Entrevistes

"Ampliar Núria seria fàcil i més viable en comparació a d'altres estacions"

Albert Rota Estudiant i aficionat a l'esquí

Albert Rota
Albert Rota
A finals de la primavera passada al Diaridelaneu.cat vam tenir l'oportunitat d'accedir a un treball-proposta d'ampliació de l'estació d'esquí de Vall de Núria. No és una proposta oficial, però el projecte era tant concís i precís que ens va semblar oportú saber-ne una mica més, tant del treball com del seu autor. Albert Rota, estudiant de Ribes de Freser, estretament vinculat al món de la neu per qüestions familiars i geogràfiques, n'és el seu autor i això és el que va respondre a les nostres preguntes.

Albert, explica'ns breument perquè vas fer aquest treball dedicat a Núria, i en concret com a projecte d'ampliació de Vall de Núria?

Doncs primer perquè a casa he crescut en el món de la neu, i perquè és un somni en el qual tots els cosins pràcticament hi hem anat posant un granet de sorra, perquè hem vist Núria i les possibilitats que potser permetrien fer més gran l'estació, i que en comparació amb altres estacions hi ha moltes valls que poden ser explotades amb facilitat. Per això vaig decidir fer aquest treball sobre l'ampliació de Núria, perquè seria fàcil i més viable en comparació a d'altres estacions.

Això, pel que expliques, vol dir que tu ja ho tenies preconcebut des de fa temps, possiblement perquè ets habitual de la zona i t'ho deus conèixer pam a pam, o gairebé. Tenies molt ben estudiades les possibilitats que després han repercutit en el treball, cert?
Si, era una cosa que ja el meu avi m'ho havia mig explicat que, per exemple, la Coma de l'Embut, com passa a Boï Taull, són dels pocs llocs que, tot i ser al vessant sud del Pirineu, són cara nord, i per tant sempre t'hi queda neu tant si ve de nord com de llevant, i estàs en cotes altes, a 2000 m. I com tu has dit jo sóc habitual d'allà, la meva mare hi té l'escola d'esquí i, vulguis o no, t'has criat en el món de la neu.

Molt resumidament, explica'ns per algú que no hagi estat a Núria o ho conegui molt poc, en què consisteix aquest treball que has fet?
Doncs plantejo l'ampliació d'una estació familiar com és la Vall de Núria. És petita però amb pocs remuntadors tens tots els diferents nivells d'esquí a pistes, i l'ampliació que proposo seria sobretot això, fer una estació més gran, però sense perdre de vista el caràcter familiar. És, sobretot, fer una estació potencial, gran, a prop de Barcelona i amb cotes altes; i a part sense perdre aquest esperit familiar que hi ha a vall de Núria actualment, una estació en què pots arribar-hi amb el tren, però que també hi pots arribar amb cotxe fins a Fontalba. O fins i tot per gent que no té cotxe o no té carnet, podria arribar a peu de pista des de plaça Catalunya a Barcelona tan sols fent un transbord a Ribes de Freser.

Amb quants remuntadors planteges aquesta ampliació?
Doncs ho plantejo amb la millora dels que hi ha actualment, sobretot els teleesquís que fa molts anys que hi són i s'han de renovar per altres teleesquís nous que gasten menys energia. Llavors hi hauria el telecabina de Núria que també s'hauria de renovar, i el telecadira no es remodelaria, ja que és una distància molt curta, i posar-hi un desembragable no surt gaire a compte. Això seria la millora del que ja existeix.

Pel que fa a part nova, dins la coma de l'Embut i dins de Núria-Puigmal hi aniria un telecabina que amb origen des de Núria arribaria fins al mig de la Coma de l'Embut, amb una estació intermèdia, i que després et permetria continuar fins a dalt el cim del Puigmal. Dins la Coma de l'Embut seria un desembragable de 6 o de 8, que són els dos més grans que hi ha actualment, i seria des del peu fins a dalt de tot, agafant tot l'ample de la Coma, que és una part molt bona per l'esquí. Després, per l'altra banda, des de Fontalba fins al Puigmal, posaríem una cinta per debutants al principi de Fontalba, un altre teleesquí, i un telecabina amb bicable per qüestions de vent, que sortiria de Fontalba fins al mig de la cometa de Fontalba on hi hauria una intermèdia, i després fins a dalt el Puigmal.
Finalment, hi hauria un telecadira que s'ubicaria a Fontalba però que aniria des del torrent de Fontalba fins al pic del costat de Fontalba i sortirien unes pistes més per acabar de completar el joc de pistes per arribar esquiant a Fontalba.
Per tant, estaríem parlant de 2 telecabines, 2 telecadires 1 teleesquí i una cinta a la part nova.

Però Fontalba és una cara sud. En el projecte has tingut present això, i la realitat del canvi climàtic i la tendència de les cotes de neu que sembla que tendeixen a pujar?
Ho he tingut en compte, i he agafat també de referent una part de Font-Romeu que també té molta pista a cara sud. Pensem que Fontalba comença a una cota de 2000 m i per tant, et mous en unes cotes molt altes en comparació en altres pistes de la zona que també tenen cara sud i que no són tan altes, però que funcionen.

Darrerament Err-Puigmal, a la banda nord de la muntanya que comparteix Núria, ha estat actualitat en diversos mitjans de comunicació i ens ha recordat que ja existia un projecte d'unió entre Puigmal i Núria. Com ho valores? D'altra banda, tens present la realitat del parc Natural?
Jo crec que en el seu moment hagués estat un projecte molt valuós tant per la zona Francesa com per la catalana, perquè actualment seria l'única estació transfronterera del Pirineu de la zona oriental en què s'uniria França amb Catalunya, i ho he tingut en compte a l'hora de fer el meu projecte. Si que tindria sentit fer-la arribar fins a Err Puigmal. El fet que sigui un parc natural, considero que no és incompatible amb una estació d'esquí, al contrari. Per exemple, ara mateix cada cop hi ha menys bestiar a la muntanya a l'estiu, ja que hi ha menys pagesos i aquests volen les coses més bàsiques: el bestiar com més avall millor per no perdre tant temps anant a controlar-lo, etc. I en canvi a les estacions d'esquí els interessa que els prats es mantinguin bé per tal de poder mantenir la neu a l'hivern. Les tales que es farien per fer les pistes són molt selectives, de fet en el nostre cas les tales serien 0, ja que no hi ha arbres a partir de cota 2000. I la fauna tampoc es veu tan alterada. Els sorolls dels nous remuntadors no és com els d'abans que feien més fressa, els nous són molt més silenciosos, i l'impacte visual no és tan gran com tothom es pensa.
Per tant jo crec que sempre es pot veure més d'un punt de vista dins dels parcs naturals, com als Alps on estàs dins de parcs naturals com les Dolomites, on es fan remuntadors nous i pistes noves. Òbviament tot dins d'uns marcs legals, però has de pensar també que zones de muntanya com la Vall de Ribes o el Ripollès s'està despoblant de gent jove. Amb una ampliació estàs donant molts llocs de feina. Encara que potser facis malbé una mica la natura, a canvi estàs donant feina a un bon nombre de famílies que estaran treballant allà i vivint allà, tant de forma directa com indirecte, generant més activitat i feina de la que hi ha actualment a moltes valls del Pirineu.

Aquesta ampliació que has plantejat, has procurat que el nombre de pistes resultants sigui més o menys equilibrat en pistes verdes, blaves, vermelles, etc?
Sí, ho he intentat. Per exemple, quan sortim del Puigmal anant cap avall, tant per una banda com per l'altre, he intentat que hi hagi blaves des de dalt el Puigmal fins a baix a Núria i fins a baix a Fontalba, que hi hagi vermelles i, hi ha algun punt en què hi ha una negra, però perquè no es pot salvar el desnivell de cap altra manera en aquell tram, però sempre he intentat que hi hagi pistes per a tots els públics.
En el cas de Núria no he projectat tanta pista verda, ja que ja disposem de les que hi ha actualment, tot i que en un futur a la Coma de Fontalba s'hi podria posar un remuntador més, un teleesquí o una cinta i en sortiria una pista de debutants allà. Això es podria realitzar fàcilment.
Finalment a la zona de Fontalba-Puigmal hi trobaríem pistes verdes, pistes blaves, pistes vermelles i tan sols una pista negra.

QÜESTIONS PERSONALS

Quan i a on vas començar a esquiar?

A Núria amb uns 4 anys amb la família.

Quina seria la teva estació de referència?
A part de Núria, per mi són referents Masella, La Molina i Vallter. Per tant les 4 més orientals que és on he estat sempre esquiant.

Una pista que t'agradi especialment de cadascuna d'aquestes estacions?
De Núria La Pala, és tècnica i amb neu pols es gaudeix moltíssim, de La Molina Comabella per les vistes, de Masella els Isards i de Vallter el Xalet.

Què detestes més a l'hora d'esquiar, vent o boira?
Podria dir la boira en part, perquè si és molt espessa, t'enganxa de pressa i no saps on estàs... malament.

Un missatge final pels lectors d'aquesta entrevista?
Jo crec que falta una mica de cultura del món de l'esquí, no només el que és esquiar sinó conèixer tot el que hi ha darrere per tal que puguem esquiar el dia a dia. La feina que hi ha a la nit amb les trepitjaneus, la neu artificial, els manteniments que hi ha durant tot l'estiu, la feina que hi ha a l'estiu, els dels remuntadors. I finalment una cosa que crec que és essencial però que molt poca gent ho fa: quan arribes a un remuntador sempre s'ha de donar el bon dia, i és que la persona que hi ha allà, ho agraeix molt.
Publicitat

Comentaris

 • Hola!Fa 56 anys que aprendre a esquiar i va ser Núria l'any 1963.Estimo molt aquella estació tan l'estiu com hivern.
  Tens una gran idea! Si si i si Núria es renovar si recordo malament als 80.s.Li cal una ampliació en funció de les possiblitats (€...).
  Seria mooolt bona cosa per la comarca i el món de l'esquí catalá.
  Ets emprenedor i llest i aixó es veu.
  Ánims i espero que d'aqui un temps poguer gaudir de la nova Núria.
  Tinc 69 i encara esquio sempre que puc.(salut etc)
  Una abraça... Llegir més

 • CARLESsant Cugat del Valles

  Hola David
  Visc a sant Cugat però soc de Camprodon , tinc 56 anys, hi esquio des de els 6 0 7 anys .

  Estic d´acord que el canvi climàtic es una realitat però tambe quan ka neu artificial no existia, i aixo t´estic parlant dels anys 70 , ens pasaban molts hiverns sense esquiar , o esquian 15 dies que de vagades es resumia en 3 caps de setmana.

  Ens en recordem quan nevaba , però no quan no nevaba no ens recordem....
  soc de Camprodon anaba al col.legi amb neu , Però no ser dir quants die... Llegir més

 • CARLESsant Cugat del Valles

  Hola David
  Visc a sant Cugat però soc de Camprodon , tinc 56 anys, hi esquio des de els 6 0 7 anys .

  Estic d´acord que el canvi climàtic es una realitat però tambe quan ka neu artificial no existia, i aixo t´estic parlant dels anys 70 , ens pasaban molts hiverns sense esquiar , o esquian 15 dies que de vagades es resumia en 3 caps de setmana.

  Ens en recordem quan nevaba , però no quan no nevaba no ens recordem....
  soc de Camprodon anaba al col.legi amb neu , Però no ser dir quants die... Llegir més

 • Em sembla un somni, bonic però.El canvi climàtic és una realitat, mirem les geleres de Aneto I la dels Alps com Tignes, pràcticament gel viu.Sap greu dir-lo,però per la propera década las estacions mes orientals, com Nuria, Molina, Port del Comte corren el risc de tancar, com va ser Rasos de Peguera.Porto 25 anys fent esqui de muntanya I pista I puc asegurar-te q la quantitat de neu I la seva permanença és molt inferior ara q avanç, parlant I mirant fotos d' arxiu ho diuen tot. Salutac... Llegir més

5-10-20-tots
1


 

Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots