Entrevistes

"El sud de Xile i Chillan és una de les meravelles del món que tothom hauria de venir a veure"

Manuel Dinamarca Gerent general a Nevados de Chillán

Manuel Dinamarca des de la seva oficina a Nevados de Chillán
Manuel Dinamarca des de la seva oficina a Nevados de Chillán
Diaridelaneu.cat va visitar el dies 14 i 15 de juliol aquesta estació d'esquí del sud de Xile. Per conèixer més i millor l’esquí de Nevados de Chillán vam entrevistar el seu director general, Manuel Dinamarca.

Des de quan és el gerent general de Nevados de Chillán?

Ho sóc des de 2013.

Ens explica breument qui és el propietari de l’estació i com està gestionada?
L’estació és de propietat municipal i és una Societat Anònima amb una concessió per 30 anys, vigent des de 2008, qui està gestionant el resort Termas de Chillán. La societat la formen dos socis, un dels quals és Ingenieria i Dimension, i l’altre és Ingeniería Santa Marta, que invertiran, sobretot, durant els primers deu anys en els dos hotels i el centre d’esquí.

Quines són les prioritats i objectius per als propers anys?
El desenvolupament per engrandir-lo en nom i fama i així fer-lo més reconegut en l’àmbit internacional. Ens volem posicionar com un centre de muntanya en l’àmbit llatino-americà, amb molts serveis addicionals tant per a l'estiu com per a l'hivern.

Quina és la tipologia de client i procedència?
Sobretot client regional de la zona de Chillán, Conpeción, etc però també de Santiago, i en els darrers tres anys molt d’europeu, nord-americà i brasiler.  Els estrangers són prop d’un 18% del total, que pot arribar en períodes al 25%. Molta família, ja que els nostres hotels estan especialment pensat en aquesta tipologia de client i també tenim molt d'esquiador jove, dels 25 als 35 anys, perquè Chillán té unes pistes molt variades, de tots nivells i amb àmplies zones per a la pràctica dels freeride i això tira molt. Tot això ens fa venir una clientela molt, molt variada.

I quants clients catalans o espanyols poden venir cada temporada? Una vintena, cinquanta, un centenar?
Jo crec que fins i tot més. Només d’instructors d’esquí ja en tenim més de deu en algunes temporades. Un col·laborador, Tomás Testillán, portava clubs o equips oficials com el paralímpic espanyol a entrenar aquí. Tenim constants visites i fins i tot alguns s’han quedat a viure aquí a Las Trancas. Si hagués de posar un número jo crec que estaria en les 300 persones per temporada que poden estar venint de Catalunya i Espanya.

Quins projectes de nous remuntadors i instal·lacions de neu produïda tenen per al futur?
Hem fet estudis però les estadístiques ens diuen que encara no necessitem canons de neu i el cert és que en els darrers 20 anys no ens hem vist gairebé mai necessitats d’aquesta tecnologia, només aquest hivern estem iniciant la temporada amb dues setmanes de retard. Tot i així tenim encarregat un altre estudi per part d’una empresa que ens determinarà uns punts molt concrets on podria ser necessari la instal·lació de neu produïda.
Pel que fa a remuntadors: el 2008 només hi havia 5 ginys, i a dia d’avui n’hi ha 11. Hem re-posicionat alguns remuntadors i per a l’any vinent tenim ja començat un nou telecadira que unirà la base de l’estació amb la part mitja de la pista Les 3 Maries, la més llarga de sud-amèrica i que ens ajudarà a descongestionar el peu de pistes.
També, però per més endavant, ens plantegem substituir el que actualment és el telecadira més llarg d'Amèrica del sud per un de nou i més ràpid, si podem, per un de desembragable. Finalment pel que fa a pistes: iniciarem el condicionament d’una pista destinada a l’alta competició per donar resposta a les moltes peticions que ens arriben d’equips de competició, sobretot estrangers.

Com els condiciona ser a la falda d’un volcà? Tinc entès que la temporada passada van tenir problemes...
Mai hem tingut cap problema. No, no, de cap manera, i no és un volcà, són 11 volcans! Hem sabut conviure-hi i ens hi hem complementat prou bé. Tot això ja té 30 anys i mai no hem tingut una temporada que no poguéssim obrir, entre altres qüestions perquè hi ha tecnologia suficient a Xile per al control i prevenció d’alarmes sobre riscos d’erupcions. El màxim risc en què ens hem trobat ha estat el d’alerta groga, vigent ara mateix, i això vol dir que hi ha un monitoreig constant de l’activitat.

Així doncs, d’acord amb aquesta afirmació, seria viable allargar els remuntadors fins a tocar el cim del volcà (o dels volcans) i arribar als 3.200 metres de cota màxima?
Sí, podria ser viable. Mira, de fet tenim una màquina trepitjaneus equipada, una cat-snow, que puja passejant fins al mateix cràter del volcà, després es pot baixar esquiant i prendre un pisco-sour per a celebrar-ho. No és negatiu tenir el volcà, ho assumim com un al·licient més, és una atracció perquè això ens diferencia: tenim aigües i piscines termals naturals: tu saps què és nevar i posar-te a l’aigua en unes termes naturals mentre a fora està nevant i veure un volcà fumejant?

Quina és la mitjana de dies per temporada a Chillán?
Uns 110 dies en una temporada normal, a vegades hem tancat a finals de setembre, però et puc dir que en ocasions es podria tancar a l’octubre però el què passa és que el client xilè, quan arriben les festes pàtries, que són a mitjans de setembre, canvia de mentalitat i ja no vol esquiar més. Hem fet coses per intentar allargar la temporada, perquè, de neu en tenim. Podriem arribar al 12 d’octubre, potser obrint només els caps de setmana.

Per quan una aplicació específica del resort de Nevados de Chillán?
De moment no és una prioritat però ens ho podem plantejar, perquè no.

QÜESTIONS PERSONALS

On i quan va aprendre a esquiar?

A Nevados no fa més de 5 anys! No vinc del món de l’esquí, sinó del món de les finances i l’administració de negocis.

I com va arribar a Nevados?
Primer vaig estar treballant al nord de Xile però després em vaig traslladar cap aquí al sud, amb la meva família. Em vaig presentar i postular per treballar en aquesta societat fa 5 o 6 anys i vaig entrar en el departament de comptabilitat i finances i d’aquí vaig passar a la direcció de gerència general quan hi va haver un canvi.

Alguna estació de referència o que li agradi molt?
Alta, als EUA.

Una pista o racó que li agradi especialment de Nevados de Chillán?
Només una? No és fàcil això, ha, ha! Hi ha una pista de gran atractiu comercial i turístic com és Las 3 Marías, la blava més llarga de sud-amèrica, pel seu paisatge espectacular i canviant i amb el volcà de fons tota l’estona. També un punt especial és la “sortida” de l’Àliga, un punt des d’on puc observar com s’omplen els aparcaments de la part baixa, com van arribant el clients, ha , ha!

Què detesta més a l’hora d’esquiar: el vent o la boira?
El vent.

Un missatge final per als lectors
Els convido a conèixer aquesta lloc. Chillán és diferent, una estació en la qual els treballadors procurem fer-ho bé, amb qualitat de servei i molt bon tracte al client. El que volem és que quan arriba un client aquí, als hotels i l’estació, se senti acompanyat, que no se senti mai sol i que se senti sempre protegit i ben acollit. Chillán és meravellós i ho és pel fet d’esquiar en una natura amb boscos mil·lenaris, volcans, aigües termals... Penso que això s’ha de conèixer: el sud de Xile i Chillan és una de les meravelles del món que tothom hauria de venir a veure i a gaudir-ho.

Enllaç estació: www.nevadosdechillan.com


 

Comentaris

5-10-20-tots
1


 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny