Entrevistes

"Cal canviar el xip, no fixar-nos en el calendari i sí en la neu a pistes"

 

Xavier Ubeira és el sotsdirector comercial de Baqueira Beret. Nascut a Lleida i natural de la Val d’Aran, porta tretze anys vinculat professionalment a l’estació, té formació acadèmica especialitzada en estacions d’esquí i posseeix una Llicenciatura en Business and Resort Management pel Sierra Nevada College d’Estats Units.
Ha estat lligat a l’esquí tota la seva vida ja que va ser olímpic de la modalitat d’esquí alpí a Albertville el 1992, a Lillehammer el 1994 i va participar durant quatre temporades a la Copa del Món d’esquí.

Des de quan és el sotsdirector de Baqueira?

Des de l’1 de setembre passat quan es va jubilar Roberto Buil. De fet ja vam estar els mesos d’estiu treballant conjuntament.

I com ho porta?
Bé, tenint en compte que ja porto tretze anys vinculat a Baqueira i que he passat pels departaments de pistes, de qualitat i projectes, tot això sumat a l’equip que tinc, tant a viatges com a màrqueting, m’està sent fàcil portar-ho. Un cop m’he posat al dia de tot plegat la cosa va bé.

Com està anant la temporada?
Està anant bé, excepte el gener que va ser una mica fluix i alguns caps de setmana de febrer que va fer mal temps. Estem molt contents tot i que des de Sant Josep fins a Setmana Santa és un període fluix. De fet he de dir que és una llàstima que en les condicions que tenim ara mateix la gent no vingui a esquiar amb més freqüència perquè les condicions són molt bones. Caldria canviar el xip, deixar de fixar-nos en el calendari i estar més pendents de les condicions de neu a pistes.

Ahir, mentre esquiava per l’estació, em va semblar que el client francès hi és molt present, amb més percentatge que la temporada passada. Pot ser?
Sí. En el departament de viatges tenim dues oficines a França, una  Burdeus i l’altra a Tolouse, i ens estan funcionant molt bé els viatges organitzats i s’han incrementat una mica les contractacions respecte a l’any passat.
També han pujat els esquiadors d’un sol dia, els que fan el clàssic anar i tornar des de les zones properes a la Val d’Aran i ho sabem tant per les vendes de forfets a clients que només parlen francès com per les matrícules dels cotxes dels aparcaments. Pensa que de Tolouse a Baqueira es planten en una hora i tres quarts, però tot i això encara no puc avançar percentatges i conclusions fins ben bé a finals de temporada.

Em consta que tot el sector de la neu està treballant per aconseguir implantar un sistema de vacances similar a França, el que aquí en diem Setmana Blanca....
Sí, és que ens aniria molt bé a tots que poguèssim fer com a França i organitzar els torns de vacances escolars segons zones i setmanes. És una llàstima que es deixés perdre quan s’havia posat en marxa. A nosaltres i a totes les estacions ens va anar molt bé. A dia d’avui l’alta afluència entre setmana només es nota durant la setmana de Carnaval. El que també és interessant és que ara hi ha una prova pilot que va adreçada als escolars de la Val en la qual, durant uns dilluns seguits, els nens pujaran a esquiar com una assignatura més i això ho veig com un pas fonamental per a promocionar els esports de neu a les zones de muntanya.

Quan veurem instal·lacions de neu produïda al sector de Bonaigua?
Hi estem treballant i de moment tenim el projecte d’una bassa per aquell sector, per produir neu fins a baix a La Peülla,  i si bé crec que no trigarem gaire, encara no puc anunciar ni inversions ni dates.

Darrerament, sobretot des del Pallars, també s’ha reivindicat el túnel de Bonaigua per millorar els accessos a la Val...
Baqueira va fer l’esforç de baixar fins a la Peülla ara fa just deu anys i dic això perquè em sembla important deixar clar que nosaltres tenim interès en la Vall d’Àneu. L’estació ja arriba al Pallars i si bé és cert que el túnel ajudaria a apropar encara més Baqueira al Pallars també hem d’admetre que per nosaltres no és determinant. En tot cas per part nostra hi ha el compromís d’invertir a la zona amb neu produïda, com et comentava abans.

I el telesquí per donar servei a l’estadi de Beret? També és una inversió pendent...
No hi ha res tancat però aviat hi haurà una sorpresa per aquell sector. Sobre el telesquí hi estem treballant perquè ens n’hem adonat que a Beret cada vegada hi ha més competició i més clubs que hi entrenen i els volem cuidar, tant per la seva fidelitat com perquè també hem de reconèixer que el telecadira Dera Reina té molta pressió en quan a usuaris. Per tant, estem d’acord que convindria donar un servei específic a la competició i deixar el telecadira per als clients.

Aquesta mancança, en certa manera, potser és perquè Baqueira havia donat una mica l’esquena a la competició?
Per nosaltres els clubs són molt importants, són fidels i els hi hem d’estar agraïts malgrat que no hem creat infraestructures específiques com sí que han fet altres estacions. Per tant, el tema del telesquí podria ser un primer pas concret per deixar el tema de la competició ben encarrilat i a partir d’aquí pensar en el llarg termini, fins i tot amb proves Copa del Món, curses FIS, més projecció de la Marxa Beret... 

Copa del món a la Val d’Aran?
Sí, crec que Baqueira ha d’estar a la llista d’estacions amb Copa del Món.

PERSONAL

Quina és la pista o racó que més li agrada de l’estació?
A mí m’agrada molt la pista de Baqueira, de dalt el cap fins a 1.500, però també m’agrada molt el Muntanyó i la Peülla. I també Dossau... és que té tanta varietat Baqueira i Beret. De cada sector et podria dir una pista que m’agrada molt.

On i quan va aprendre a esquiar?
A Baqueira. Pensa que el meu pare ja va instal·lar una de les primeres pilones de Baqueira el 1964 i ja des de petit tenia el telecadira molt accessible. A més d’aprendre esquiar a Baqueira també molt aviat vaig entrar en l’equip de joves promeses, gairebé sempre esquiant a Baqueira Beret. En tinc molt bons records d’aquella època, amb tots els esquiadors que en formàvem part, des d’en Jordi Pujol, de Vallter, fins a Ovidio Garcia, Abraham Fernández, Vicente Tomás, Luis Cristóbal. Amb tots ells qui encara hi ha molta amistat, que mai es perd.

Què detesta més a l’hora d’esquiar, el vent o la boira?
No puc amb la boira! I mira que a Baqueira la patim amb més freqüència del que voldríem. Et desorienta i et complica l’esquí si bé és cert que jo dic que no hi ha ni bona ni mala meu, ni bon ni mal temps, hi ha en tot cas bons o mal esquiadors, però és cert que la boira em carrega i em desorienta.

Quin missatge vol afegir als lectors d’aquesta entrevista?
Que sàpiguen que tenim una estació que compleix amb totes les expectatives, que no cal anar gaire lluny. I sobretot que la gent ha de tenir clar que l’esquí no s’acaba per Sant Josep, que ara mateix tenim una estació en unes condicions magnífiques, i que si vols pots deixar d’esquiar a la una de la tarda i podràs gaudir d’un entorn magnífic per descobrir.
I molt important: que cal portar els nens a esquiar, amb l’escola, amb els clubs o amb la família. Hem de garantir el futur de l’esquí. Per això des de Baqueira ens hem adherit a l’esdeveniment del World Snow Day, amb ofertes i paquets molt i molt econòmics per fomentar la pràctica de l’esquí als nens i famílies debutants. Hem de mantenir el que tenim i garantir-ho en el futur i això es fa amb mesures com aquesta, com la Setmana Blanca, amb ofertes i promocions escolars. Tot això és bàsic.
I finalment també penso que cal moderar alguns missatges meteorològics a la vegada que s’ha de fer entendre a la gent que el mal temps no ha de ser un problema per visitar una estació d’esquí, en tot cas només s’hi ha de venir preparat, si bé és cert que cada vegada s’informa més i amb millor precisió i que si volem neu a pistes és necessari que nevi.

Ivan Sanz
15 de març de 2014

Comentaris

  • Sembla mentida que les estacions catalanes no donin mes suport a modalitats com el freestyle i veure com ens obliguen a desplaçar cap a font romeu o a andorra. i encara gracies que la molina aquest any si que sembla que volen agafarso més seriosament

  • Hola,

    Referent a la pregunta sobre si Baqueira apoya la competicio, on s'afirma que si i es comenta tenir recolzament cap aquest tipus d'usuaris (estadium) amb la construccio d'instalacions específiques, volia saber si es podrà apreciar la mateixa voluntat amb els usuaris del snowpark? Degut a que també hauría de ser una zona d'entrenament per a la competició, on les mancanses especifiques en comparació a l'estadium son desproporcionades....

    Gracies d'avant mà!

5-10-20-tots
1


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny