Entrevistes

"Em preocupa el trencament generacional amb l'esquí"

 

Sembla que la temporada no podia començar millor. Totes les pistes i remuntadors al 100% en un 30 de novembre sembla una fita històrica... .. Quines són les perspectives?
És un fita històrica, no per les nevades, que tampoc és excepcional que nevi a finals de novembre, però sí pel fet que, a més de la nevada, després ha fet molt de fred i ens ha conservat la neu, i tot darrere hem pogut incrementar el gruix amb la neu de canó.
La temporada pinta molt bé perquè d’una banda comencem la temporada obrint al 100%  i de l’altra perquè tenim un gruix de neu compactat a una temperatura de -11ºC, i això ens diu que arribarem amb tranquil·litat a final de la temporada. Tot plegat ens fa ser optimistes i pot esdevenir una temporada històrica perquè es podria arribar als 160 dies de temporada. Això poques estacions ho fan.

Els pronòstics insinuen un hivern molt rigorós. Què en pensa de les prediccions a llarg termini?
Sí, el que passa és que totes les estacions controlem molt el dia a dia meteorològic i no acostumem a anar a més enllà dels deu o, estirant molt, quinze dies. Aquests pronòstics no sempre són fiables i sovint passa que diuen que farà molt fred i després no és així. Ara bé, entre els models com el GFS, NOGAPS, el Meteoblue europeu, coincideixen en pronosticar un mes de gener molt fred però també poc humit, així que a nevades abundants en principi no hi apunten. De cara al febrer els pronòstics tornen a ser normals. Però com et deia, el que ens garanteix que la temporada serà bona és que tenim una neu fresca, bona i que s’hi ha produït a sobre. Ara ens toca fer el manteniment del que tenim.

Anem cap a una temporada igual o millor que l’any passat, doncs...
L’any passat va ser bo, no pas com l’hivern de fa dos anys, en què totes les estacions l’hem “borrat” del mapa. Va ser nefast. Però aquest any sembla que sí, que serà millor que el de l’any passat, però siguem cautelosos.

Quina és la tipologia del client de la Molina?
Segueix sent el mateix. Un turisme familiar que sempre hem cuidat i treballat. El que sí que comencem a notar a la baixa és el mercat escolar i això ens preocupa a totes les estacions. Estem patint pel futur, pensa que dels quinze anys en amunt tothom esquia, però hi comença a haver un trencament generacional. Els més petits ara no esquien com es feia abans.

I la procedència del client?
En general és un client de proximitat de les comarques de Girona, Barcelona i una mica de Tarragona, algun Valencià però cap de Madrid. Quan l’economia espanyola estava bastant devaluada ens venia molt client francès, que ara amb l’equiparació de l’euro es queda a les seves estacions.
El nostre creixement vindrà doncs per aquest esquiador que hi ha a Madrid, i aquest any ja el començarem a notar via agències de viatges.
Pel que fa a l’anglès sempre ha estat molt lineal, ni puja ni baixa. De nous mercats, com ara el rus, també hi hem entrat aquest any per primera vegada. Ja tinc la confirmació d’algun hotel que tindrà clients russos.

Amb qui competeix la Molina: amb Andorra? Amb Masella? L'alta Cerdanya i el seu forfet conjunt?
Masella no és el nostre competidor, és el nostre complement per vendre el que creiem que ha de ser el futur, un forfet únic, el de Molina més Masella. No ho és ni ho serà. On realment hi ha la nostra competència és a Andorra i l’Alta Cerdanya. Hi ha càlculs aproximats que ens diuen que més d’un milió de dies d’esquí de clients que tradicionalment havien estat nostres ara se’n van a esquiar a fora.

Aquest any hi ha moltes opcions en el forfet, com ara la modalitat freeski només vàlida per l’snowpark. Són viables aquests forfets tant econòmics per a una estació  com La Molina?
Sí, ho són. Fins ara La Molina ja tenia un snowpark, ja el teníem abans de posar en marxa aquest forfet freeski. Ara el que fem és millorar-lo una mica i invertir-hi una mica més, sobretot als Alabaus, però no s’augmenten els costos, sinó que el que fem és incentivar aquest client, que havia marxat i que ara torna perquè no havíem estat prou per ell.
Per exemple, quan abans parlàvem de la competència, ara faré referència a Els Angles i Font-Romeu. A aquest client aquestes dues estacions li oferien un producte concret, una zona freestyle, i ara nosaltres el que fem és recordar i proposar que tenim una zona en condicions, seriosa i a un bon preu. El resum és que abans ja teníem un half-pipe que ja s’obria igualment però ara el que fem amb ell és potenciar-lo, cuidar-lo i adreçar-lo a un client concret. Com que, a més, som del Grup FGC, aquest forfet freeski ho és també en la modalitat 6.0, per tant aquest client, si vol, podrà gaudir dels snow parks de les estacions del grup.

Quan s’acabarà d’instal·lar el telecadira de connexió amb coll de Pal? Quins projectes hi ha per aquell sector d’estació a llarg termini?
El pla d’expansió de La Molina passa per la muntanya de la Tosa i el coll de Pal, on precisament hi ha una zona excel·lent per a debutants però on cal fer-hi arribar a la gent. Els plans passaven per fer arribar aquest telecadira al coll, a la vegada que el telecabina s’ampliava fins arribar al refugi del Niu de l’Àliga. D’aquesta manera completàvem el pla d’expansió. Però que ha passat? La conjuntura econòmica actual ens ho ha impedit.

Però continuem sense data?
Esperem que la conjuntura millori i ens ho permeti fer mica en mica, però ara mateix no hi ha data.

Concreti’ns una mica això d’allargar el telecabina fins al Niu de l’Àliga...
Serà el mateix telecabina però que, on actualment hi ha l’arribada s’hi farà en estació intermèdia, i l’esquiador, si vol, podrà baixar o continuar. No hi haurà necessitat de transbord i continuarà fins al cim de la Tosa. Amb això el que volem és potenciar la pista Dues Estacions com a espai idoni per a debutants, pensem en una pista amb alçada que ens garanteix molt bona neu al llarg de tota la temporada, complementada a més amb un restaurant i en un entorn magnífic. Un espai idoni per a debutants i que podrem oferir-los quan tinguem el tram superior del telecabina acabat.

Parlem del sector dels Coms: un telesquí gairebé abandonat, la pista El Sitjar, que poques vegades és oberta... No convindria una remodelació de tota la zona?
Sí, però el que diré ara és un plantejament molt prematur. Els qui han esquiat a la Molina saben que els Coms, fins fa 10 anys enrere, no s’havia trepitjat mai, era una zona lliure, o freeride. Ara es trepitja, i en un futur hi haurà canons de neu, segur. Això pel que fa a pistes.
Pel que fa a remuntadors: considerem que l’accés del sector ja es garanteix pels telecadires Alabaus o Torrent Negre, per tant no cal posar en marxa el telesquí. Si no s’ha retirat és perquè sempre hem pensat que en cas hipotètic d’avaria del telecadira del Roc Blanc podria ser una alternativa. Però el telesquí acabarà sortint i és possible que el seu actual traçat s’acabi convertint en una pista. Ara bé, tot això no és prioritari com sí que ho és acabar l’expansió a la muntanya de la Tosa.

L’any passat les pistes Mainadera i Pleta van gaudir de neu natural tota la temporada, d’inici a fi. No hi ha ni un sol canó, només paravents. Perquè no s’instal·len més paravents en pistes com Alabaus o Clot de l’hospital?
Per nosaltres els paravents és un canó de neu a cost zero. Si hi ha precipitació i fa vent tenim garantit que s’hi acumularà neu, això ho sabem molt bé. Però la instal·lació d’un paravent està molt ben estudiada, dependrà del sector, la inclinació del terreny i l’orientació del vent, i a més, també requereix establir un criteri de seguretat davant l’esquiador.
Amb això vull dir que, per exemple, a la pista del Clot de l’Hospital la funció d’un paravents no ens serviria perquè el vent passa per sobre. En canvi, on si tenim projectes ben estudiats per a la seva instal·lació és a la pista Barcelona. Avui mateix aquesta pista està pendent d’obrir perquè hi falten només 200 metres de paravents a la part central, perquè tant l’entrada com la part baix estan en condicions de poder-se obrir, però no ha estat possible. Però sempre hi ha la qüestió de fons: la conjuntura econòmica ens obliga a prioritzar molt quines inversions s’han de fer.

La Molina té previst acollir gairebé totes les proves en uns hipotètics jocs d’hivern a la Cerdanya i només la prova de descens es faria a Masella. No seria viable una pista de descens a la zona del telecabina?
Precisament la pista Barcelona havia de ser la pista de descens de La Molina, però només ens permet fer el descens de dones, no el d’homes. Ens falta desnivell.

Hi ha algun projecte a curt termini per recuperar els trampolins de salts?
Si es fan els jocs olímpics es recuperen, però si no, no. En tot cas els trampolins que tenim ara no servirien i s’haurien de fer de nou. En tenim un de trenta, un de seixanta i ens faltaria fer-ne un de noranta.

Veure un tren ràpid que uneixi BCN amb La molina, i tot seguit un telecabina entre l’estació de tren fins a Pista Llarga... És un projecte viable?
Sí, és un projecte que hi crec, i molt, però si es fa haurà d’estar vinculat possiblement als jocs olímpics. Seria viable, i una opció idònia per a molts esquiadors de Barcelona. Ara bé, si es fes un telecabina de l’estació fins aquí també seria necessària una pista adjunta.

Però es podria innivar una pista fins a l’estació de tren?
Sí, la tecnologia de producció de neu està avançant molt. Fixa’t que les temperatures a l’estació de tren de La Molina, quan hi ha inversió tèrmica, poden ser de fins a 6 o 7 sota zero mentre que aquí dalt podem estar a 2 positius. Fixem-nos en el cas de Das, sota Masella... temperatures de fins a 8, 9 o 10 sota zero. Dono per fet que hi hauria suficients hores de fred per innivar una pista.

Des de fa unes setmanes en el sector s’ha debatut sobre la necessitat de recuperar la “setmana blanca”. Què en pensa?
Vull recordar que l’any que es va fer va ser molt bo per a totes les estacions d’esquí. Tornant a l’inici de l’entrevista, voldria fer veure que ara mateix hi ha un trencament generacional, les generacions més joves no estan esquiant, i recuperar la setmana blanca seria una mesura idònia. Però això no depèn de les estacions, això depèn de la política.

Abans d’uns hipotètics Jocs d’Hivern, veurem una Copa del Món femenina, o masculina, a la Molina?
Si hi ha jocs olímpics segur que sí. Ara bé, vista la conjuntura econòmica actual cada cursa que s’organitzi a La Molina ha de ser sostenible o viable econòmicament per ella mateixa, si no és així, no podem assumir-ho, no hi ha pressupost per invertir-hi. Però per veure una Copa del Món, vist el calendari, a La Molina com a mínim necessitem cinc anys vista. Ara bé, també vull dir que tot el que s’ha organitzat a La Molina sempre ha estat un èxit i en aquest sentit ens afavoreix en la tria.

PERSONAL

Té algun dia de festa durant la temporada de neu? Es queda a esquiar o se’n va?
Procuro marxar, sobretot perquè passo moltes hores a La Molina i necessito sortir-ne. Però també m’agrada fer un tomb per altres estacions per veure què s’hi cou, per aprendre... però intento prioritzar està amb la família i sortir una mica.

Quin és el seu racó a la Molina? O la pista que a vostè li agrada més...
La Comabella. Té de tot: és llarga, té desnivell, primer comença normal, amb molt bones vistes, després ve el mur on has de ser finet esquiant, arribes a coll de Pal, amb debutants, amb ambient, gent, i finalment arribes al tub, amb dos talussos... té de tot, veus de tot i et demana de tot. Però també hi podria afegir, com tots els “ancestrals” de La Molina, una Comella-estadi...

On va aprendre a esquiar?
A Vall de Núria. Jo vinc de Ribes de Freser, i a Ribes hi ha el Fontalba, un club de muntanya en el qual jo hi participava, que a l’estiu ens portaven a conéixer la muntanya i a l’hivern a esquiar a Núria.

Que detesta més: esquiar amb la boira (també nevant) o el vent (força habitual a la Molina)?
La veritat és que aquesta pregunta pels qui som apassionats a l’esquí... Cert que no hi ha res com un dia de sol, bona neu, sense vent, però si t’apassiona l’esquí jo crec que tant hi fa. Si hi ha boira jugues amb els sentits, si fa vent doncs bé, et condiciona mica, però, vaja...

Vol afegir o dir alguna cosa als lectors del diari de la neu?
Transmetre passió. Des de La Molina ens agrada  molt veure la gent que els hi agrada aquest esport, i encara que només sigui des del seu vessant lúdic, volem que vinguin a la neu i que s’hi apassionin.
I finalment sempre que vulguin ens poden fer arribar les seves crítiques, constructives, que ens permetin millorar dia a dia. I que ho facin en aquesta adreça: lamolina@lamolina.cat. Tenim clar que no som els millors, per això volem millorar i necessitem que, en tot allò que poguem millorar de cara al client, i ell ho sap millor que ningú, ens ho facin saber.

Ivan Sanz Tusell
30 de novembre de 2013

Comentaris

 • Bon dia,

  Ets home o dona de negocis? Necessites fons per iniciar el teu propi negoci? Necessiteu préstec per resoldre el deute o pagar les vostres factures? Necessites fons per finançar el teu projecte? Nosaltres (Sky Level Finance) ofereixen serveis de préstecs garantits de qualsevol quantitat i per a qualsevol part del món (Entitats individuals, empreses, corredors de béns arrels i entitats corporatives) a la nostra magnífica taxa d'interès del 2%. Ens ocupem de les oportunitats finan... Llegir més

 • Teniu alguna dificultat financera? Necessites un préstec? elenanino0007@gmail.com

 • Em dic Rick Walter, sóc de Nova York, estava lluitant amb fons i necessito un préstec ràpid de 27.000 USD per pagar el meu deute i per al creixement del meu negoci. Vaig provar tot el que puc pensar i sembla que no puc trobar una altra forma d'obtenir diners ja que el banc no em respon, però la bona notícia és que finalment obtinc un préstec d'Internet el dia 15 d'agost de 2017. He rebut el meu préstec al meu compte bancari. Estic aquí per compartir això amb el món i els que busquen ... Llegir més

 • Hola,
  Està buscant una empresa de préstecs privats que gaudeixi de bona reputació i acrediti donant préstecs oportunitat per a tota la vida. Oferim tot tipus de préstec amb gran rapidesa i facilitat, préstec personal, préstec de cotxe, préstec hipotecari, préstec d'estudiants, préstec empresarial, préstec d'inversió, consolidació de deutes i molt més. Ha estat rebutjat pels bancs i altres institucions financeres? Necessiteu un préstec de consolidació o una hipoteca? No busqueu m... Llegir més

 • Hola,
  Està buscant una empresa de préstecs privats que gaudeixi de bona reputació i acrediti donant préstecs oportunitat per a tota la vida. Oferim tot tipus de préstec amb gran rapidesa i facilitat, préstec personal, préstec de cotxe, préstec hipotecari, préstec d'estudiants, préstec empresarial, préstec d'inversió, consolidació de deutes i molt més. Ha estat rebutjat pels bancs i altres institucions financeres? Necessiteu un préstec de consolidació o una hipoteca? No busqueu m... Llegir més

 • Hola,
  Està buscant una empresa de préstecs privats que gaudeixi de bona reputació i acrediti donant préstecs oportunitat per a tota la vida. Oferim tot tipus de préstec amb gran rapidesa i facilitat, préstec personal, préstec de cotxe, préstec hipotecari, préstec d'estudiants, préstec empresarial, préstec d'inversió, consolidació de deutes i molt més. Ha estat rebutjat pels bancs i altres institucions financeres? Necessiteu un préstec de consolidació o una hipoteca? No busqueu m... Llegir més

 • Hola,
  Està buscant una empresa de préstecs privats que gaudeixi de bona reputació i acrediti donant préstecs oportunitat per a tota la vida. Oferim tot tipus de préstec amb gran rapidesa i facilitat, préstec personal, préstec de cotxe, préstec hipotecari, préstec d'estudiants, préstec empresarial, préstec d'inversió, consolidació de deutes i molt més. Ha estat rebutjat pels bancs i altres institucions financeres? Necessiteu un préstec de consolidació o una hipoteca? No busqueu m... Llegir més

 • bo
  Que busca a les companyies de préstecs privats, préstecs proporcionar oportunitats de bona reputació i acreditats per a la vida. Oferim tot tipus de préstec molt ràpid i fàcil de préstecs personals, préstecs d'automòbils, hipoteques, préstecs estudiantils, préstec de negocis, préstec d'inversió, consolidació de deutes i molts més. Ha estat rebutjat pels bancs i altres institucions financeres? Es necessita un préstec de consolidació o una hipoteca? No busqui més, estem aquí... Llegir més

 • Benvolguts Buscadors de préstecs

  Tens alguna dificultat financera? Voleu començar el vostre negoci? Aquesta societat de préstecs va ser organitzacions de drets humans establertes arreu del món amb l'únic objectiu d'ajudar els pobres i les persones amb dificultats financeres de la vida. Si voleu sol·licitar un préstec, consulteu-nos amb els detalls a continuació del correu electrònic: elenanino0007@gmail.com

  Nom:
  Import del préstec necessa... Llegir més

 • BENVINGUTS A meta James Vigo és toprovide excel·lent servei professional.

  És vostè un home de negocis o una dona? Estàs en un embolic financer o
  Es necessita diners per iniciar el seu propi negoci? Necessita un préstec per
  un bell petites empreses creen? Si vostè té una baixa
  La puntuació de crèdit i tenen dificultats per obtenir crèdit de
  els bancs locals i altres institucions financeres ?.

  Els nostres préstecs estan ben assegurats per la màxima seguretat és la nostra prioritat... Llegir més

5-10-20-tots
1
-
2
-
3
-
4
-
5 >


 
Editorial

ginyginy

Edició en paper


giny

giny