Entrevistes

"El projecte prioritari és seguir ampliant la xarxa de fabricació de neu"

Gastón Begué President i director general operatiu de Cerro Castor

cerro castor,gaston begue
Gastón Begué, president i director general operati de Cerro Castor, ens va mostrar alguns del projectes de futur de l'estació
Des de quan és president de Cerro Castor?
Bé, d'una banda sóc president de l'empresa de Cerro Castor, que és la que té la concessió del centre d'esquí des dels seus inicis, a l'any 1999, és a dir, en realitat l'estació va obrir al 99 i la concessió la prenem al 98 per què vam tenir un any per preparar les primeres instal·lacions per arrencar l'operació. Però a part de president, sóc el director general operatiu des de 1999.

Concreti'ns qui és el propietari de l'estació i com és gestionada...
El propietari de l'estació és el Govern, la terra és de la seva propietat, i el Govern en els seus inicis va fer la instal·lació de quatre remuntadors, i després va buscar a través d'una licitació a un privat per a que es fes càrrec de l'estació, perquè l'operés. Nosaltres ens vam presentar com una empresa familiar i vam guanyar la licitació. A partir d'aquí a través d'unes certes inversions que havíem de complir, les realitzem i vam començar a operar l'estació.

Els van entregar una estació claus en ma, per entendre'ns.
Correcte, és a dir, el govern mai va operar Cerro Castor. Des de zero nosaltres vam arrencar operant l'estació d'esquí.

¿Així també va ser el Govern qui va triar el lloc per construir l'estació?
Sí. L'any 1984 el govern d'aquell moment a Tierra del Fuego va contractar a un estudi d'assessoria de muntanya de la ciutat de Bariloche que estava format per un francès i un argentí, es deien DINO Consults, que ara ja no existeixen, i van triar aquest lloc principalment per tres raons. La més important era que el perfil de la muntanya era apte per a la instal·lació de pistes d'esquí, la segona raó de pes era que la carretera passava al peu de la muntanya i, tercer, que al costat de la ruta hi passava el gasoducte que ve del nord de la província i arriba a Ushuaia. Llavors, amb l'accés solucionat i la font d'energia també, es van decidir per aquest lloc.

Quina és la tipologia de client a Cerro Castor i el seu origen?
Els primers anys era molt de la província, dels residents de la Terra del Foc, i una petita porció de turistes formada bàsicament per la massa d'esquiadors argentins que està a Buenos Aires. Després es va anar revertint, i ara per ara, et podria dir que el 60% és d'esquiadors turistes dels quals la quantitat més gran són de la província de Buenos Aires, perquè és la província amb major concentració d'habitants d'Argentina, després evidentment hi ha Còrdova, Mar de Plata i altres ciutats. I com a mercat estranger principalment és Brasil, que no tinc exactament el percentatge. A banda, però, hi ha el mercat puntual dels equips nacionals europeus que vénen a entrenar aquí.

I quines seleccions són les que escullen Cerro Castor per a entrenar?
Tenim una base d'equips que repeteixen any rere any, i després hi ha nacions que vénen, deixen de venir i tornen a venir. D'entre les nacions que vénen sempre hi són hi ha França, Itàlia, Suïssa i Eslovènia. Dels que vénen i no vénen serien Àustria, Noruega, Finlàndia i Japó. Sobretot són equips tècnics, per què nosaltres tenim pistes molt aptes per a disciplines tècniques com gegant i eslàlom.

Quines són les prioritats a l'estació o projectes de futur?
La prioritat des del 2004 ha estat la fabricació de neu, que vam començar aquell mateix any, però en els últims 5 anys s'han anat intensificant les inversions a causa que cada any ens anem adonant que neva menys. Llavors, el fet de comptar amb fabricació de neu acaba sent una qüestió irreversible o molt important. El projecte prioritari és seguir ampliant la xarxa de fabricació de neu. Després tenim un projecte, per a l'any vinent a l'snowpark, on posaríem un remuntador específic per a ús dels practicants de l'snowpark. I també, en l'àmbit de serveis, estem pensant a fer una pista de patinatge a la base, al peu de pistes, amb un edifici de serveis que inclourà una confiteria (bar-cafeteria), lockers (taquilles) i un SPA per a les cabanes d'allotjament que tenim a la base.

Com els està funcionant comercialment aquesta temporada?
Aquesta temporada et diria que estem més o menys un 20% sota de la temporada rècord que vam tenir a 2015. Amb la qual cosa jo crec que la primera part de la temporada va ser força més baixa, i ara ens estem recuperant. Crec que anem a tancar entre un 10% o 12% inferior que la temporada passada.

I en tema neu està sent una temporada normal?
En tema neu vam arrencar molt bé, per sobre del que és normal, i ara et diria que es va estancar una mica, estem una mica per sota de la mitjana. De totes maneres no hauríem de tenir cap problema per arribar a final de temporada.

Quina és la mitjana de precipitació acumulada per temporada?
La mitjana de neu caiguda acumulada és d'entre 3 i 4 metres, i en aquest moment estem justet arribant als 2 metres, per tant, com ja estem passant la meitat de la temporada, estem una mica per sota de la mitjana.

I la mitjana de dies d'obertura, quan es comença a obrir i quan es tanca?
La nostra temporada va de mitjans de juny fins als primers dies d'octubre, són entre 95 i 105 dies de temporada depenent de l'any.

Cerro Castor és una de les dues úniques estacions argentines que disposen d'aplicació pròpia per a mòbils i que fa un esforç per vendre Online...
Si, tots sabem que ara per ara les xarxes socials, i sobretot el telèfon en tots els ordres de la vida de l'ésser humà, s'està movent cada vegada de forma més important, nosaltres des de fa ja 3 temporades que tenim l'aplicació, i estem convençuts que és la forma més efectiva d'interactuar amb el client mentre sigui al Cerro, o encara que no ho sigui. Per això posem moltes energies i molt d'esforç a seguir-la millorant, com entre altres canals de xarxes socials com Instagram o Facebook. Pel que fa a la venda en línia vam començar fa 3 anys però encara no s'ha tornat prou important del que creiem que hauria de ser. Va lent i no sabem el perquè, però la seguirem apuntalant perquè estem convençuts que gran part del futur passarà per aquí.

El pont de la pista Halcón Peregrino es va enfonsar i aquí està a la vista de tothom. Per a quan està prevista la reparació i consegüent utilització de la part final de la pista?
Va ser un túnel realitzat l'any 2014, va passar la primera temporada bé, i després del 2015, any en què vam tenir l'Interski, que va ser una temporada amb moltes nevades i una càrrega hidràulica extraordinària, unes dues setmanes després de la fi de la temporada, es va ensorrar. Els peritatges van donar com a resultat que el treball de compactació de terreny no havia estat suficient i faltava una hora de drenatges per a tenir el túnel ben aïllat dels moviments d'aigua, i per tant de materials de la muntanya. En aquest moment estem en tractives amb la direcció de Vialitat Nacional a qui òbviament vam fer tot un informe tècnic de l'estructura existent, del que havia quedat, i estem tramitant els permisos per poder reconstruir. Els temps de l'Estat són sempre una mica més lents, així que jo calculo que per al 2018 serà difícil arriba-hi per un tema de temps d'encarregar l'estructura, etc. I la idea és apuntar per al 2019.

En el tema trepitjat de pistes. ¿Cerro Castor tracta diàriament totes les pistes?
Climatològicament estem en un lloc bastant estable, per la qual cosa no hi ha grans variacions de l'estat de la neu en línies generals. Tenim diferents circuits i diferents dificultats de pistes, i hi ha pistes que es trepitgen cada dia de la temporada, que et diria que són el 30% dels quilòmetres de pistes, després tenim un altre 30% que es trepitja de forma intermitent dia si dia no i el restant que es trepitja d'acord a l'estat de la pista.

QÜESTIONS PERSONALS

On i quan va començar a esquiar?

Vaig començar a esquiar aquí a Ushuaia a 3 anys. Com hauràs vist els pares apassionats de la neu porten als nadons a la neu a l'any i mig i ja els posen els esquís.

Quina seria la seva estació d'esquí de referència, però que no sigui Cerro Castor, bé sigui als Estats Units, Amèrica del Sud, Europa... On sigui.
Ah, és difícil aquesta pregunta perquè a mi m'agraden característiques de diferents estacions d'esquí. Per exemple, a França teniu estacions d'esquí on la part de remuntadors és impressionant, hi ha moltes coses per mirar. Després, per a mi, a Àustria tot el que són serveis és superior a la resta, però si n'he de dir una, crec que Courchevel , encara que ara et podria dir que també m'agrada molt BeaverCreek a Estats Units. I l'any passat vaig conèixer Ischgl a Àustria, que també em va agradar molt.

Ara sí, de Cerro Castor. Quina seria la seva pista d'esquí preferida o racó a l'estació?
Bé, un sempre va canviant, però jo crec que ara per ara el meu lloc preferit és la zona dels dos telesquís, al sector est de la muntanya, on està Gaviota Austral, Petrera, Albatros, i on està El Viejo Castor, que és l'últim restaurant que instal·lem, que té un valor molt especial, també sentimental per a nosaltres.

A l'hora d'esquiar ¿Que el molesta més, la boira o el vent?
El vent. La boira no em molesta, al contrari, crec que és molt bona per practicar la sensibilitat.

¿Que és el millor i el pitjor de la seva feina?
El que més m'agrada és portar un projecte des de zero fins a veure-ho funcionant i veure la gent gaudint d'aquest projecte, ja que si bé sóc el director general també vaig contribuir molt en els projectes nous.
El que menys m'agrada... És difícil, però et podria dir que és el fet d'haver de lidiar amb cert personal, que cada vegada es torna més difícil. No s'ha de malinterpretar, no em refereixo a tot el personal, però hi ha determinat perfil d'operari o treballador que no li agrada o no entén el que se li diu o reacciona, i això és el que per a mí més em cansa. Però que s'entengui no el personal en general, sinó per un petit percentatge. Crec que a tot el món en el sector li ha de passar, aconseguir bon personal.

Per acabar, un missatge als lectors que llegiran aquesta entrevista.
Els diria a tots els esquiadors que contribueixin amb els centres d'esquí en general a la seguretat a les pistes, cada vegada hi ha millors materials, millor preparació de les pistes, de manera que la velocitat de l'esquí i del surf de neu ha acrescut molt aquests últims anys. Així que controlin i ajudin a la seguretat amb un correcte comportament en el centre d'esquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny