Entrevistes

"Cada temporada fem de l’ordre d’unes 40.000 fotografies"

Ramon Boter Responsable de comunicació a Masella

Entrevista amb Ramon Boter, responsable de comunicació de l'estació d'esquí de Masella. Ens parla de la seva feina en aquesta estació d'esquí, com s'organitza i el perquè de la importància de les xarxes socials en la comunicació, a més d'algunes interioritats i curiositats.

Ramon, des de quan ets el responsable de comunicació de Masella? I quan es va crear i perquè aquest departament?

Sóc el responsable de comunicació de Masella des de la temporada 2007-2008. La comunicació de la informació és consubstancial en una estació d’esquí. De fet des del primer dia que s’inauguren unes pistes d’esquí hi ha la necessitat de transmetre als mitjans de comunicació de que existeixes i de que hi ha unes determinades condicions del temps i de la neu. No obstant això, amb la posada en marxa ara fa més de 10 anys de la web de Masella, és quan es comença a reorganitzar el perfil i la tasca del responsable de comunicació a la nostra estació.

Quines són les teves tasques? Com t’organitzes?
La tasca, durant l’hivern, és comunicar el dia a dia de l’estació als esquiadors; és a dir informar de l’estat del temps i de la neu diari, anunciar esdeveniments, etc. I, també, fer arribar als mitjans de comunicació la nostra informació a través de comunicats i dossiers de premsa.  A l’estiu la tasca és lleugerament diferent però també està relacionada amb la comunicació. En aquesta època preparem els nous mapes de pistes, la publicitat dels productes i, sobretot, la revista que s’edita anualment. De la revista tinc cura de preparar els continguts. L’organització de les tasques varien en funció de si l’estació és oberta o no. Durant la temporada hi ha unes tasques rutinàries que són preparar el comunicat de la neu, actualitzar la web, vetllar les xarxes socials... I després cal fer altres tasques com les fotografies a pistes, comunicats de premsa i, atès que som una empresa de serveis, part de la meva feina és atenció al públic, coordinar esdeveniments, etc.

Deveu disposar d’un banc d’imatges molt important, no?
Sí, tenim un banc d’imatges important. Cada temporada fem de l’ordre d’unes 40.000 fotografies. D’aquestes quantitats ingents d’imatges, un cop classificades per temàtiques, n’aprofitem un percentatge baix. Les utilitzem per comunicar a diari l’estat de pistes a través de la web i les xarxes. D’altres fotografies són pels mitjans de comunicació, per publicitat i per informes diversos.

A quins mitjans s’adrecen els comunicats de Masella?
Els comunicats de premsa s’adrecen als mitjans de comunicació, és a dir a la premsa, a les televisions, a les ràdios i a les revistes especialitzades. I, també,  als portals d’internet de referència del món dels esports d’hivern com, per exemple, el Diari de la Neu.

Quines són les teves eines per treballar?
L’ordinador, el mòbil, l’emissora de ràdio, la càmera de fotografiar, la càmera de vídeo i, òbviament, un equip d’esquí complet.

El vostre canal propi de comunicació és la web  www.masella.com? O teniu algun altre mitjà?
A banda de la “web” tenim diversos canals per fer arribar l’informació; d’una banda, quan l’esquiador és a l’estació, la fem córrer a través de pantalles de “leds”, pissarres, megafonia, etc. I, de l’altra, si l’esquiador està a casa li fem arribar la informació a través de “mailings”, “newsletters”, missatges “push” a través de l’aplicació del mòbil de Masella i, sobretot tal com apuntaves a la pregunta, a través de la web i les xarxes socials.

Ja que comentes el tema de les Xarxes Socials (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram,...) també són comunicació... Fins a quin punt són importants per a l'estació?
Les xarxes socials les porta una companya que forma part del nostra equip. Requereixen una dedicació força intensiva durant 24 hores del dia durant 7 dies a la setmana.
Aquesta dedicació és intensiva perquè actualment amb l’ús de les xarxes és molt important la immediatesa en la resposta. L’ús de les xarxes socials és bàsic, és un canal més per informar de l’estat de la neu, de la meteorologia, d’esdeveniments, etc. amb la particularitat que els mateixos usuaris t’ajuden a difondre la informació i, a la vegada, les xarxes esdevenen un punt de comunicació directe entre l’estació i l’esquiador.

Quantes visites pot rebre la web de Masella en temporada alta i a quant es redueixen fora d'aquesta?
Durant la temporada la web supera amb escreix 1 milió de visites. La resta de l’any el número de visites és mínim atès que a l’estiu no oferim cap activitat, no obstant això durant la pretemporada les visites augmenten progressivament, tant per informar-se de les novetats com per tramitar l’abonament de temporada “online”. 

Quin és el criteri que feu servir a l’hora de fer un comunicat?
Passem comunicats de premsa amb una regularitat que no és constant. Es passen els comunicats quan hi ha una nevada, per explicar una afluència d’esquiadors elevada, per fer balanços de períodes de vacances, anunciar algun esdeveniment rellevant, quan hi ha algun accident, etc.

Comunicar la posició de l'estació d'esquí quan hi ha un accident amb ferits deu ser un moment delicat, no?
Afortunadament se’n fan molt pocs de comunicats de premsa per accidents. Només es fan comunicats quan aquests són greus. Quan hi ha un accident hi ha una premissa imprescindible que és la de respectar la identitat del ferit/s per respecte a ell/s i als seus familiars. No jutgem mai ni prenem partit de si els accidents són o no fruit d’imprudències i, sobretot, expliquem els fets tal i com han passat.

Què és el millor i el pitjor de la teva feina?
El pitjor de la feina són els dies de meteorologia adversa (vent, boira, pluja i temperatures altes) i el millor de la meva feina agafar els esquís i fotografiar una colla d’esquiadors després d’una nevada.

QÜESTIONS PERSONALS

Quan i on vas aprendre a esquiar?
Vaig començar a esquiar la temporada 1982-83 a la Pista Llarga de La Molina en un curset del meu centre excursionista, la UEC de Mataró

Quina és la teva estació preferida i quina la pista o racó de l’estació d'aquista estación que més t’agrada?
A Catalunya ALP 2500, en concret tota la zona de pistes i forapistes que baixen des de Masella cap a La Molina entre el Coll de Pal i el Torrent de Set Fonts. I a la resta del Món St. Anton am Arlberg, d’aquesta estació austríaca m’encanten totes les pistes que baixen del cim Valluga-2811 m fins al poble de St. Anton-1304 m, amb 1.500 m de desnivell.

Què detestes més, el vent o la boira, a l’hora d’esquiar?
Sempre la boira.

Quan tens el teu dia de festa durant la temporada de neu? Et quedes a esquiar o te’n vas?
Si el dia de festa hi ha neu nova i l’agenda m’ho permet no ho dubto: esquio.

Un missatge final per als lectors?
Recomanaria a tothom que encara no hagi provat que vingui a esquiar de nit acabi la jornada amb una fondue al Restaurant del Pla de Masella 1.600 m.

Ivan Sanz
26 de maig de 2015

Comentaris

5-10-20-tots
1


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny