Entrevistes

"Som un centre “boutique” i això vol dir que privilegiem la qualitat i no la quantitat"

Thomas Grob Gerent general a La Parva

Diaridelaneu.cat entrevista thomas Grob
Diaridelaneu.cat entrevista thomas Grob
Des de quan és el gerent general de La Parva i quina vinculació hi tenia abans d'assumir el càrrec?
Fa deu anys, em vaig iniciar en el càrrec l’any 2006 i abans estava treballant dins el màrqueting esportiu del món de la neu. Havia estat vinculat al món de l'esquí i de la competició des de molt petit, amb 5 anys, participant en diverses competicions i formant part de l’equip nacional, fins i tot havia participat en uns jocs d’hivern més d’una vegada.

Com els està anant la temporada 2016 fins al dia d’avui?
Excel·lent, està sent la millor dels darrers 6 anys. Molt bona obertura des d'inicis de juny i tot apunta que tancarem a primers d’octubre, o sigui que ens aproparem als 110 dies d’esquí.

Aquesta és la mitjana habitual?
La mitjana és de 102 dies d’esquí, i la considerem molt bona si s'arriba als 115, mentre que una temporada normal seria de 100 dies i una de dolenta de 75 a 80 dies.

I la mitjana de precipitacions?
Sobre els 4 metres seria una molt bona temporada, però la mitjana està en els 2,5 metres.

Quines són les prioritats i objectius per als propers anys?
Tenim un pla director de desenvolupament en dues línies: immobiliari i desenvolupament de remuntadors i pistes, en aquests cas en tres àmbits concrets: ginys, per ampliar el nombre de gent que podem remuntar amunt, neu produïda i renovació de trepitjaneus. En el tema immobiliari ens centrem en la família xilena, construint apartaments per a aquesta tipologia de client.

Concreti’ns una mica més el tema de la xarxa de neu per als propers anys. Quins plans tenen?
L’actual xarxa de producció de neu a La Parva va dels 3.100 m. fins a la base, i crec que és força completa i desenvolupada des de 2005. El 2015 vam fer l’ampliació de canonades, amb 8 quilòmetres nous, ara la xarxa està feta i només ens cal fer la instal·lació del canó, que fins ara han estat movibles de baixa pressió però els propers tres que instal·larem seran “girafes” d’alta pressió i, poc a poc, volem arribar a les 40 unitats.

Quina és la tipologia de client i la seva procedència?
Des dels seus inicis La Parva sempre ha estat orientada cap a un públic familiar. Amb el temps ens hem anat guanyant un client internacional però el 80% és un esquiador que té apartament aquí, que puja els caps de setmana, a les vacances d’hivern, etc. La Parva és el centre de referència per a la família xilena del sector econòmic alt. Ens diferenciem de la resta d'estacions per la nostra qualitat de servei i perquè volem que el nostre client se senti com a casa, que percebi una experiència d’acolliment.
Pel que fa al 20% restant et diria que són esquiadors de clubs i seleccions nacionals d’altres països, sobretot a partir d’agost i fins a setembre, per la Parva hi han passat molts medallistes. Després hi ha l’esquiador turista brasiler, aquest força present, i en menor mesura l'europeu: francès, anglès... i algun nord-americà.

I esquiador català i espanyol?
En tenim sí, però no és fort. Serà, com a molt, d'un 1%.

Ja que ha citat equips nacionals, ens pot citar de quins països?
Nord-americà, suís, francès, alemany, eslovè, italià, anglès i rus. Els espanyols van venir fa uns 6 anys, amb Carolina Ruiz al capdavant, però és un equip petit.

Com van els acords per a un domini esquiable únic amb les estacions veïnes?
Sí, sens dubte és el futur i hem d’arribar a una connexió més fluïda que no pas l'actual, però ens falta un acord millor per fer una oferta integral, també amb connexions per pista més fàcils. En l’actualitat hi ha l’opció més viable que és entre La Parva i Valle Nevado i després també hi ha una opció que, a més, inclou El Colorado. Però cada centre d’esquí té el seu temps i projectes de desenvolupament comercials, això s'ha de respectar, però potser en un termini de cinc anys podrem fer un pas més definitiu en aquest sentit.

I per quan una carretera millor que uneixi les tres estacions amb la capital, Santiago?
Fa un any es va fer una licitació que va quedar deserta. Les exigències de manteniment de la carretera, per desconeixement de les autoritats, van ser exageradament difícils de complir per les condicions, no del paviment a l'hivern, sinó del manteniment de neteja durant la construcció, i cap consorci dels que hi estaven interessats s’hi va presentar. Ara haurem d’esperar tres anys més per refer un projecte que inclourà tres carrils, el del centre reversible, i que reduirà de 40 a 15 corbes el trajecte actual. Si comptem que la construcció portarà dos o tres anys més, ja podem dir que encara tardarem un mínim de cinc anys en veure uns nous accessos.

Quants dies d’esquí està venent La Parva, de mitjana, a cada temporada?
Si et refereixes a les visites rebudes a La parva en una temporada bona estem parlant de 150.000 visitants. Però nosaltres som un centre “boutique”, volem que els visitants esquiïn en un entorn segur, amb baixa densitat a pistes, sense cues als remuntadors, per tant privilegiem no la quantitat sinó la qualitat. Els esquiadors de La Parva en certa manera ja venen de famílies esquiadores, i acostumen a tenir un bon nivell i un esquí més aviat ràpid, per tant no seria convenient posar gaires més esquiadors a pistes.

I per no massificar les pistes, quina seria la xifra màxima?
Doncs 175.000 visitants considerant aquesta xifra un sostre i encara tenint present que podem ampliar els visitants els dies laborables però no els caps de setmana.

Per quan una aplicació per a mòbils de La Parva?
Fa anys enrere en vam tenir una però quan la vam iniciar era massa bàsica i ho vam deixar estar, però és una tasca pendent.

QÜESTIONS PERSONALS

On i quan va aprendre a esquiar?

Tenia 5 anys i va ser a Antillanca, al sud de Xile, en tinc un gran record perquè hi anàvem amb la família.

Alguna estació de referència o que li agradi molt?
Vaig tenir la sort d’estar, en la meva època de corredor a Megève, i realment per mi va ser i és un referent.

Una pista o racó que li agradi especialment de La Parva?
Barros Negros, una pista de més de 2 km de llargada, amb molts canvis de pendent, amb murs, planers, corbes, lloms, variants i bones perspectives. Si tens un passat de corredor penso que és una pista que t’agradarà per força. Ah, i I deixa’m afegir-hi Fabres, una vall oberta el 2011 que canvia el paisatge més conegut de La parva.

Què detesta més a l’hora d’esquiar: el vent o la boira?
Doncs... Mira, penso que el vent, la boira fins i tot té el seu encant, ha, ha!

Un missatge final per als lectors del Diaridelaneu.cat...
Que vinguin a conèixer La Parva perquè penso que segur que els agradarà, hi ha pocs centres d’esquí al món que conservin el caràcter d’esquí familiar com aquest on realment et sents com a casa.
Publicitat


Edició en paper


Editorial