Entrevistes

"No calen els millors remuntadors del món si no pots garantir el més important"

Serge Redrado  Director Espace Cambre d'Aze

El passat 17 de març Diaridelaneu.cat va ser present a l'estació d'esquí Espace Cambre d'Aze, on vam aprofitar per realitzar un àlbum fotogràfic de les estacions de Sant Pere dels Forcats i Eina, un video-track amb els pisters de l'estació i una entrevista al seu director. Vam encertar un dia magnífic de sol i neu pols recent caiguda el dia abans. Ahir diumenge 22 de març l'estació va tancar portes després d'una temporada que ha acabat força millor que no pas havia començat.

Serge, Des de quin any és el director de l'Espace Cambre d'Aze?

Des del 1999. Aquell mateix any es creava l’Espace Cambre d’Aze, dun domini esquiable que resultava de fusionar les estacions d’esquí de Sant Pere dels Forcats i Eina.

Abans ja estava vinculat a alguna de les dues estacions d’esquí?
No, no tenia cap mena de vincle, jo fins aleshores era empleat de banca, ni tant sols coneixia aquestes estacions d’esquí.

Com els ha anat la temporada 2014-15?
Ha estat una temporada que ha començat molt difícil des de bon principi, sense neu fins ben bé passat Nadal, les primeres setmanes només vam poder obrir amb neu produïda. Després ha anat millorant, sobretot a partir de mitjans gener i força més bé a partir del període de les vacances escolars franceses. Com a totes les activitats econòmiques que depenem del temps, el que no s’hagi fet el desembre  o gener ja no es pot recuperar per molt que després la temporada millori en el seu tram final, com és el cas d'aquest darrers dies.

Quina és la tipologia de client de Cambra d’Ase? D'on venen?
D’entrada dir que som una estació familiar, amb molt de client de Barcelona, del propi departament dels Pirineus Orientals i d’altres departaments propers, com ara Aquitània.
Pel que fa als orígens podem afirmar que un 30% són catalans del sud mentre que un 70% són del propi departament, zona de Perpinyà i poblacions del seu entorn, però és cert que hi ha períodes en que el percentatge català pot pujar al 50% i en dates concretes, com la Puríssima, pot ser de fins a un 70%.

Com valora el projecte de presentar Barcelona i el Pirineu de Girona com a una candidatura per organitzar i acollir uns jocs d'hivern?
És una bona cosa, sobretot per les estacions del vessant sud del Pirineu que, si són capaces d’acollir i organitzar un esdeveniment d’aquesta dimensió, ens permetrà donar a conèixer tot el Pirineu arreu del món.

Creieu que serà una candidatura amb opcions d'èxit?
No tinc els elements suficients per jutjar si serà o no una bona candidata, ni les possibilitats econòmiques, només sé que serà una bona cosa. Segur que sí.

Sobre la fusió de les Angles-Font Romeu- Formiguera, què en penseu? Beneficiarà l'Espace Cambre d’Aze o la pot perjudicar, si tenim present la seva impossibilitat d'unir-s'hi físicament?
És una bona cosa per al Departament dels Pirineus Orientals i molt important per als municipis de la zona, i necessari per a les empreses que hi ha darrere aquest projecte. La fusió no només pot ser física amb remuntadors i pistes, també hem de valorar una optimització dels recursos i altres elements, com poden ser la gestió comuna dels serveis o la comercialització del producte. Els clients i esquiadors habituals de la zona ho agrairan i permetrà arribar a nous clients.

Les estacions cada vegada aposten més per millorar els serveis peu de pistes, entre els quals els serveis bar i restaurants. El servei de restauració i bars és suficient a Cambra d'Ase (Cambre d'aze en francès)?
Tenim serveis suficients de restauració a peu de pistes, i algun servei més elemental o bàsic a l'arribada del telecadira "Mouli", a la cota 1.900.  Sabem que el client cada vegada més busca un bon servei d’aquest tipus, i valora molt el producte local, perquè li agrada que l’esquí sigui alguna cosa més que esquiar, vol que darrere hi hagi una experiència diferent, amb activitats complementàries. Ara mateix amb el que tenim considerem que l'oferta és suficient per satisfer la demanda.

Hi ha algun pla d'inversions en pistes o remuntadors?
Ens agradaria comptar amb un pla d’inversió de renovació en remuntadors però ara mateix la prioritat és evident que ha de ser garantir el producte base de tot plegat: la neu. Sense neu no servirà de res tenir els millors remuntadors del món, no ens calen els millors remuntadors del món si no pots garantir el més important, per això actualment tenim el 75% del domini cobert amb xarxa de producció.
El que si que hem de fer és preparar la nostra xarxa de producció per optimitzar al màxim les hores en què podem fer neu, perquè darrerament les hores en què podem produir són intermitents i hem d’aprofitar al màxim aquestes hores. A vegades ens trobem que poden passar moltes hores fins que podem tornar a produir neu, o ens podem trobar amb llargs períodes, de setmanes senceres, sense poder produir en bones condicions.
A més, hem de pensar que Cambre d’Aze i Eina són dos sectors que ja es complementen molt bé i que estan ben comunicats, vull dir que per exemple a Eina hi tenim un extens peu de pistes dedicat als esquiadors que volen aprendre, una zona molt familiar, i en la qual hem de garantir el producte estrella que és la neu, mentre al sector de Sant Pere hi ha pistes més atractives per a l'esquiador mig i expert.

Breus qüestions personals

Teniu algun dia de festa al llarg de la temporada?
No, treballo cada dia, només tinc festa un parell de dies per Nadal, el 25 de desembre i l'1 de gener. Mentre l’estació és en marxa cal ser-hi cada dia, ha ha!

Quan va començar a esquiar i a on?
Quan tenia 6 anys, en una estació molt petita del departament de l’Ariège, que només tenia un teleesquí: la Chioula.

Quin és el seu racó o pista preferida a Cambre d’Aze?
Home, hi ha moltes pistes que m’agraden a Cambre d’Aze, però n’hi ha una que és especial i molt típica i que m’agrada especialment, que és la Coulée de Font Freda, un couloir natural espectacular, amb neu natural i de dificultat vermella.

Que detesteu més, la boira o el vent?
A mi la boira em molesta molt, es perd la sensació d’equilibri, no tens visibilitat... Pel que fa al vent a Cambre d’Aze he de dir que ajuda molt la protecció de les pistes per part dels boscos de pi negre on està ubicada.

Un missatge final per als lectors del Diaridelaneu?
Els convido a esquiar a Cambre d’Aze, on gaudiran d’un paisatge magnífic i unes panoràmiques precioses, amb unes pistes de tots nivells que segur que els agradarà.

Ivan Sanz Tuselll
19 de març de 2015

Comentaris

5-10-20-tots
1


 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny