Entrevistes

"Port del Comte és una estació amb molts atractius poc aprofitats"

Marc Rafart President Club Esquí Solsona

El Club d'Esquí Solsona es va crear l'any 1973 a Solsona aprofitant l'obertura de l'estació d'esquí. L'actual president d'aquesta entitat que assoleix els 40 anys és Marc Rafart.

Des de quan és president del Club Esquí Solsona?
Des de l’any 2010, en que per primera vegada en els 40 anys d’existència del nostre club es van fer eleccions per escollir una nova junta directiva.

Com han celebrat aquest 40 aniversari?
Hem fet diversos actes: al gener vàrem fer algunes activitats a la neu i un sopar de socis coincidint amb el World Snow Day (20 de Gener), després, al març, vàrem fer una cursa social i un dinar social més lluït que l’habitual. Actualment tenim oberta fins el 16 de Juny  una exposició retrospectiva de l’esquí amb material d’esquí de totes les èpoques i fotos dels 40 anys del Club. Ens queda un acte de cloenda més institucional, que molt probablement celebrarem al mes de setembre. 

Quants socis té el club i quin és el perfil?
Actualment el club té uns 650 socis, i no hi ha un perfil concret. En general apassionats de la neu, de totes les edats i procedència. Tenim socis d’arreu de Catalunya, des de Tortosa a Girona, passant per Manresa, Igualada, i terres de Lleida, encara que dues terceres parts son solsonins. Hi ha moltes famílies senceres socis del nostre club.

Com es finança l’entitat?
Principalment de les quotes dels socis, i algunes ajudes públiques d’ens comarcals i locals a l’esport de base. També de petites aportacions puntuals d’empreses locals i algun espònsor de seccions (equip de Competició). 

Quina és l'activitat principal?
El nostre club té com a activitat principal el foment i aprenentatge de l’esquí a tots el nivells, des de la base fins a l’alta competició, dins les possibilitats econòmiques de cada moment. Fa un parell d’anys vàrem arribar a tenir un corredor sots campió estatal de categoria infantil.

Doncs no està "gens" malament!
El nostre equip de competició, encara que modest en el nombre d'integrants, és un equip que té molta ambició. Per això tenim com a norma competir en Lliga Catalana (la que és la competició de màxim nivell al nostre país). Els nostres entrenadors, en aquest sentit, es mereixen una felicitació pel seu esforç.

Els equips (vestimenta) del club, cada quan es canvien? Cada any?
Tenim moltes peces de vestimenta personalitzada del club: Anorac i pantaló, mono de competició, “softshell” (jaqueta lleugera), dessuadores, samarretes, fins i tot el buf. Intentem que totes mantinguin una línia d'identificació del Club, i les anem canviant cada 3-4 anys aproximadament, intentant que no suposi una despesa innecessària o supèrflua per a les famílies.

A part de l’esquí, organitzen altres activitats?
Les altres activitats que organitzem, estan sempre relacionades amb la neu (sortides amb raquetes, a veure alguna competició internacional...)

Com veu el futur del Club?
Malgrat la conjuntura econòmica desfavorable, jo el veig bé. El nombre de persones interessades en l’esquí segueix anant a l’alça, i es tracta de d’oferir varietat d’activitats. L’esquí és una activitat esportiva familiar, fet que la fa més atractiva que altres esports.

Imagino que l'estació d’esquí de referència és Port del Comte. Com són les relacions amb l’estació?
Efectivament, per a nosaltres l’estació de capçalera és Port del Comte. Les relacions amb l’actual direcció de l’estació sempre han estat bones. Hi ha una estreta col·laboració en el dia a dia, i ens ajudem mútuament en que tot funcioni el millor possible.

I les relacions amb els altres clubs a l’estació o amb les escoles d’esquí?
Doncs igual. Amb els altres clubs, compartim pista d’entrenament i col·laborem en altres temes durant la temporada. Amb les escoles d’esquí no només col·laborem sinó que en som clients quan cal. Hi ha una molt bona relació amb tots.
 
Organitzen alguna cursa, social o mitjançant la FCEH, a Port del Comte?
La Cursa Social és l’esdeveniment de referència de cada temporada dins del Club. No l’hem deixat de fer cap any i marca el final de cada temporada. A través de la FCEH, es realitzen un parell de curses a Port del Comte cada temporada, i, tot i que el nostre club no les organitza, en som sempre col·laboradors actius al servei de l’organització.

La homologació amb normes FIS de les pistes El Llop, Dreta i Orri, han ajudat a que l’estació, els clubs i la comarca en general visquin amb més intensitat la competició? Com ho valoreu?
Tot i que ho valoro positivament, ja que és interessant tenir pistes homologades FIS per poder organitzar curses d’aquest nivell i categoria, donat el poc temps que fa que ho són, crec que encara no se n’estan veient les possibilitats.

Què s’hauria de fer per millorar Port del Comte i els seus resultats en un moment de crisi general com l’actual?
L’Estació de Port del Comte ha realitzat moltes millores en els darrers anys, i això ha fet que torni a estar a un nivell equiparable a qualsevol altra estació del Pirineu. Personalment, en desconec els resultats econòmics, però crec que ara necessita invertir en publicitat i màrqueting, ja que és una estació amb molts atractius encara massa poc aprofitats.  

O sigui, que Port del comte és una estació encara poc coneguda.
Segons la meva opinió Port del Comte és una estació força coneguda a Catalunya però que no té la "solera" d'altres estacions. També crec que arrossega en la memòria de molta gent els problemes de gestió de l'anterior propietat. En els darrers 10 anys s'ha convertit en una estació que s'ha posat al dia i que no té res a envejar a cap altra del nostre país.  Com deia abans, crec que li falta un punt de promoció.

Potser també influeix que el Port està o estarà més afectada al canvi climàtic.
Un dels hàndicaps de la nostra activitat de neu és dependre absolutament del clima. Com a club, ens condiciona també que la nostra estació sigui la més meridional de Catalunya, fet que la fa més sensible a les condicions climatològiques derivades del canvi climàtic. Malgrat tot, la bona gestió de l'Estació de Port del Comte fa que podem garantir per sobre de 40 dies d'esquí per temporada als nostres nois/noies.

Creu que al Solsonès en general, es dóna prou suport o es valoren suficientment els Esports d’hivern?
M’agradaria dir que si, però la realitat és que s’hi dona un suport per inèrcia. S’hauria de valorar més el fet que és un pol d’atracció turística imprescindible per la comarca.

Com valora la pre candidatura dels jocs olímpics d’hivern per Barcelona 2022?
La pre candidatura és un estímul molt important per mantenir, sinó augmentar, el prestigi de la marca Barcelona (i per defecte Catalunya) arreu del món. S’està treballant bé ja que hi ha darrera gent amb l’experiència de Barcelona’92. A dia d’avui depèn de massa factors externs per assolir l’èxit. Jo que vaig tenir la sort de participar professionalment als jocs olímpics d’estiu del 92, crec que seria, com ara fa 20 anys, un impuls important a l’autoestima de tot el poble català. Tant de bo s’aconsegueixi l'organització.

Quan i on va aprendre a esquiar?
Jo vaig aprendre a esquiar de petit, dins dels grups d’activitat del Club d’esquí Solsona, per suposat a l’estació del Port del Comte.

Vol afegir o dir alguna cosa als lectors?
Si, voldria aprofitar la vostra publicació per animar tota la gent que encara no coneix la comarca del Solsonès ni l’estació de Port del Comte dels darrers 10 anys, que vingui a descobrir-les. Segur que s’enduran una agradable sorpresa i tornaran.

Ivan Sanz Tusell
Juny de 2013

Comentaris

  • Agradecer al señor presidente el poco conocimiento de los socios que componen el Club.
    Hay algún Riojano y Castellano-Manchego, en breves habrá Navarros y si puedo seguir animando a gente, de otras partes.
    Un saludo.
    Socio 878

5-10-20-tots
1


 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny