Entrevistes

"Cada vegada tenim menys hores per a la producció de neu i hem de ser més eficients"

Arnaud Trinquier Director Espace Cambre d'Aze

Arnaud Trinquier, director Espai Cambra d'Ase (Espace Cambre d'Aze)
Arnaud Trinquier, director Espai Cambra d'Ase (Espace Cambre d'Aze)
Dilluns 8 de febrer Diaridelaneu.cat va ser a Cambra d'Ase (Cambre d'Aze) entrevistant Arnaud Trinquier. Nascut a Prada de Conflent (Catalunya del Nord), arriba des de Tignes, estació de la qual en va ser director de competicions i esdeveniments fins fa un any. Les Neus Catalanes són casa seva: va aprendre a esquiar amb només dos anys a Font-Romeu Pirineus 2000 i havia estat pister a Els Angles.
Aquesta temporada 15-16 s'estrena com a director a l'estació de propietat municipal de Sant Pere dels Forcats i Eina, amb un objectiu ben difícil: dinamitzar l'estació. Ens explica com ho pensa fer.

Com està anant la temporada a Cambra d’Ase?

Està sent una mica complicada. A l’inici de temporada només vam poder obrir dues pistes de les 21 possibles. Va caure neu el 21 de novembre, després vam tenir un episodi de molt fred els dies 27,28 i 29 de novembre i vam poder fer una base d’uns 20 cms de neu i això ens va permetre obrir oferint dos remuntadors als clients. Però després l’hivern va desaparèixer, van arribar dies de temperatures molts suaus, sense poder produir neu i la veritat és que a dia d’avui encara estem esquiant sobre una base que, com et deia, es va produir al mes de novembre i que hem anat mantenint com hem pogut.

Però estem veient pistes equipades amb xarxa de producció i estan tancades. Perquè?
El problema és que tenim una xarxa de producció que no es pot posar en marxa al complet a la mateixa hora. No tenim capacitat de bombament i d’energia per fer-ho tot a la vegada i, per tant, hem de prioritzar quines pistes i remuntadors hem d’obrir primer. Un cop s’obren les pistes baixes i es garanteix la connexió entre Sant Pere i Eina aleshores podem pensar en innivar les pistes altes. Però ens vam trobar que amb les temperatures suaus la neu de les pistes baixes no estava garantida i quan hem pogut tornar a produir neu, unes poques hores en conjunt, hem tornat a reforçar les parts baixes per garantir un mínim.

Quina serà la prioritat per als propers anys a Cambra d’Ase?
La prioritat és la producció de neu. Ara el que toca és optimitzar el que ja tenim i incrementar la capacitat de bombament perquè, veient que cada vegada tenim menys hores per a la producció, hem de procurar que en aquests poques hores puguem ser molt més eficients.

Entre els seus objectius com a director d’aquesta estació hi ha la dinamització. Com ho pensa fer?
Cambra d’Ase és una estació que té un gran potencial i que cal saber-lo explotar i promoure. Un d’aquests passa per la pràctica de l’esquí de muntanya i l’alpinisme a l’entorn més directe de l’estació, on hi tenim paisatges  preciosos i zones molt adients, com ho són els corredors i canals que ofereix la muntanya de la Cambra d'Ase. Cal promoure la pràctica de l’esquí de muntanya en aquesta zona amb itineraris senyalitzats amb inici i retorn a la base de l'estació.

Però l’esquí de muntanya i l’alpinisme no requereixen l’ús de forfets...
Sí, ja hi comptem amb això. El que fem és vendre un forfet d’un sol ús per al telecadira El Molí i per als teleesquís del Pla i de Font Freda, que  és força més econòmic que el forfet de dia però que facilita a l’accés a l’inici dels itineraris.

Cambre d’Aze no comunica massa via xarxes socials, de fet ni tant sols té un compte de Twitter. Perquè? No ho creuen convenient?
Per descomptat que hi creiem en la comunicació via xarxes socials, però tenim un problema de recursos. Per fer-ho bé, tant a Facebook com a Twitter, creiem que s’hi ha de dedicar personal especialitzat o format específicament i que conegui bé el nostre domini i sàpiga com ho ha de comunicar i respondre. Això només es pot fer ben fet si s’hi pot dedicar una persona en el període de temporada d’hivern i és veritat que ara no podem fer-ho per una problema de pocs recursos. Tenim la persona que ho ha de fer? Sí, però no només es pot dedicar al Facebook, ha de compaginar-ho amb altres feines dins l’estació, perquè tenim una estructura molt petita. La realitat és aquesta.

Poc a poc totes les estacions incorporen app. per a dispositius mòbils, que faciliten l'accés a la informació, entre moltes altres prestacions. Per quan una a Cambra d’Ase?
Bona pregunta, ha ha! Tenim un problema financer i és que som una estació petita, abans et deia que amb una estructura molt ajustada. Som un domini propietat de dos ajuntaments petits, de menys de 500 habitants, sense una gran infraestructura hotelera a l’entorn directe, i això vol dir que tot plegat es tradueix en pocs recursos econòmics dels propietaris o de les empreses de l’entorn perquè ens puguin ajudar a invertir en qüestions com ara una aplicació per a mòbils.

Tenint present que ve dels Alps, quina és la gran diferència entre el client de Tignes i el de Cambra d’ase?
No tenen res a veure. Tignes és una de les grans estacions europees, amb clients de tot el món, en un 55% estrangera, i dins d’aquest 55% la meitat són anglesos i la resta de tot el món: catalans, espanyols, americans, alemanys, etc, en general és un client que vol practicar un gran esquí, molt esportiu, que busca una qualitat de neu que no trobarà en el seu lloc d’origen, venen específicament a esquiar, esquiar i esquiar.
Aquí a Cambra d’Ase sí que pots trobar també amb un client que busqui esquiar i que valori el domini quan hi ha neu, però és evident que en una temporada com aquesta difícilment ens visitarà. Aquí hi ha un tipus de client familiar i molt de debutant, que potser esquiarà 2 o 3 hores per dia, a qui li agrada molt gaudir de la neu però també del sol. Ara bé, quan l’estació és oberta en tot el seu domini i amb bona neu és una estació fantàstica per a tots els públics.

Què és el millor i el pitjor de ser el director d’una estació d’esquí?
Molt fàcil! Ha ha, el millor és quan tot va bé i el pitjor quan tot va malament. Si avui tinguéssim tot obert, amb bona neu i sol, els clients estarien contents i no hi hauria cap queixa. Els treballadors de l’estació també estarien contents, com ho estarien els hotelers, els propietaris dels restaurants que tindrien les terrasses plenes... Tot seria perfecte.
Però en una temporada com aquesta, en que no tots els remuntadors són oberts i ningú està treballant com pertocaria en aquesta època, socialment acaba passant que tot se’n ressent. Si la temporada és bona, tothom en pensa en projectes de futur, però què vols, en aquest context?

Qüestions personals

Quan i on va començar a esquiar?

Quan tenia només 2 anys!

Impossible! (li poso cara d'incrèdul)
Que no, de veritat, tenia només dos anys. Igual que el meu fill ara, està aprenent gairebé amb el xumet!

I a on va començar?
A Bolquère-Pirineus 2000, davant del restaurant més cèntric de l’estació.

Quina és la seva estació preferida? I un racó o pista d’aquesta estació que esmenti que li resulti especial?
La Cambra d’Ase. M’agrada molt la configuració de tot el domini però sobretot m’agrada en especial la combinació de les pistes Rhodo-Paul Ribeil, un traçat vermell que després s’enllaça amb la pista blava La Petite Combe, tot el desnivell integral del domini.

Què detesta més a l’hora d’esquiar, la boira o el vent?
Doncs ni la una ni l’altra, el que més detesto és la pluja. És veritat que la boira malmet la neu i el vent pot molestar, però per a mi la pluja és molt pitjor.

Un missatge final per als lectors del diari?
Doncs dir-los que aquí tothom hi és benvingut i que, deixant a part aquesta temporada, quan ens visitin trobaran que Cambra d'Ase és una estació que, en bones condicions, és excepcional.

Articles relacionats:
Entrevista Serge Redrado, anterior director estació d'esquí Cambra d'Ase

Video:
Descens integral del desnivell de l'estació d'esquí Cambra d'Ase per part dels pisters

Webs relacionades
Web: www.destinationsuddefrance.com
Estació d'esquí Cambra d'ase

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny