Entrevistes

"El primer objectiu és ampliar Cerro Bayo cap al sector Provinciales"

Santiago Mazza Gerent de muntanya a Cerro Bayo

Santiago Mazza,Cerro Bayo
Santiago Mazza, gerent de muntanya a Cerro Bayo, la Patagònia argentina
Santiago, des de quan treballa a Cerro Bayo i quines són les seves funcions?
Dins Cerro Bayo vaig passar-hi per diverses etapes com a instructor, de l'any 95 al 2005, i a partir de 2005 en endavant en altres àrees, fins que el 2007, vaig passar a ser el director de l'escola d'esquí fins al 2014. I des de 2015 en endavant he estat dins el departament d'operacions.

Ens explica qui és el propietari de l'estació i quina fórmula de gestió tenen?
Això és una empresa 100% privada, la propietat de la terra privada també és privada. Són dos socis, en Pablo Torres García i l'Eduardo Cohen. Ells són els propietaris del centre d'esquí i de tots els mitjans, instal·lacions, edificis, etc.

Quins són els projectes de futur a l'estació?
Quan a projectes i com a primer objectiu seria el fet de desenvolupar l'àrea de Provinciales, que és un vessant que va de dalt a Cumbres cap a l'altre vessant, i que sempre té la millor acumulació de neu i millors condicions. Hi ha molt per fer per desenvolupar en aquest altre vessant de la muntana: telecadires, serveis etc. Així que apostem en fer un pas en aquell sector en algun moment.

Això que comenta seria una gran expansió, però... En neu produïda i remuntadors a la zona principal, tenen algun projecte?
Sí, de neu produïda hi ha alguns projectes que hem anat desenvolupant amb els anys, per cobrir la part de principiants primer (a la cota mitja de l'estació), i després anar baixant fins al peu de pistes. Després, com a projecte més proper, hi ha el canvi del telecadira doble del bosc per un de quàdruple, però això està en una etapa encara de definició. I també recordar que, en els darrers anys, es va invertir en les magic carpets (cintes transportadores), canviant tot el sistema de remuntadors dels principiants per les cintes.

Hi ha algun calendari d'implementació per a l'expansió cap al sector Proviniciales i per a les inversions dels remuntadors?
En neu artificial volem fer un pas que encara no està confirmat, però la idea és que sigui un objectiu prioritari per al 2018. I pel que fa al telecadira del Bosc el veig, potser, per a 2019. L'expansió cap a Provinciales no hi ha data, és un objectiu a llarg termini.

Quina és actualment la tipologia de clients a Cerro Bayo i la seva procedència?
Tenim un gran percentatge, molt majoritari, d'argentins procedents de Buenos Aires, la capital. Aquest és el nostre major client, i a poc a poc es va expandint a les províncies més riques de l'interior com ara Còrdova i Santa Fe. I finalment hi ha un percentatge gran de brasilers que vénen a visitar Bariloche i que també passen per Villa La Angostura. El percentatge de brasilers és d'un 30%, ara per ara, tot i que en algun moment va ser més gran i per tant esperem recuperar-lo i millorar-lo, però com deia la majoria de clients són argentins.

Quina és la mitjana de dies per temporada a Cerro Bayo?
En dies operatius en general obrim dos mesos i mig, i si la temporada ho permet, per bon gruix de neu, arribem als 3 mesos.

I la mitjana de precipitació, quanta neu es pot acumular en una temporada?
És molt variable i depèn de la zona. A la base, de mitjana, hi tenim neu entre 15 o 20 dies, mentre que a la cota 1.500 hi tenim un metre de neu de mitjana i una obertura de 2,5 mesos. A la cota 1.800 s'hi acumula molta neu, uns 2 metres o més, depenent de l'any. Aquesta temporada per exemple estem superant totes les mitjanes i està sent molt bona.

Totes les pistes es trepitgen diàriament?
Gairebé totes, sí. De les pistes que tenim habilitades per trepitjar, són molt poques les que no repetim diàriament. Hi poden haver trams que no es trepitgen, com a la Principal, però ara que tenim neu, es trepitja cada dia.

¿Per quan Cerro Bayo tindrà una aplicació d'accés ràpid i fàcil a la informació al moment de l'estació?
Vam estar a punt de crear-la, i penso que per a l'any vinent jo crec que tindrem aplicació de mòbil, penso que ho puc confirmar en un 99%.

¿Com és que la carretera d'accés no està pavimentada i en canvi l'aparcament sí?
No, no està asfaltada, cert, i el pàrquing és una base de formigó que s'ha fet preveient un desenvolupament de punts o locals comercials.

I no hi ha previsió que es pugui asfaltar?
Ho va anunciar el governador que es faria, si, perquè la ruta és provincial, i va dir que ja tenen aprovat el crèdit per poder fer-ho, però et puc dir que encara tardarà un parell o 3 d'anys més, segur, i això que ho necessitem perquè el cert és que l'estat de la ruta sempre és complex.

I la Webcam? Per quan accedir una imatge en directe que ens permeti veure com està sent el temps aquí dalt?
Tenim un problema amb internet per poder connectar-nos com correspon, però aspirem a tenir càmera web en tres punts importants de la muntanya. El cas és que tenim problemes d'internet a la cota 1500, però esperem que l'any que ve tinguem millor qualitat de servei i d'imatges. Ens fa falta, si.

Qüestions personals

Quan i on va començar a esquiar?

Aquí, a Cerro Bayo, el meu pare era professor a l'escola d'esquí, va ser un dels primers instructors, i diguem que vaig passar tota la infància esquiant per aquí. Després vaig continuar al club local fins que vaig poder començar a ser professional instructor d'esquí. No recordo quants anys tindria, però tinc fotos i hauria de tenir uns 3 o 4 anys quan vaig començar.

Quina és la seva estació de referència?
Com a exemple del tipus de centre d'esquí, una referència podria ser Telluride a Colorado que és una vila petita, amb força desenvolupament immobiliari i amb una muntanya que té diferents opcions per a la família. No és una muntanya molt gran, però té de tot, i un bon servei que és el que es requereix.

I de Cerro Bayo, quin racó o pista li agrada especialment?
Com a fora de pista el Cañadon, que és un fora de pista amb molt bones condicions de neu, al qual s'accedeix amb el telecabina Cumbre. La veritat és que és una pista molt bonica, llarga, amb bona neu. Després, com a pistes trepitjades i per fer càrving, diria que la Pista Central i les del sector Provinciales.

Què detesta més a l'hora d'esquiar: la boira o el vent?
La llum plana! La Boira.

Què és el millor i el pitjor de la seva feina?
El pitjor és que em costa trobar el moment per a gaudir de l'esquí, i el millor és veure quan tot està funcionant correctament. Quan més gaudeixo és quan veig que els clients gaudeixen de Cerro Bayo.

Un missatge final per als nostres lectors...
Als fanàtics de l'esquí i el surf de neu els esperem a la Patagònia argentina. Tots els centres d'esquí tenen el seu encant per aquesta zona, i la veritat és que als fanàtics de l'esquí l'estiu se'ls hi fa molt llarg, així que és una bona opció venir a visitar la Patagònia. I que ho facin a tots els centres, que fer-ho només en un de sol es queda curt per a un viatge d'Europa fins aquí. Tots tenen el seu encant.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny