Entrevistes

"A Valle Nevado oferim millor neu per orientació i alçada"

Ricardo Margulis Gerent General a Valle Nevado

Ricardo Margulis
Ricardo Margulis
Des de quan és el gerent general de Valle Nevado?
A l'abrilde 2003 eragerentgeneral de la companyiaimmobiliàriaque forma part deValleNevadoi, des de novembrede 2006,ho sócdeles dues empresesque formenel global de la societat: l'estaciód'esquí ila immobiliària.

Comels està anant latemporada2016?
Molt, primerperquèes va obrira inicisdel mes de juny, dues setmanesabansdel que s'esperavaiaixòésmolt bo.Isegon, perquèles reserveshoteleresestanfuncionantmoltbé.Pel que fa avisitantsde diatambétenimmolt bonesxifres,ilesvacancesd'hivernd'escolarsiuniversitarishan estatfuncionant tal com s'esperava.Fins almoment estàfuncionant tot moltbé.


Qui és el propietari de l’estació i com està gestionada?
Són dos socis majoritaris que abans d’invertir aquí ja provenien del sector immobiliari, però n'hi ha un que a més de l’immobiliari també ho era al sector hoteler.

Quines seran les prioritats per als propers anys?
Des de 2008 tenim aprovat un pla de desenvolupament que, per una banda considera inversions d’infraestructura per ampliar el negoci immobiliari, i per altra banda, com que tot va lligat com un vas comunicant, seran inversions en el negoci de la neu.  A Valle Nevado els propietaris dels apartaments es converteixen de facto en clients fidels de l’estació d’esquí els quals esperen novetats en remuntadors, en neu produïda o en pistes.

Concreti doncs, primer el tema immobiliari i després el de neu...
En el tema d’immobiliari, des de la data que he comentat, hem construït sis edificis, hem començat el setè i aviat anirem a pel vuitè i arribaran inversions en nous restaurants. A més, estem disposats a rebre inversions d'altres empresaris que vulguin fer negoci a Valle Nevado, de fet, els convidem a fer-ho.
Pel que fa al tema més vinculat al negoci de neu vull recordar que ja hem ampliat la capacitat d’estacionaments, hem incorporat dos nous remuntadors des de fa poc temps, hem ampliat el sistema de fabricació neu, hem fet una ampliació de la capacitat d’aigua i hem fet una inversió de dos milions d’euros, entre obres i tecnologia, amb el fabricant de canons Technoalpine. Aquest darrer any hem fet la inversió dels accessos als remuntadors, amb els dispositius Axxes i, com a novetat i prioritat, d'aquí a dos anys volem instal·lar un nou telecadira, tot i que vull fer constar que amb el que tenim instal·lat avui ja disposem de prou capacitat. Però si ho fem és perquè si anem incrementat el nombre d’apartaments i afluència sembla lògic que també ampliem la capacitat d’elevar gent.

Quina és la tipologia de client i la seva procedència?
Tenim dos clients: el de dia i el que s’allotja a l’hotel. El de l’hotel és majoritàriament estranger, sobretot brasilers en un 60%, un 15% de nord-americans i canadencs, un 10% d’argentins i, finalment, diferents nacionalitats es reparteixen el 15% restant: uruguaians, colombians, japonesos, australians...
Pel que fa al client de dia que puja i baixa des de Santiago o Farellones és un esquiador majoritàriament xilè, potser en un 75%, i després hi ha aquest 25% restant que pot ser força variat: brasilers, europeus i nord-americans.

I de clients catalans o espanyols?
Bé, catalans i espanyols aquí ben pocs, aquí el que tenim és, sobretot, instructors d’esquí andorrans. Venen gràcies a un conveni que tenim entre Xile i Andorra i que inclou temes com la mà d'obra i les instal·laciones, entre altres qüestions, però pel que fa a la pregunta, sobre clients espanyols o catalans, he de dir que són gairebé inexistents. A Europa, en general, no teniu el costum d’agafar un avió, perquè tot ho teniu a prop, per tant us costa molt anar a esquiar prenent un avió. Això no els passa als nord-americans, que ho veuen més normal. Ara bé, sempre estem oberts a fer alguna cosa amb operadors europeus, i ens agradaria i molt, però el cert és que els que hi poden estar interessar venir a esquiar a Xile sempre acaben sent els equips de competició europeus, però no el que seria l’esquiador-turista.

Perquè no s’avança més ràpidament en l’oferta d’un passi per a les tres estacions a un preu que a la pràctica no sigui gairebé com pagar-ne la suma de totes les estacions? Això potser seria un al·licient per fer venir més esquiadors europeus...
Amb els nostres veïns de La Parva i El Colorado col·laborem en molts aspectes i tenim una bona convivència, i puc dir que si a una estació li manca un recanvi que nosaltres tenim aquí, doncs els hi deixarem mentre ells l’importen. Ara bé, en el tema de com es col·labora seguint el model europeu d’unió de pistes i tiquets (forfets) és més difícil. M’explico: si jo venc als meus clients que Valle Nevado no està saturat i que tenim moltes possibilitats de créixer, no puc permetre que tot seguit els clients de El Colorado o La Parva, que tenen el negoci immobiliari molt saturat i amb les les pistes amb poques possibilitats de continuar creixent, acabin venint a esquiar aquí pagant només una mica més que el tiquet de l'estació d'on provenen, i tot això amb l'avantatge d'esquiar a les nostres pistes però no pagant el que paga el nostre client per esquiar en unes condicions concretes que ofereix Valle Nevado. Són condicions que ells ja no poden oferir. Per tant, clar que poden venir, però pagant per aquestes prestacions en les mateixes condicions que els nostres clients, per aquest valor afegit. A més, vull recordar que nosaltres també oferim millor neu per orientació i alçada, i perquè encara que ara sigui la mateixa neu quan arriba l’agost tothom sap que nosaltres ens mantenim millor. Podem semblar egoistes però no és així. Nosaltres ho hem planificat tot molt bé i el creixement el controlem nosaltres al complet, i ho fem de forma sostinguda, però això no va passar a les estacions veïnes.

QÜESTIONS PERSONALS

On i quan va aprendre a esquiar?

Als 12 anys. Vaig començar a esquiar a Farellones i El Colorado. Ja de més gran a La Parva i darrerament a Valle Nevado, com és lògic.

Alguna estació de referència o que li agradi molt?
A mi m’agrada molt Park City, a Utah, per tenir-la com a referent. De Xile m’agrada molt Portillo, sense desmerèixer cap de les altres.

Una pista o racó que li agradi especialment de Valle Nevado?
Per les vistes m’agrada molt Tres Puntas, amb panoràmiques sobre el Cerro Plomo. Per esquiar m’encanta la Pista El Sol, amb sortida des del telecadira Andes Exprés: és llarga i té bones perspectives.

Què detesta més a l’hora d’esquiar: el vent o la boira?
La boira. Aquí no hi ha arbres i això fa molt difícil esquiar si no tens un referent a prop de la pista quan hi ha boira.

Un missatge final per als lectors de Diaridelaneu.cat
Que prenguin un avió, que vinguin a Xile i que vinguin a esquiar aquí que tenim bona neu, bona gastronomia, bons vins i som hospitalaris.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny