Entrevistes

"Hem cregut oportú organitzar aquesta fira que creiem necessària i que mancava a la comarca"

Arnau Carrió Promotor i responsable Fira de la Neu del Solsonès

Arnau Carrio,Schuss Esqui Club
Arnau Carrió
Arnau, des de quan ets el president del Schuss Esquí Club?
No he sigut mai president, de fet no he format mai part de la junta directiva, tot i que estic vinculat a l'entitat des dels seus inicis

Aleshores quina és la teva funció a l'entitat?
El meu paper sempre ha estat el d'entrenador i actualment també en sóc el director tècnic. No obstant sempre he intentat participar en el bon funcionament del club i ajudar en el que sem necessitava. Actualment m'encarrego de tota la part administrativa, de la gestió... En definitiva una mica de tot, des dels cobraments de les quotes fins als cartells de propaganda, passant per totes les feines que comporta dirigir un club d'esquí.

Ens expliques breument els orígens de l'entitat?
Schuss Esquí club és una entitat esportiva sense ànim de lucre, que va néixer l'any 2012 a l'estació d'esquí del Port del comte. Va ser creada per professors d'esquí que teníem ganes de transmetre els nostres coneixements i la nostra passió per la neu d'una manera diferent, en la que els valors, la diversió i l'aprenentatge se sobreposessin a la velocitat, la competició i els cronometres. La intenció inicial era oferir 3 seccions d'esquí, "una de tecnificació, una de freestyle i una de competició" i un grup de snowboard. Però el temps ens ha posat al nostre lloc i actualment oferim entrenaments de tecnificació d'esquí alpí per a infants de totes les edats i tots els nivells (sempre i quant tinguin el nivell mínim que exigim), amb un format d'elecció de dies obert, en el que els socis poden triar la tarifa que més s'ajusta a les seves necessitats i poden distribuir els dies que han contractat lliurement dins el calendari que oferim. El nostre punt fort és la flexibilitat, d'aquesta manera els infants poden compaginar l'esquí amb els estudis i altres esports i els pares no estan obligats a venir cada cap de setmana, o decidir a principi de temporada quins dies aniran a esquiar, contracten la seva tarifa i cada setmana abans de dimecres trien si volen venir o no, d'aquesta manera si l'infant està malalt o té competició d'algun altre esport s'ho pot compaginar sense problemes. És un sistema molt complicat de gestionar per l'entitat, però molt avantatjós per als socis.

Quants socis té l'entitat i quin és el seu perfil?
Pel club ja han passat uns 350 socis i actualment en som uns 220 en actiu, gràcies a la nostra gran varietat de tarifes tenim un perfil de socis molt variat, que va des de gent de la vall i de la comarca, passant per gent que tenen casa de segona residència prop de l'estació (sigui de lloguer o de propietat) fins a gent que fan els famosos "pujaibaixa" i que vénen d'arreu de Catalunya.

A part de les quotes dels associats, teniu altres ingressos?
La principal font d'ingressos de l'entitat són les quotes de soci i les quotes d'entrenaments. Hem tingut algun patrocinador que ens ha ajudat econòmicament i com totes les entitats intentem fer activitats que ens ajudin a fer viable la comptabilitat, com la venda de loteria, productes de marxandatge i el servei de reparació i manteniment de material entre altres coses. Tot i això fer quadrar els números és el més complicat.

Quines activitats organitzeu al llarg de la temporada? A l'estiu també es fan activitats?
Hem organitzat diferents activitats com xerrades de seguretat i de material i alguna sortida a altres estacions. Fora de la temporada d'esquí hem organitzat alguna caminada amb els socis i el mercat de material de 2a mà. Personalment també he sigut l'encarregat del snowpark de l'estació alguns anys i vam organitzar un esdeveniment de freestyle.
Tot i que ho hem proposat vàries vegades, no organitzem activitats a l'estiu, ja que en tenir un perfil de socis tan variat costa ajuntar suficients socis perquè sigui viable econòmicament i logísticament.

Ens expliques una mica les motivacions del perquè d'aquesta primera Fira?
La proposta sorgeix a partir de la fira que organitzàvem internament des de Schuss esquí club, on informàvem els assistents dels serveis que oferim com a club i organitzàvem un mercat de compra-venda i intercanvi de material de 2a mà. Ja feia temps que hi pensàvem i enguany hem cregut necessari ampliar-ho a tots els serveis en relació als esports d'hivern que s'ofereixen al Solsonès, ho hem promogut juntament amb els ajuntaments de Sant Llorenç de Morunys, Guixers, La Coma, l'associació de turisme de la vall de Lord, el consell comarcal del Solsonès i les estacions de Tuixent la Vansa i Port del Comte.

Com és l'ambient d'esquí i neu al Solsonès? Hi és present? O costa veure'l?
Creiem que el Solsonès és una comarca amb un gran potencial en relació als esports d'hivern i de muntanya i que és necessari donar-ho a conèixer i promocionar-lo, per exemple amb aquesta fira. Per això hem cregut oportú organitzar aquesta fira que creiem necessària i que mancava a la comarca, on ens unim totes les empreses i entitats per informar els assistents de tots els serveis que s'ofereixen a la comarca al voltant de la neu i un punt de trobada on la gent pugui vendre, comprar o intercanviar articles de 2a mà d'esquí i muntanya.

Què hi trobaran a la Fira els qui us visitin?
La fira comptarà amb dues seccions principals, una secció on els assistents es podran informar dels serveis que ofereixen la majoria d'empreses i entitats de la comarca vinculats amb la neu, els visitants podran agafar informació i parlar directament amb les persones ubicades en cada estand informatiu, hi haurà les principals escoles i clubs d'esquí, les estacions de Tuixent la Vansa i Port del Comte i altres empreses relacionades amb el món de la neu.
L'altre vessant rellevant de la fira és la secció de material, on hi haurà la presència de les principals botigues d'esquí i muntanya de la comarca i un mercat de material de 2a mà, on els assistents podran portar els seus articles el mateix dia de la fira i exposar-los al mercat mentre duri la fira.
També hi haurà test de rollerski i crec important recordar que l'assistència a la fira és gratuïta i oberta a tothom.

Al marge del tema de la Fira, i a nivell més personal m'agradaria que m'expliquessis més coses de tu. Abans has comentat que fas d'entrenador i director tècnic, i pel que expliques es nota que ets un "malalt de neu". Explica'ns una mica més sobre la teva vida...
Ha, ha, ha! Mira... Oficialment treballo amb l'ensenyança de l'esquí des dels 16 anys però des dels 14 ja acompanyava a professors en les seves classes amb grups. A la mateixa escola on fèiem els cursets de petits em van preguntar si volia ser monitor d'esquí, vaig dir que si i vaig fer el curs de col·laborador. Recordo que em posàvem darrere  del grup a collir nens de terra, era la meva manera de poder esquiar gratis, ja que em pagaven el forfet i a sobre quant acabàvem les classes fèiem aquelles sessions de tècnica amb els professors i m'ho passava teta. Que més es podia demanar, si feia el que m'agradava sense pagar i a sobre m'ensenyaven a esquiar? I encara el que per mi és el més important: m'ensenyaven a ensenyar!
Deixeu-me també fer una menció especial al Jordi Abat i a l'escola d'esquí Traça, que tot i que som molt diferents i hem tingut molts desacords ell em va donar l'oportunitat d'introduir-me en aquest món, va confiar en mi i estic segur que gràcies a això vaig trobar la meva passió i actualment em dedico a l'esquí.
A partir dels 16 anys vaig fer el curs de monitor i a començar a treballar. Allò ja era la bomba! Feia el que m'agradava, sense pagar, m'ensenyaven a esquiar i a ensenyar i a sobre em pagaven!

Has encertat plenament la teva feina i se't veu molt implicat i amb ganes. Feliç...
Sí, però no tot eren flors i violes. A l'inici per poder fer això, cada divendres en sortir de l'institut, passava per casa, agafava els esquís, les botes, la maleta, la motxilla, agafava el tren a Barcelona i 3 horetes fins a la Molina. Arribava allà que ja era bon fosc, pujava caminant carregat com una mula fins al refugi de la UEC, treia el fogonet feia el sopar i a dormir. Dissabte ben d'hora al matí em posava a peu de carretera i feia dit fins que algun company m'agafava amb cotxe i em pujava a pistes. L'operació es repetia diumenge però a la inversa, això ja era més dur, s'havia acabat el millor de la setmana, recull maletes i cap al tren. Arribava a Barcelona per sopar i dilluns cap a l'institut. Recordo que al tren m'havien atracat més d'una vegada. Amb 16 anys no era fàcil, tots els meus amics es quedaven a Barcelona de festa i jo cap a "currar", però és el que hi havia si volia esquiar. La passió podia més que la rauxa.
Més endavant ja vàrem fer un grupet d'amics i llogàvem una casa, algun tenia carnet de cotxe, jo ja havia deixat els estudis i treballava de mecànic entre setmana i vinga collada amunt i avall cada cap de setmana. Al cap d'uns anys van sortir els ensenyaments específics de tècnic esportiu en esquí alpí, vaig deixar la mecànica i vaig decidir que em volia dedicar a l'esquí plenament, que de gran volia ser professor d'esquí. Així que vaig fer el TD1 i vaig seguir treballant. Ja al 2008 me'n vaig anar 2 anys a fer voltes per sud Amèrica i en tornar, vaig fer el TD2 i me'n vaig anar a treballar al Port del Comte. Allà vaig treballar a l'escola d'esquí i al cap de 2 anys em van proposar l'aventura de Schuss esquí club (vull agrair la confiança al Marc Requesens i en Jordi Freixa que em van venir a buscar per formar part d'aquest projecte) i aquí segueixo fins el dia d'avui. Vaig fer el TD3 i actualment formo part de l'equip de formadors d'esquí alpí de la FCEH a la Pobla de Segur (en aquest cas vull agrair molt especialment al Ramón Jordana i a l'Ainhoa Ibarra la seva confiança, per donar-me l'oportunitat d'entrar a l'equip i poder fer el que més m'agrada que és ensenyar a esquiar, ensenyar a ensenyar i aprendre dia a dia). Entre setmana treballo amb grups d'escolars amb les escoles d'esquí del Port de Comte, els caps de setmana amb Schuss esquí club i al gener i al juliol faig de formador a espot esquí i a Les Deux Alpes amb L'I.E.S. La Pobla de Segur.
Ara tinc alguns projectes personals en ment i només espero poder dedicar-me a això fins que les cames em diguin prou.

QÜESTIONS PERSONALS

Quan i on vas aprendre a esquiar?

Bufa, em costa posar una data i un lloc en concret. Si vols t'explico una mica la meva història d'amor amb l'esquí. He tingut la sort que els meus pares han sigut esquiadors i es podria dir que ho he mamat des de petit, primer ajagut en una motxilla a l'esquena dels pares, després amb els esquís aquells que es lligaven a les sabates i així anar fent fins al dia d'avui. Per tant vaig anar a la neu des de ben petit i esquio d'ençà que m'aguantava dret, ens ajuntàvem amb tota la família, pare, mare, germanes, oncles, tietes, cosins, cosines, amics i organitzàvem uns cursets de 5 dissabtes els mesos de gener i febrer. Deixeu-me fer una menció especial a en Toti Vales. Ell em va ensenyar a esquiar, però sobretot a estimar l'esquí i a respectar la muntanya, a ser millor esquiador però sobretot millor persona, ara fa molt que no el veig, però des d'aquí li envio una forta abraçada i li dono les gràcies, crec que gràcies a ell ara sóc on sóc.
Al principi no teníem casa prop de cap estació, ens llavàvem a les 5 del matí amb la motxilla plena d'entrepans i anàvem allà on creiem que hi havia millor neu i millors condicions (més endavant la tieta Montse va llogar una casa a Guardiola del Berguedà i ja podíem pujar divendres al vespre, va ser una gran avanç). A l'inici anàvem principalment a la Cerdanya francesa, recordo les estacions d'Eina o el Puigmal amb aquell teleesquí que feia corba i on tothom queia. Més endavant l'escola d'esquí on fèiem els cursets es va instal·lar a la molina i ho fèiem allà.

Què et molesta més per esquiar: el vent o la boira?
Sens dubte el vent, tot i que la boira sempre és empipadora, si t'ho agafes amb filosofia i vas per llocs que coneixes i prens bones referències pot ser fins i tot divertit, et permet esquiar molt per sensacions i això t'ajuda molt a evolucionar. Amb el vent no hi ha res a fer, no el suporto, a més a més s'endú la neu (amb el que costa que caigui!!!) i la veus marxar en un tres i no res.

Quina és la seva estació de referència?
He tingut la gran sort de poder moure'm per moltes estacions, tinc una estima especial a la Cerdanya francesa on vaig començar a esquiar. En l'àmbit laboral he treballat molts a la Molina i actualment treballo al Port del Comte. D'aquestes dues sens dubte em quedo amb el Port. També treballo puntualment a Espot esquí i a Les Deux Alpes a l'estiu. En l'àmbit de gestió sempre he cregut que la Masella és un referent, cuiden molt el client de temporada i treballen força bé la neu. També he tingut la sort de viatjar algunes vegades als Alps: Tignes, Val d'Isère, Vars...

I d'alguna d'aquestes estacions... ens recomanaries alguna pista o racó en concret?
No em facis triar, em quedo amb l'snowpark de Vars, els fora pistes de Tignes, la tranquil·litat de Port del comte, la Rampa d'Espot i la gestió de Masella. Es pot fer un mix?

El millor i el pitjor de les tasques que mous o et fas càrrec dins el Schuss Ski Club
El millor de formar part d'aquest club és que faig el que m'agrada, em sento realitzat i crec que donem l'oportunitat a molts infants d'esquiar d'una manera sana, econòmica i divertida. El pitjor.... Et diria que el pitjor és que passo massa hores davant de l'ordinador i del telèfon, tota la part de gestió és el que més m'emprenya, però en definitiva és el que em permet poder fer la feina que m'agrada, per tant et diria que el pitjor és quan s'acaba l'hivern i la neu.

Què més vol afegir o dir als lectors del Diari de la neu?
Que portin els seus fills a esquiar amb Schuss esquí club al Port del Comte, ha hah ha! Fora bromes, que gaudeixin molt de l'esquí i que respectin la muntanya.

Enllaços relacionats: Primera Fira de la neu del Solsonès

Comentaris

5-10-20-tots
1


 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny