigbalador no s’ha integrat en aquest projecte de fusió? Entre Formiguera i Puigbalador només hi ha una vall que separa les estacions, amb dos remuntadors i dues pistes ja estarien unides...
Per a mi és una qüestió compromesa, o "embaraçosa". Jo no em puc posicionar entre altres motius perquè jo he sigut aquí el darrer en arribar i dirigeixo una estació amb greus dificultats econòmiques. Jo sóc molt respectuós amb la decisió que ells han adoptat i em disposo a la seva voluntat de decisió d’aquest projecte de fusió. Si ells volguessin comptar amb Puigbalador, doncs endavant, en parlarem. Però mira, Formiguera té 22 quilòmetres de pistes i Puigbalador en té 32, per tant, davant d’un projecte de fusió s’hauria de posar en una balança quin és el pes de cadascú, no? D’altra banda, ara mateix a Puigbalador encara tenim la capacitat de multiplicar per 3 o 4 la nostra clientela actual sense cap problema de massificació, perquè tenim un alta capacitat de dispersió en el nostre domini sense necessitat de fer créixer el que ja tenim, és a dir, que el nostre objectiu passa per consolidar el que ja tenim sense haver de créixer en el futur, ja estem oferint una bona àrea d’esquí i no tenim problemes de massificació com poden tenir altres estacions. També és cert, i tots ho sabem, que el futur de les estacions d’esquí és difícil, estem molt condicionats a la situació meteorològica, com ha passat en aquest temporada i anar junts pot ajudar en algunes coses. En qualsevol cas ara mateix a Puigbalador totes les energies van destinades a mantenir-nos actius.

Què és el que més el satisfà de ser el director de Puigbalador?
Per mi el millor és el repte de fer aquesta estació competitiva algun dia.

I el pitjor?
El pitjor és haver de fer aquesta estació segura per als clients i evitar-ne els accidents: el pitjor que li pot passar a un director penso que és veure que hi ha un accident mortal entre els seus usuaris, per això el primer que vaig fer quan vaig arribar aquí va ser repassar totes les mesures de seguretat i prevenció, entre altres qüestions perquè aquesta feina que faig aquí és voluntària i no voldria que un problema de seguretat afectés la meva tranquil·litat.

QÜESTIONS PERSONALS

Quan i a on va aprendre a esquiar?

Quan tenia 4 anys a Suïssa, en una estació que tenia un teleesquí dels Jorasses.

La seva estació preferida?
Puigbalador!

I un racó o pista que li agradi de Puigbalador?
La Comba. la zona que hi ha sota el Serrat de l’Euga i el pic de Ginebra, una zona des de la qual pots veure el mar, la zona de Port Barcarès.

Què el molesta més per esquiar: el vent o la boira?
La boira.

Un missatge final per als lectors del Diaridelaneu.cat
Que creixeu amb molts lectors i que tots ens vinguin a visitar, ha, ha! També dir-los que el mes de març tindrem oberts tots els caps de setmana, a preus del 50% en el forfet, amb activitats al peu de pistes com ara vi calent, sangria, música i el big-air en funcionament de forma gratuïta. Que vinguin, els esperem amb moltes ganes, seran ben atesos i s’emportaran un bon record, segur.
Publicitat


Edició en paper


Editorial