Entrevistes

"Apreneu a esquiar on vulgueu, però sempre amb professionals"

Pere Paz Director Escola d'Esquí Alta Vall del Ter

Pere Paz
Pere Paz
Entrevista amb Pere Paz, director  i soci fundador de l'Escola d'Esquí i Snowboard Alta Vall del Ter, l'escola degana a l'estació de Vallter 2000. Una escola amb gairebé 30 anys d'història, familiar, molt coneguda per tots els usuaris de Vallter i, en els darrers anys, coneguda per molts usuaris de les xarxes socials per ser de les 3 escoles d'esquí amb més seguidors a Twitter de l'Estat espanyol. En Pere ens descobreix el backstage d'una escola i el que hi ha darrere d'una classe d'esquí.

Pere, ens pots explicar breument els orígens d'aquesta escola?

L'any 1988 un grup de 9 joves entre els que jo m'hi trobava vam iniciar el projecte de començar una escola nova.Treballàvem junts a la primera que es va fundar en el moment de la inauguració l'estació. Els nostres caps aleshores ens van demanar que iniciéssim un nou projecte per als joves de la comarca. Així ho vam fer, i ho devíem fer bé quan 27 anys després iniciem una nova temporada.

Actualment quants professors sou a l’escola? Varia dels dies laborables als caps de setmana? Temporada alta i baixa?
Temporada alta per a nosaltres és qualsevol cap de setmana d'hivern i la nostra plantilla osci·la entre els 25 i 30 professors, mentre que entre setmana en tenim 6 de fixes per a les classes particulars i els cursets.

Quin és l’origen i la tipologia de client?
Vallter té la sort de ser l'estació més pròxima geogràficament a dos grans nuclis de població com són Barcelona i Girona. Un percentatge molt elevat dels nostres clients són principiants que busquen el seu primer contacte amb la neu. Una vegada aquests es van convertint en més experts, si no és que tenen vinculacions amb la Vall de Camprodon, busquen noves experiències en estacions més grans.

Quines  modalitats ensenyeu i quines són les classes que tenen més demanda?
Per descomptat l'esquí i l'Snowboard són els esports reis a l'hivern. Des de aquesta temporada oferim sortides guiades amb raquetes amb diferents traçats aptes per a tots els nivells i iniciació a l'esquí de muntanya; creiem que tenen molta sortida, és una manera diferent de gaudir de la neu i la muntanya i de moment tenen molta acceptació, creiem que hem encertat oferint aquestes dues disciplines a l'alça entre els usuaris de neu.

Quina edat recomaneu per començar a esquiar o surfejar?
Nosaltres sempre recomanem quatre anys, però l'experiència m'ha donat moltes sorpreses amb nanos de tres.

Què son les Master-class? És una especialitat a l’alça?
Les Master-class és un nou producte que oferim a la nostra escola, va destinat a tots aquells esquiadors amb un alt nivell d'esquí, oferim la possibilitat de depurar la tècnica per a tot tipus de neu i situacions i són portades a terme per un entrenador nacional.

Es pot viure només d'exercir com a professor, de donar classes d’esquí?
De viure es pot viure, de fet aquí a l'escola tenim professors que durant l'època de neu viuen d'això. Però val a dir també que abans es podia viure millor de la neu.

Ja fa un parell de temporades que s’ha posat en marxa el programa blanc escolar. Com va? És una bona cosa? Té futur o seria millor recuperar la Setmana blanca?
Per a nosaltres les setmanes blanques de les escoles ens anaven molt bé, cada setmana podíem comptar amb una o dues escoles i treballàvem força. Però estem molt contents del programa blanc escolar i acostar la neu als joves. Esperem que es vagi estenent a més centres.

Fa unes setmanes els monitors andorrans van demanar que s’acabés o es modifiqués el tema de les classes requerides. Què en penseu d’aquesta problemàtica? A la vostra escola s’aplica?
Com ja he comentat abans som una estació petita i familiar, els monitors volen fer-se la seva clientela per sumar més hores, com més clients més treballen i per això ells es van fidelitzant els clients perquè repeteixin. Per part meva en el tema de sous els intento tenir contents i, de moment, aquesta problemàtica que viuen a Andorra no la tenim.

Cada quant temps us heu de canviar els uniformes? Els teniu patrocinats?
L'any 1988 quan vam inaugurar l'escola cadascú es va haver de pagar el seu uniforme. Al tercer any d'existència de l'escola vam trobar un espònsor i fins el dia d'avui, cada 3/4 anys, hem canviat d'uniformes amb espònsors diferents. A dia d'avui volem canviar-lo per la temporada però en el context econòmic que travessa el país no és fàcil trobar-ne. Per això si algun interessat llegeix aquesta entrevista que no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres que l'atendrem amb molt de gust.

Fa pocs dies hem vist un vídeo de la vostra escola a Vallter amb una mena de tàndem-monoski. D’on ha sortit aquest invent-artefacte?
Fa uns 35 anys encara no treballàvem de monitors, amb el meu amic Antonio Cornet, encara professor de la nostra escola, vam veure unes imatges d'uns Americans que anaven 3 sobre uns esquis: 2 homes i una dona, i d'aquí vam treure'n la idea, no vam trobar cap dona per portar la nostra bogeria a terme i, per això, vam buscar uns esquís molt llargs per passar-hi dues fixacions. De tant en tant encara fem servir aquest tàndem a les pistes, on creiem que vam assolir un nivell d'esquí i compenetració molt alt.

Si poguessis plantejar una millora a Vallter, quina proposta faries?
Un alberg a peu de pistes per acollir grups de cursetistes. Em consta que la idea la tenen present. Crec que seria una gran millora per a l'estació.

QÜESTIONS PERSONALS

Quina és l’estació d’esquí que més t’agrada?

No he voltat gaires estacions, però un any amb un grup de monitors de l'escola vam anar a Whistler (Canadà) i me'n vaig enamorar. Per a mi i qualsevol altra que hagi tingut la possibilitat d'anar-hi és un altre món, és el paradís de la neu.

I de  Whistler: una pista o racó que personalment t’agradi en especial?
Tots els llocs i racons tenen la seva màgia, vaig gaudir com un nen de cada gir que hi vaig fer...

On i quan vas aprendre a esquiar? Amb monitor?
L'any 1977 amb un grup d'amics de Camprodon pujàvem i ens ensenyàvem l'un a l'altra per treballar a l'estació de pisters, Creu Roja o com a voluntaris aprofitant el nou motor econòmic de la Vall de Camprodon. No cobràvem, érem molt joves, ho fèiem per esquiar gratuïtament i, si teníem sort, ens pagaven el dinar.

Que detestes més: esquiar amb la boira o el vent?
Amb boira no ho suporto, amb el tema del vent la gent de Vallter hem creat una mena de immunitat al llarg dels anys.

Un missatge per als lectors del Diari de la neu...
Només una cosa ben senzilla: apreneu a esquiar on vulgueu, però sempre amb professionals. I no cal dir que l'escola d'esquí i snowboard Alta Vall del Ter està a la vostra disposició. Ens podeu trobar o bé a la mateixa estació o endinsats amb el món 2.0, que precisamnet aquest any hem refet la nostra pàgina web on hi podreu fer les vostres reserves d'hores i classes en linia a www.eealtavalldelter.com o twitter i instagram: @escolavallter o bé al nostre espai a facebook.
Vallter és una estació petita però amb molt d'encant, per no parlar de la Vall de Camprodon, un lloc únic per gaudir un cap de setmana en qualsevol època de l'any. Us hi espero. Salut i neu!

 

Comentaris

  • A vallter haurien de planificar un altre modalitat, i crec que la modalitat bona seria fer un snowpark, o com a minim tindre unes quantes variants, ja que no teniu clientela per tema vent o cantitat de neu, s'hauria d'aprofitar per aixo, ja que la neu la pots fer per algun punt en concret, i el tema del vent ja es un altre tema. Tancar el chalet per a gent que puja a peu, o amb esquis, o trobo molt malament. Ahi lo dejo, si serveix d'algo... :)

5-10-20-tots
1


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny