Entrevistes

"Vivim en un país privilegiat dins del món de la neu, amb molts dies de sol i més de quatre mesos de temporada"

Miquel Morano Ambaixador de Diaridelaneu

miquel morano,baqueira,helly hansen
Miquel Morano des de Baqueira
Miquel, des de quan ets ambaixador del diaridelaneu?
Aquest és el meu segon any com a ambaixador.

Et pregunten alguna cosa els altres esquiadors o surfers quan veuen que portes logotipades diferents marques?
Sí, és curiós, sobretot a quina escola pertany. Sempre els hi acabo explicant que es tracta d'un diari digital i tota la feina que fem.

Quan vas començar a esquiar i fer surf i en quina estació?
A esquiar per primer cop a Font Romeu, en un viatge amb el club d'hoquei de la Jonquera l'any 1992, crec. A partir d'aquí els meus pares em portaven un cop a l'any per setmana Santa a Font Romeu, ja que per motius de feina no podíem escapar-nos més sovint.
I a fer snowboard a Port Ainé l'any 1999 quan vaig anar a estudiar a Sort, gràcies a un gran amic que sempre recordaré, l'Andreu Sanabria que em va transmetre la passió per aquest esport i em va proporcionar tot el material per iniciar-me en el surf de neu.

Què t'agrada més: el surf o l'esquí?
Sense que ningú s'enfadi jo sempre dic que els esquis per treballar i gravar, i snowboard per gaudir. Queda clar no? He he he.

Quina és actualment la teva estació habitual per lliscar?
Actualment Baqueira, ja que després d'haver treballat i visitat d'altres crec, a gust meu, és la millor en totes les condicions en l'àmbit Nacional.

Quina és la pista que més t'agrada d'aquesta estació? I què li trobes que la fa especial?
Aquesta pregunta no te la puc respondre perquè és molt difícil. És que depèn de tants factors... Però et diré que pel meu gust la part de Bonaigua és on m'ho passo més bé. Per exemple, crestes de Bonaigua, Muntanyó i tot el sector de Peülla quan hi ha paquet. No puc quedar-me amb una en concret.

Quina estació t'agradaria visitar en el futur?
Ha ha ha! Ja Hi tornem a ser, no puc respondre. M'han parlat de tantes d'arreu del món que m'agradaria visitar totes les que pogués, del Japó, Sud-amèrica, Estats Units, Canadà, Alaska, Suïssa, Àustria.... No sé, em penso que m'hauria de tocar la loteria per anar bé, oi?

A què et dediques habitualment quan no esquies?
A fer snowboard! Ha ha ha! No, fora bromes principalment sóc tècnic superior esportiu en esports d'hivern en snowboard i esquí alpí, o sigui, monicaco com diuen, però fora de pistes treballo de skiman en un taller d'Esterri d'Àneu, Esierri, on treballo també a l'estiu i on ens dediquem al món de la bicicleta. A més, també sóc monitor d'activitats extraescolars durant tot els curs donant classes de patinatge, hoquei i multiesports a tota la canalla.

Quan no esquies ni fas surf, però tens estones de lleure, quines altres aficions tens?
Estic enganxadíssim al trailruning. A la que puc, a córrer per les muntanyes! Tinc a la Txell contenta, entre treballar i córrer, em passo tot el dia a casa, ha ha ha!

Segueixes la competició? I quina és la modalitat o prova que més t'agrada?
Doncs realment, no tinc temps, però m agrada estar al dia en general de tot sempre que puc. El que més segueixo de veritat en directe i en viu, i si puc no fallo mai, són les "competis" dels meus fills que fan esquí alpí. Ara, que no puc estar quiet, ho passo fatal, però m'encanta veure'ls.

Qui és el teu esquiador o snowboarder de referència?, i esquiadora o snowboarder?
Doncs no en tinc cap en preferència però si Romain de Marchi o GigiRif sempre els he tingut de referència en el món de l'snowboard.

En l'àmbit personal quan esquies o fas surf: què et fa gaudir més? La velocitat, la neu verge, la tècnica?
Doncs podríem dir que la suma de tots aquests factors, el fet de poder gaudir de la muntanya i tot el que l'envolta. Això sí, aquella pala amb mig metre de neu verge acabada de caure i marcar-te aquells giracos a gas per a tu sol, això no té preu.

Ets més de teleesquí o de telecadira?
Depèn, no m'ho he plantejat mai, però amb snowboard molt més còmode el telecadira que no un teleesquí, com ara el Saumet, per exemple.

Què et molesta més a l'hora d'esquiar o fer surf, el vent o boira?
La boira sense cap mena de dubte és molt més emprenyadora. Això de no veure on ets o a on vas crec que a ningú li agrada. El vent al final només emprenya el remuntador, ja que a l'hora de baixar no te n'enteres.

Explica'ns un record màgic sobre els esquís o la taula, aquell moment que no pots oblidar i que sempre més recordaràs...
Hi ha molt per explicar, moments de riure, de por, d'alegria, de mal molt de mal, però digueu-me melancòlic o com vulgueu, però el millor record que tinc a la neu no és ni amb taula ni amb esquís, és amb bosses d'escombraries!
Recordo que el primer cop que els meus pares ens van portar a mi i les meves germanes a passar un dia a la neu, a la Vall de Núria, vam pujar amb el cremallera i vaig al·lucinar quan vaig veure tot allò. Però al que anava, aquell dia, abans de sortir de casa, vaig veure el meu pare agafava bosses d'escombraries i, innocent de mi, devia tenir 5 o 6 anys, li vaig demanar per a què les volia. I ell en va dir que tranquil, que ja ho veuríem.
Bé, total, que després d'arribar a Núria i visitar tot allò, vam anar cap a un costat, en una paleta de neu que faria 30 metres. Vam pujar fins a dalt i llavors el meu pare va treure les bosses d'escombraries, ens en va donar una a cada un, ell va agafar la seva, es va asseure a sobre i es va tirar gas a fons fins a baix. Vaig al·lucinar. Tot seguit els tres germans ens vam tirar darrere seu. Aquella sensació de lliscar gas a fons fins a baix mai l'he oblidat.

Un missatge per als lectors d'aquesta entrevista
Doncs res, que aprofitin, que vivim en un país privilegiat dins del món de la neu, amb molts dies de sol, més de quatre mesos de temporada i un munt d'estacions i de muntanyes per parar un carro. Ens veiem a Baqueira sempre que vulgueu i que tinguin salut i neu!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny