Entrevistes

'La manca de finançament m'impedeix seguir amb el Centraldeneu'

Albert Ferrer Productor i editor Central de neu

Albert Ferrer,Central de neu
Albert Ferrer
Cada dijous a la nit, durant la temporada de neu, diverses cadenes de televisió locals de Catalunya, Balears i País Valencià emetien el programa de neu Centraldeneu, produït per la productora andorrana Carrota Mèdia. Entre algunes d'aquestes televisions hi havia Barcelona Televisió, tot i que en els 3 darrers anys el van deixar d'emetre perquè no tenien l'exclusiva d'emissió, però igualment els aficionats al món de la neu podien veure el programa a través de les plataformes de Youtube o de Vímeo. Diaridelaneu també era un dels portals que vam ajudar en la seva difusió i per aquest motiu durant cinc anys els aficionats trobaven en aquest diari un enllaç setmanal al programa. Enguany, però, el Centraldeneu ha deixat de produir-se. La pèrdua d'un canal de difusió dels esports de neu és una mala notícia per al sector, ja de per si faltat de suport mediàtic en cadenes generalistes. Albert Ferrer, el seu productor i editor, ens explica el perquè.

Albert, per quins motius enguany no tindrem Centraldeneu?

Doncs bé, Carrota, la productora que fins ara editava i produïa el Centraldeneu, que l'any passat va arribar a la novena temporada, aquest any no ha pogut continuar per una falta de finançament. Carrota és una empresa privada que produeix altres programes, entre els quals el Centraldeneu, i aquest era un programa que s'exportava des d'Andorra cap Catalunya i València, però ens hem quedat sense patrocinis suficients per a aquest programa d'esports d'hivern. Per això s'ha adoptat aquesta decisió. Una decisió que òbviament no m'agrada, perquè el programa va néixer amb un esperit de fer créixer la difusió, en la mesura de les nostres possibilitats i de la millor manera possible, el món de la neu. I ho vam començar perquè, sobretot, no es perdi la cultura de neu en una societat en la qual el nombre d'aficionats va baixant. I ens preocupa la reducció dels aficionats especialment per la base. Això pot repercutir en el futur amb una baixada de l'afluència dels aficionats a les estacions d'esquí i era en aquest sentit que el programa volia ser una ajuda al sector. Això és en resum el motiu del perquè no hi haurà Centraldeneu: sense patrocini no es pot tirar endavant una iniciativa privada com aquesta.

Això vol dir que en endavant prioritzareu altres programes de la productora?
Doncs sí, el no fer el Centraldeneu farà que la productora es dediqui a altres programes però també he de dir que ens vincularem al món de la neu d'una altra manera. En aquest sentit hi ha programes en marxa per a canals privats com Movistar+, per a Deportes yTeledeporte, que s'emetran a partir de mitjans gener. També tenim tancat un principi d'acord de col·laboració amb Esport3.

Ens ho concretes una mica més com funcionarà?
El funcionament és senzill: anem a l'esdeveniment pel qual se'ns contracta, enregistrem, produïm i finalment entreguem el programa ja fet a aquestes cadenes que he comentat abans. D'alguna forma intentarem seguir fent difusió del món i la cultura de la neu però d'una manera diferent, amb un enfocament més esportiu i competitiu que no el que feia el central de neu, que penso que era amb un enfocament més social i cultural des de dins les estacions d''esquí.

El món de la neu en els mitjans de comunicació generals ja era escàs. Ara, amb la vostra desaparició, encara queda més tocat. Menys minuts de neu acabaran sent substituïts per més minuts dedicats al futbol...
Que els mitjans de comunicació en paper, portals d'internet, ràdio i televisió dediquin pocs minuts a la neu no necessàriament vol dir que els ompli el món del futbol, potser es dediquen a altres coses. Ara bé, és cert que el Central de neu tenia la filosofia de fer difusió de totes les accions que es fan en un camp de neu. No només l'esquí com a esport, sinó que també hi ha altres activitats que atrauen al públic i que generen afició a la neu i acaben portant turistes a la neu, turistes que poden donar vida a les estacions d'esquí, al seu entorn, als pobles dels Pirineus. Pobles que la majoria, a l'hivern, viuen de la neu i que són el motor econòmic de la comarca: via escoles, excursions, setmanes blanques que generen activitat a restaurants, hotels, etc i nosaltres ho teníem present en el nostre programa. Que en endavant les cadenes que dedicaven minuts de la graella al central de neu ara els dediquin al futbol és una possibilitat. Per això és important que el sector s'auto ajudi a sí mateix i explori les opcions de finançament per a la difusió de la cultura de la neu. Si no ho fem es produirà l'efecte peix que es mossega la cua i cada vegada el sector s'anirà reduint en la difusió de la cultura de la neu. És important que intentem mantenir la difusió i no perdre minuts.

Tornarem a veure algun dia el Central de neu o creus que ja es un adéu definitiu?
No ho tinc clar. És difícil la resposta, perquè no som una cadena pública, sinó que com et deia de bon principi som una empresa privada. Fer televisió és costós. Tant de bo poguéssim tornar a preparar un Centraldeneu, però hem de tenir present que fer un programa són diners: realització, guionista, editor, veu en off, produir, enregistrar imatges pròpies per no tirar d'agència, etc. Però ara mateix, potser perquè s'apropa una crisi, o no etsabria dir el motiu, però no es destinen diners cap al sector neu. I no sé si hi té a veure el factor canvi climàtic, però segur que tampoc ajuda.
Fa vint-i-cinc anys que em dedico als programes de neu, primer a Ràdio Valira, després a Ràdio Nacional d'Andorra, al Tot Neu d'Andorra Televisió o els nou anys del Centraldeneu. I sí que puc dir que abans es venia la publicitat sense problemes, sobretot a finals d'any, però ara hi ha una por a saber si la temporada serà bona o no, si nevarà o no, i això és un condicionant que a nosaltres ens va passar factura especialment l'hivern passat, la temporada 2018-19. Tard o d'hora en rebem les conseqüències. L'esperança és que com que aquest any la temporada ha començat bé, qui sap si per a l'any vinent serà una mica més fàcil trobar finançament i recuperar el programa.

Som molts els esquiadors que també ens hem aficionat al món de la bicicleta. Suposo que per a l'estiu vinent tornarem a veure a Teledeporte el Vadebikes...
Sí, és clar, ja anem a per la quarta temporada i a finals d'abril hi tornarem a ser!

Gràcies Albert, et desitgem sort, i que sàpigues que trobarem a faltar el teu característic "som-hi" de l'inici de programa just en acabar la presentació del sumari...
Ha, ha, ha! Gràcies a vosaltres pel vostre suport i aposta en el programa.

ALTRES ENLLAÇOS D'INTERÈS:

Enllaç al darrer programa Centraldeneu de la temporada 2018-19 clicant aquí.
Entrevista publicada a Diaridelaneu el juliol de 2014 clicant aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny