Entrevistes

"Després de 68 anys d’història ens veiem amb la necessitat d’avançar en el negoci immobiliari"

Peter Leathearbee Gerent general a El Colorado

Peter Leathearbee, gerent general d'El Colorado, estació d'esquí a Xile
Peter Leathearbee, gerent general d'El Colorado, estació d'esquí a Xile
Des quan és el gerent general de l’estació d’el Colorado?
Des de desembre de 2010.

Quina vinculació tenia abans d’aquesta data amb l’estació?
Aquesta és una empresa familiar nascuda l’any 1948 que van començar el meu pare, oncle i avi i jo ja en sóc la tercera generació.

Com està anant l’actual temporada?
Molt bé, especialment comparat amb la temporada passada. Per aquestes dates ja portem 45 dies més d’obertura, les vacances escolars han coincidit amb l’estació oberta i en els dies laborables estem aconseguint una alta afluència de clients. Això per a nosaltres és molt important perquè era un repte difícil ja que nosaltres som un destí de cap de setmana, no tenim hotels a peu de pistes. Hem trencat la barrera dels caps de setmanes i hem aconseguit fer venir els esquiadors en dies laborables.

Quin són els objectius i prioritats per als propers anys?
La prioritat és el negoci immobiliari i això per a nosaltres és una cosa totalment nova. No estem parlant només de la construcció d’apartaments i refugis sinó també d’hotels. La realitat és que aquest és el sosteniment econòmic principal a totes les estacions d’esquí en aquest moments i després de 68 anys d’història amb la instal·lació dels remuntadors ara ens veiem amb la necessitat d’avançar en el negoci immobiliari.

I per quan la renovació dels remuntadors o ampliació de la xarxa de neu produïda?
Sí, també hi ha projectes però van lligats al negoci immobiliari. En la mesura que anem desenvolupant el tema immobiliària anirem implementant la renovació dels remuntadors i també del village principal l’edifici “Parador”, ja que volem baixar el peu de pistes més avall pensant en el client de dia. Això implica baixar la cota uns 400 metres i per tant requereix el suport de xarxa de neu produïda. També comptem renovar el parc de neu de Farellones, al vessant sud, una inversió que ens permetrà apropar i facilitar l’accés a la neu no només als esquiadors sinó també els que volen veure i tocar la neu des d’una perspectiva més lúdica. Aquest parc de Farellones ja ara està tenint molt bona acceptació i en el futur és el que ha d’alimentar de nous esquiadors el Colorado. Actualment és un parc d’activitats molt econòmic on, per exemple, un nen per uns 14.000 pesos pot llogar l’equip i fer unes 7 baixades i així començar a aprendre a esquiar. Això són uns 20 dòlars i és un preu molt atractiu per a la realitat econòmica del nostre país.

Quina és la tipologia de client i procedència a El Colorado?
El Colorado és una estació de “locals”, el nostre client és el que ve de Santiago a esquiar un dia, ja que com et deia al principi aquí no tenim hotels. Cert que ve algun estranger però nosaltres no hem fet cap campanya a fora. Per contra el parc de Farellones sí que hi ha molt d’estranger que ve a conèixer la neu i a la vegada tenim molt d’estudiant en els dies laborables i per a ells procurem organitzar molts d’esdeveniments i promocions.

I la procedència?
Doncs en un 90% són xilens, que venen a esquiar un dia o que tenen un apartament aquí, un 8% són brasilers i un 2% peruans i colombians.

I esquiadors catalans o espanyols?
Algun si, però comptades vegades, però pensem que en quan l’economia a Espanya millori podria ser una bona oportunitat per promoure aquest esquiador. Ens agradaria que l’esquiador espanyol o català veiés en l’hemisferi sud un bon destí, més tenint present la proximitat de l’idioma.

Hem vist que hi ha moltes ofertes i promocions tipus 3x2, 2x1... Això forma part de la seva política d’incentius per als laborables?
Sí, però t’explico: des de fa 4 anys hem començat a gestionar nosaltres mateixos serveis que abans eren en concessió. Ara la restauració, l’escola d’esquí, el lloguer d’equips són operats per l’empresa. Això ens permet garantir la qualitat dels serveis i a la vegada oferir paquets conjunts a bon preu, però tot i així ens costa molt fer aquestes promocions. També moltes promocions via web i amb tot plegat hem aconseguit trencar el paradigma de que entre setmana no es podia esquiar, hem aconseguit vendre molt de passi de temporada per a dies laborables de manera anticipada a uns preus més baixos, a uns 120 dòlars i això ha funcionat molt bé.

Com va el veïnatge amb les estaciones veïnes de Valle Nevado i La Parva? Alguna possible fusió en el futur?
Jo penso que són tres estacions ben diferents, amb tres propietaris diferents però tots tres hem anat millorant les connexions entre les estacions millorant els accessos als perímetres de cadascuna i ja gairebé ens creuem les pistes uns i altres. També a nivell tecnològic hem implantat el servei dels tiquets electrònics en els darrers tres anys i això ens fa cada vegada més atractius si algú vol esquiar en una, dues o tres estacions a la vegada. Penso que en el futur serem uns centres d’esquí amb molta projecció, sobretot si tenim en compte que ens trobem a poc més de 40 kms d’un aeroport internacional i d’una ciutat de 6 milions d’habitants.

De mitjana, quants dies dura la temporada a El Colorado?
Uns 100 dies. El normal és obrir a mitjans juny i tancar a finals de setembre. El problema és que al setembre encara podem tenir neu però com que la platja és també molt a prop de Santiago la gent prefereix baixar cap a la costa.

QÜESTIONS PERSONALS

Quan i on va començar a esquiar?
Quan tenia tres anys aquí a El Colorado.

Alguna estació d’esquí que li agradi i que no sigui El Colorado?
M’agraden molt les estacions dels estats Units, com ara Mammouth Mountain o Vail. D’Europa no conec, la veritat.

Un racó o pista d’El Colorado que li agradi especialment o que vulgui recomanar als lectors?
A mi m’agrada molt baixar des de Pioneros, a la cota alta d’El Colorado, fins a la base de Farellones, un gran desnivell amb perspectives espectaculars sobre les altres estacions veïnes i sobre Santiago mateix, amb unes bones postes de sol si ho fas cap al tard. Si només puc triar una pista, doncs diria que Pioneros, al Valle Olímpico.

Un missatge final per als lectors del Diaridelaneu.cat.
Que vinguin a conèixer Xile i les seves estacions d’esquí, no només les metropolitanes, ja que tenim altres centre d’esquí al país, amb una neu fantàstica, especial, i amb molts dies de cel blau.

Enllaç estació web: elcolorado.cl

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny