Entrevistes

"Sant Martín de los Andes i Chapelco són una destinació increïble"

Agustín Neiman Gerent general a Chapelco

Agustín Neiman,Chapelco
Agustín Neiman
Agustín, ens explica una mica la seva vinculació amb Chapelco?
Bé, d'entrada comentar que és la meva segona temporada aquí a Chapelco com a gerent. Sempre hi he estat molt vinculat. Vaig néixer a Sant Martín de los Andes, vaig ser corredor de l'equip argentí, vaig participar en els jocs olímpics d'Albertville 1992 i després vaig fer d'instructor d'esquí durant 3 anys també aquí a Chapelco. Després uns altres 3 com a responsable del lloguer d'equips, vaig tornar a ser instructor i, finalment, vaig ser director de l'escola durant 13 anys. Ara fa dos anys que sóc el gerent general i segueixo assumint la direcció de l'escola.

Qui és propietari de Chapelco i quin és el model de gestió?
L'estació d'esquí de Chapelco pertany al Govern provincial. La gestió és una concessió a l'empresa Neus del Chapelco SA fins al 2025 i l'empresa ja fa 11 anys que ho gestiona, fent una bona feina. Estem molt satisfets d'haver aconseguit una contínua millora en tots els aspectes. El resultat és que els dos últims anys hem aconseguit ser la millor estació d'esquí d'Argentina, amb un premi de reconeixement internacional.

Quins són els projectes de futur i prioritats per al futur?
La idea és avançar en molts temes, entre els quals la creació de més pistes i més mitjans d'elevació. També hi ha un projecte de desenvolupament immobiliari.

I en neu produïda, no hi ha projectes?
Tenim un problema amb l'aigua. Ara només tenim 8 canons de baixa pressió a la part baixa, que ens permet assegurar aquesta zona, fins a la base. I així i tot no podem fer-los treballar al 100% per temes de subministrament d'aigua. A més, hi ha temes mediambientals que ens estan frenant aquest tema i per tant tampoc tenim autoritzacions.

Quin és l'origen i la procedència dels clients?
Chapelco es caracteritza per ser una muntanya molt bona per a l'aprenentatge i la progressió, segura en tots els aspectes, llavors això fa que sigui molt valorada per les famílies.
Majoritàriament argentins en un 90% o més, sobretot de Buenos Aires, però en els últims anys, sobretot a partir del mes de setembre, també freqüenten molts clients xilens, tenint en compte que la frontera està a només 40 quilòmetres. A part dels esquiadors de proximitat de la frontera, també molt esquiador de la seva capital, Santiago de Xile.
I finalment esmentar l'esquiador brasiler, que comença a estar present a Chapelco, sobretot aquest any gràcies a la modernització de l'aeroport de Sant Martín, equipat amb tecnologia punta que permet l'aterratge i sortida d'avions fins i tot en condicions adverses i vols nocturns sense problemes. Això és una garantia, i creiem que l'any vinent creixerà perquè hi ha previsió d'establir un vol directe entre Brasil i Sant Martín.

Quina és la mitjana de dies per temporada?
La nostra intenció, i així ho programem cada any, és obrir al voltant del 20 de juny, el que no impedeix que si hi ha neu abans s'obri amb antelació a aquesta data, igual que si no neva, no es podrà obrir fins que arribi la neu, és clar.
El tancament sempre està programat per a finals de setembre, tot i que en alguna ocasió hem arribat fins al 15 d'octubre, però l'afluència és molt baixa. Ens passa com en el mes d'abril a les estacions d'Europa, que pot haver-hi neu però amb prou feines hi ha clients a pistes.

La totalitat de les pistes es trepitja cada dia?
Intentem trepitjar el 100%, pot ser que alguna a la zona alta per visibilitat o tempesta no es trepitgi. El que si és segur que en cas de poca visibilitat es trepitjaria igualment el 85% de la muntanya.

Tot i que Chapelco informa puntualment per xarxes socials del seu estat i publica un newsletter de forma periòdica, per a quant una app. deChapelco?
Fa 4 anys la vam tenir i no ens va donar resultat, i a l'Argentina vam ser els primers, publicant tota la informació puntual i precisa a l'app, però no hem seguit treballant amb ella. La veritat és que ara, amb les webs adaptades a dispositius mòbils, crec que hi ha molta informació que es pot donar via web de forma ràpida, pràcticament com si fos una app.

I per quant la carretera totalment asfaltada fins a l'estació d'esquí?
Són 5 quilòmetres el que falten però depenen del Govern de la província. Crec que ja gairebé es disposen dels fons necessaris per a això, així que pot ser que ho sigui aviat, però cal pensar que les comunitats maputxes de la zona també estan involucrades en això i hi tenen alguna cosa a negociar sobre aquest tema.

Significa que hi estan en contra?
No és que hi estiguin en contra, però si tenen alguna cosa de negociar sobre aquest tema.

Quins serien els esdeveniments clàssics que s'organitzen a Chapelco?
El FreerideWorldQualifier es va organitzar per primera vegada l'any passat i en aquest repetim. I possiblement repeteix l'any vinent. A més que és un esdeveniment que ens interessa molt per mostrar el que realment pot ser Chapelco però que no es veu.
Després hi ha el TetralonChapelco, que s'organitza cada any i ja en fa 31, prova que es fa amb esquís una hora, amb bicicleta de muntanya, una etapa d'una hora de canoa al llac Lácar i finalment uns 40 minuts de running. Va ser la primera a Argentina nascuda com a prova d'aventura.
També hi ha les curses FIS o les proves infantils amb més de 300 nois menors de 14 anys i finalment proves per a discapacitats. Aquests són els esdeveniments fixos de cada any.

QÜESTIONS PERSONALS

Quan i on va començar a esquiar?

Tenia 3 anys i mig, aquí a Chapelco.

Quina és la seva estació de referència?
Hi ha moltes coses en totes les estacions de les quals es podria prendre nota. Als USA prendria com a referència Aspen, a Europa potser Àustria, estacions com Sant Anton, i també esmentar Argentina, perquè totes tenim coses interessants, com els fora pistes de LasLeñas, Cerro Catedral amb les seves panoràmiques o la gestió de Cerro Castor.

I de Chapelco, quina seria la seva pista preferida?
A mi m'agrada molt El Filo, destinada a bons esquiadors, i en l'àmbit d'esquiadors menys avançats penso que la pista Italianos, per la seva forma, traçat i pendent, que és molt bona pista.

Que detesta més, el vent o la boira per esquiar?
La boira.

Que és el millor i el pitjor del seu càrrec?
El millor és treballar en el lloc que a un li agrada, poder estar en totes les àrees de la muntanya. I el pitjor serien tots els problemes que comporta aquest càrrec pel temps que cal dedicar, de vegades deixant de dedicar el temps per a temes personals o familiars.

Un missatge final per als nostres lectors...
Des de Chapelco, com a destinació turística, penso que podem oferir molta cosa tot l'any, perquè Sant Martín de los Andes és una destinació increïble i Chapelco és un molt bonic centre d'esquí, el cuidem en tot el possible, des d'atenció al client, fins als mitjans d'elevació. Encara que a l'Argentina tot és més complicat i llunyà que a Europa, penso que és un bonic lloc per conèixer.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny