Entrevistes

"Tinguem paciència, arribaran bones notícies"

Òscar Cruz  President Federació Catalana d'Esports d'Hivern

Un estiu difícil per al president de la FCEH?
Sí, sembla un estiu feixuc. La renúncia d'Ada Colau a seguir endavant amb la candidatura per als jocs d'hivern, quan feia tot just 48 hores que era alcaldessa, ens va sorprendre moltíssim i ens va desil·lusionar molt, vam quedar desfets. Molt decebuts per la immediatesa amb que es va prendre la decisió de renunciar a la candidatura.

A la festa de fi de temporada celebrada al Museu Olímpic de Barcelona del 3 de juny passat va anunciar que enviaria una carta a l'alcaldessa Colau per demanar una entrevista. Ja té resposta?
Sí, la carta es va enviar. Primer per felicitar-la com a nova alcaldessa i, en segon lloc, per concertar una trobada. El cert és que em va contestar el 3r Tinent d'alcalde Jaume Asens per dir que tant bon punt hi hagués un forat, i sembla que hi serà el 2 de setembre, em rebrà la responsable d’esports de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza. A partir d’aquesta trobada veurem com queda el tema.

La reacció del sector, esportistes, Ajuntaments, organitzacions empresarials, organismes, ha estat l'esperada?
Nosaltres, darrerament, ens hem estat reunint amb tots les agents implicats, estacions d'esquí, federacions, institucions i hem posat sobre la taula la situació actual. Tothom està treballant perquè això sigui reversible. També ens hem entrevistat amb els grups municipals del PSC ERC PP, C’S i CIU a l'Ajuntament, i el resultat va ser la celebració del Ple específic per debatre sobre la renúncia. Un Ple que va acabar amb la constitució d’una mesa de treball. Em consta que alcaldes del Pirineu també han estat parlant amb Ada Colau i mica en mica tots anem fent pressió i feina per revertir la situació.

Què més podem fer des del sector per convèncer Colau de continuar endavant amb la candidatura?
Des del sector tots hem de fer proselitisme de les coses bones que té el projecte, perquè en el fons sap greu que malgrat ser uns jocs relativament econòmics, estem parlant de 2.500 milions d’euros, es pugui perdre l’oportunitat de posar el Pirineu al mapa internacional, pensar que es perdrà una oportunitat per posar al dia les infraestructures de comunicació que d'altra manera ja veurem quan i com es faran... Un pressupost en el qual Barcelona només hi havia de posar 50 milions d'euros en un termini de 7 anys. Crec que si l'alcaldessa llegeix les conclusions del document executiu redactat per l'oficina olímpica, trobarà ben pocs arguments per dir no a la candidatura.

Pocs dies després de la renúncia de Colau va i apareix la proposta feta des de l’alcalde de Lleida Àngel Ros. Què en pensa?
Doncs que de moment cal tenir una mica de paciència. Cert que he d’admetre que, com a president de la FCEH,  els jocs d’hivern i de neu en concret, van des del Pirineu de Lleida, Val d’Aran, fins al de Girona, la Vall de Camprodon. Per nosaltres tant és vàlida una proposta centrada a la Cerdanya com a l’Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça o l’Alt Urgell, però ara estem parlant de Barcelona amb un projecte que des de fa cinc anys s’ha centrat així, però si la porta realment es tanca del tot per part de Barcelona, doncs aleshores sí que estarem disposats a parlar amb la proposta que pugui arribar des de Lleida.

Creu que reacció de la RFEDI, que va emetre un comunicat més tècnic que polític, va ser tímida?
D’entrada dir que per part del seu president, May Peus, sempre he comptat amb el seu suport o companyia quan li he demanat, ja fos per reunions d’alt nivell o per trobades importants. El president de la Federació Espanyola sempre ha estat al meu costat i a disposició de la Federació Catalana, com també ho ha estat Frank González, de la federació espanyola de gel. El seu comunicat de premsa sí que va ser una mica cautelós. La relació entre Espanya i Catalunya és la que és a nivell polític i potser per això en l’àmbit esportiu crec que tots hem de ser cautelosos i fer un treball de picar pedra allà on pertoqui, però estic satisfet del suport rebut per aquestes dues federacions.

Ja que parlem de gel l'alcaldessa Colau també ha dit no a la pista de Bargelona el mes de desembre i qui sap que passarà amb la pista d’esquí indoor. Tot plegat perspectives de futur ben preocupants, no troba?
Sí, i suposo que si parlessis amb un agent turístic també estaria preocupat per l’aturada d’algunes llicències d'hotels, de terrasses de bars, i amb altres sectors potser passa el mateix. Nosaltres en l’àmbit esportiu també ho estem, de preocupats, però deixem que passi aquest estiu, veurem si les coses es poden reconduir, sóc optimista i penso que potser, si la pista de gel no està situada a la plaça Catalunya potser ho estarà en una altra plaça. Per contra també vull dir que l’Ajuntament ha confirmat l’organització de les finals de la ISU Grand Prix Final a Barcelona, per la qual en el seu moment també teníem por. En definitiva, tinguem paciència.

Què ho fa que des de molts sectors, socials i polítics, encara es veuen els esports d’hivern com a elitistes?
Aquesta etiqueta sempre l’hem portat posada al coll i serà difícil treure-la. Evidentment els d'hivern són uns esports que tenen un cost més elevat respecte a d’altres.

S'ha millorat en els mitjans de comunicació generalistes la difusió dels esports d’hivern?
Una mica sí i segur que el treball de l’oficina olímpica de Barcelona hi ha contribuït, com també el Pla Estratègic dels Esports d’hivern i els Plans escolars que han començat a implementar-se en escoles del Pirineu i també per part del mateix Ajuntament de Barcelona.

Un missatge final, a poder ser positiu, per al nostre col·lectiu en aquests moments d'incertesa...
Tinguem paciència i confiança. La nostra Federació té més de 80 anys d’història i a Catalunya practiquem aquests esporst des de en fa cent i mai ho hem deixat de fer. En paral·lel les estacions d’esquí continuen modernitzant-se i donant bons serveis. Si tenim present que a tot això a finals de juliol es va fer un Ple específic en el qual es va aprovar fer una comissió de seguiment del tema, estic segur que entre tots aconseguirem reconduir la situació. No ens arruguem malgrat tinguem un estiu feixuc, arribarà el fred i la neu i ens tornarem a trobar amb un hivern amb bones notícies.

20 d'agost de 2015
@IvanSanzTusell

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny