Entrevistes

"A La Molina cuidem la neu"

Xavier Perpinyà Responsabe producció de neu

La Molina va ser la primera estació d’esquí a l’Estat espanyol en instal·lar l'any 1985 una xarxa de canons de neu.  Des d’aleshores ha crescut i ha evolucionat. Actualment la xarxa és de 455 canons, 8 sales de màquines i 4 llacs. El responsable de que tot això funcioni és Xavier Perpinyà, a qui el dissabte 17 de gener vam entrevistar.
 
Xavier, des de quan et dediques a la producció de neu a La Molina?
Fa deu anys que treballo a La Molina i primer feia altres tasques. Vaig començar al departament de planificació. Més endavant em van proposar fer-me càrrec d’aquesta àrea de producció. D’això en fa uns tres anys.
 
Quina és la teva feina en aquesta àrea?
Es tracta de controlar tota la producció de la xarxa i coordinar-me amb els companys de retracs i pisters per decidir on innivar o deixar de fer-ho, tot en funció de les necessitats de cada pista. Des del despatx es controla, amb suport informàtic, quina és la producció de neu en m3, el consum energètic, la superfície que s’ha innivat i si s’està produint a la capacitat requerida. A més, s’ha de vigilar el nivell de les basses i llacs d’aigua.
 
Però la teva feina també requereix sortir d’aquest despatx...
Si i tant. A vegades hi ha canons que no produeixen tal com s’espera i aleshores cal anar a veure què hi passa.
 
Explicat així sembla fàcil perquè tot està automatitzat, no?
Ho pot semblar però no ho és encara que la tecnologia ens ajuda molt. Cadascun dels canons s’activarà en funció dels senyals que capta la sonda: quan la temperatura, la humitat i el vent són dins els paràmetres adients el canó s’activarà de forma automàtica, però a mi em correspon controlar que en cap moment els consums d’aigua i d’energia, encara que les condicions puguin ser les millors a l’exterior, no superin els límits. Això, encara que no ho sembli, pot passar i suposa un problema greu.
 
Vols dir que a vegades s’ha d’aturar la producció de neu?
Si, per exemple, en el consum energètic anem molt ajustats. Ens trobem que en dies laborables podem consumir menys energia que en festius, i el mateix passa en horari diürn respecte al nocturn. S'ha de programar en funció de les hores de fred que estem tenint o que tindrem en les 24 hores següents i, a partir d’aquí, adaptar-se per optimitzar la producció de neu al màxim rendiment només en una zona, perquè tampoc ho podem posar tot en marxa a la vegada. Tot això sense superar el consum d’aigua ni llum que tenim adjudicats. Es pot donar el cas que les condicions en un determinat moment puguin ser molt bones per fer neu però que ens frenem per aquests motius.
 
I quines són les conseqüències d’excedir el consum d’energia o aigua?
En el cas de l’energia tindríem una penalització econòmica important i, fins i tot, es podria produir un tall d’energia a tota l’estació que faria parar de cop tots els remuntadors. I pel que fa a l’aigua cal tenir controlats els nivells de cada llac i traspassar allà on pugui fer falta, a més de garantir que cada zona tingui els seus m3 d’aigua per poder fer neu a cada sector.
 
Quan sentim parlar de canons d’alta i baixa pressió, quina és la diferència?
Bàsicament que en els d’alta pressió (els de tub llarg) hi arriben dos tubs, una d’aire comprimit i l’altre d’aigua, i en canvi a a la de baixa només hi arriba un tub d’aigua. En el de baixa (canó més ample) després cal "pulveritzar" l’aigua amb un compressor suplementari que fa que consumeixi més quilowats, però un i altre canó acaben produint, si fa no fa, el mateix.
 
Hi ha previst algun projecte d’inversió en neu produïda per a la propera temporada?
Ara mateix hi ha 4 projectes sobre la taula i que si tot va bé es faran l’any vinent: el primer és d’optimització d’instal·lacions de la Molina, el segon és la recuperació d'una zona d'esquí com Coll Sisé, el tercer és la innivació de Coll Sisè fins a Pista Llarga i, finalment, un quart que és innivar el final de la pista Costa Rasa en el tram que hi ha sota el telecadira,
 
Què passaria en una temporada com aquesta si La Molina no tingués xarxa de canons?
Doncs segur que no s’hauria obert cap pista. No només no hem tingut precipitació natural quan tocava sinó que tampoc ha fet gaires dies de fred per fer neu.
 
Quines serien les condicions idònies per produir?
Per exemple les d’avui, amb un 30 o 35% d’humitat i uns -5 o -6 graus. Però deixa’m que et digui que quan es fa neu i fa molt fred és convenient deixar de fabricar-ne una hora i mitja abans d’obrir pistes per dos motius: un per tenir temps a rebaixar els turons de neu que hi ha sota el canó amb la retrac i, l’altra, per permetre que l’aigua de la neu produïda es vagi filtrant. Podria passar que hi passés algun esquiador i es quedés frenat de cop.
 
Quan es decideix començar a fer neu i a deixar de fer-ho?
Els objectius són garantir un gruix mínim aproximat de 30 cm, que potser a Pista Llarga només cal que siguin 15 perquè és una superfície de gespa com un camp de futbol, i entre la neu produïda i la natural arribar a Setmana Santa. Per aconseguir això el més aviat possible es comença a fer neu l’1 de novembre i normalment acabem a finals de gener.
Ara bé, l’any passat es van produir 278.000 m3 d’aigua i vam pensar que n’hi havia prou per tota la temporada, però una pluja intensa caiguda pocs dies abans de Setmana Santa ens va impedir per poc obrir aquelles dates. Per això jo sempre insisteixo en que caldria allargar més la producció en zones baixes.
 
Explica’ns una mica els criteris d’ubicació dels canons en pista...
Això cada estació té la seva política i ha evolucionat moltíssim. Abans es feia cada quaranta  metres però ara, en el cas de la Molina, es fa cada 60 metres. Després, en funció del tram de pista, amplada i relleu ens farà posar un canó de determinada alçada o tipologia, com ara els Borax, Rubí,( R4, R6, R10) que poden ser de 4, 6 o 10 metres d’alçada. També potser que, amb el pas de les temporades i després d’observar el comportament d’un canó, s’acabi canviant o reorientant. Això es veu força bé als Alabaus, pista amb canons de diverses tipologies.
 
Segur que hi ha un canó de la xarxa que per algun motiu fa més neu que els altres...
Doncs sí, és l’antiaeri, en l’argot propi de La Molina! És a dalt de pista Llarga, el 2505.  És molt alt, té una bona ubicació i té una doble boca que fa que produeixi molts m3 de neu.
 
QÜESTIONS PERSONALS

Què és el que més t’agrada i el que menys d’aquesta feina?

El que més m’agrada és l’estrès d’aquesta feina, aquesta necessitat de saber i conèixer en tot moment com està anant la producció de neu i, a la vegada, també és aquest estrès el que menys m’agrada. Aquella atracció inicial per produir neu que després es pot convertir en neguit si no aconsegueixes els objectius necessaris per obrir o millorar una pista.
 
Quan i en quina estació vas aprendre a esquiar?
A la Molina, pista Llarga, quan tenia tres mesos. El meu pare m’hi va portar en el descens infantil que s’hi fa cada 1 de gener.
 
Quina és la pista o racó que més t’agrada d’aquesta estació?
La Comella.
 
Què detestes més; el vent o la boira?
La boira: et mareges, no saps on ets...
 
Un missatge finals per als lectors...
Que sàpiguen que a La Molina cuidem la neu.

Ivan Sanz Tusell
20 de gener de 2015

Comentaris

  • Cada día hay montañas de nieve del cañón por todas las pistas y en las de debutantes, que todavía es más grave, que no diga que se para la producción una hora y media antes de abrir pistas porque eso es mentira.
    gracias

5-10-20-tots
1


 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny