Entrevistes

'Els esquís actuals faciliten els girs i és més ràpid aprendre'

Gabriel Lopetegui Empresari dels esports de neu i d'aventura

Gabriel Lopetegui
Gabriel Lopetegui
escola-esqui-cims-pallars-port-aineImatge actual de l'escola Cims del Pallars (Foto: Escola Cims del Pallars).

Entrevistem Gabriel Lopetegui, un dels empresaris d'èxit del Pallars Sobirà que ha aconseguit, des de fa 30 anys, poder viure del difícil sector dels esports de neu i d'aventura. I l'èxit no és que en pugui viure ell, sinó que les seves empreses donen feina a més de trenta persones. En voleu saber més?

Com està anant la temporada enguany per Port Ainè?
Està sent una temporada fenomenal, tenim neu i bon temps, amb els dos factors claus, la gent arriba més animada i aprofita tot el dia per estar a pistes, per aquest motiu, es venen classes a partir de les 14:00 h i fins a les 16:00, quan en un dia de mal temps, a les 14:00 h, no hi queda ni l'apuntador. Però he de dir que ara ens aniria bé una bona nevadeta.

Quin és l'origen i la tipologia de client?
A Port Ainè, tenim un client familiar, és una estació que és molt còmoda per a famílies amb nens, i entre setmana tenim escolars que ens venen de tot arreu del país.

El client d'ara en una escola d'esquí és més exigent que el de fa trenta anys?
De clients n'hi ha de totes classes. Que ara sigui més exigent? Possiblement. Abans, la gent que venia a esquiar eren famílies amb un poder adquisitiu elevat, en canvi actualment quasi totes les famílies es poden permetre un cap de setmana a la neu. Hi ha preus per a totes les butxaques i potser per això ara la gent és més exigent.

Quines modalitats ensenyeu i quines són les classes que tenen més demanda? S'aprèn a esquiar surfejar o esquiar més ràpid ara que abans?
Hi ha poques modalitats que no ensenyem: fem esquí de muntanya, freestyle, freeride, snow i les clàssiques que són amb pista. Les classes que tenen més demanda són les que es fan en grup, perquè al final el que es busca és economitzar. A més, ara amb els canvis que hi ha amb els esquís respecte als d'abans, els actuals faciliten els girs i és més ràpid aprendre.

Prefereixes ensenyar nens o adults?
Al principi vols nens, però al cap d'un temps és millor portar adults. Les classes són més tècniques i teòriques.

Hi ha molta competència en el sector de l'ensenyament a Port Ainè?
No és ben bé competència. A Port Ainè abans hi havia una sola escola i havíem arribat a ser 90 monitors. Ara aquests 90 monitors estan repartits en diverses escoles i des de fa dos anys les escoles ens entenem molt bé i anem tots a una. De fet és millor que hi hagi vàries escoles que no pas una de sola, tots ens esforcem a oferir un bon servei, tracte directe i tenir els millors monitors perquè la gent torni a venir a la teva escola.

Si poguessis proposar millores per regular el sector de la neu en l'àmbit de país, que canviaries?
Potenciar les setmanes blanques amb petits ajuts per als nens que no poden assumir el cost de la setmana.

Com valores la possibilitat que finalment es presenti candidatura per a uns jocs d'hivern al Pirineu i Barcelona? Quin paper hi ha de jugar el Pallars?
És molt bo per fer conèixer la neu del nostre país, però crec que el Pallars quedarà una mica exclosa de qualsevol esdeveniment. Si ens arreglen les vies d'entrada al Pallars, serà el millor que ens podria passar si finalment es fan els jocs.

Si poguessis plantejar una millora a Port Ainè, quina proposta faries?
Ampliació la zona de Riu Sec.

Què els diries als qui mai han visitat Port Ainè?
Estació petita, amb encant i molt familiar

MOLT PERSONAL (i una mica informal)

Quina és l'estació d'esquí que més t'agrada a banda de Port Ainè?
Bufa, de totes he de dir que WhistlerBlackcomb. I de proximitat, Cerler.

D'aquesta darrera estació que esmentes: una pista o racó que personalment t'agradi en especial?
La zona del Gallinero.

On i quan vas aprendre a esquiar? Amb monitor?
Vaig aprendre a esquiar molt tard, tenia catorze anys, a Espot, sense monitor, però em parava a prop d'un monitor que estigués fent classes i dissimulant escoltava tot el que deia i després ho provava de fer jo sol.

Que detestes més: esquiar amb la boira o el vent?
Està clar que són les dues situacions pitjor per gaudir d'una baixada. Sens dubte amb la boira, perds totes les sensacions i el relleu i no és agradable.

Com has actuat quan t'has trobat amb un client molt negat i amb el que en vol saber més que tu?
Normalment hem acabat al bar del poble fent una cervesa i li he donat tota la raó al client, així pagava ell les canyes, he he...

El millor i el pitjor de la teva feina?
Les mostres d'agraïment anys després de molta gent que es recorda del que l'hi vas ensenyar en els seus inicis. D'aquests ara n'hi ha que jo no els podria seguir.
El pitjor? El desgast que causa tant temps esquiant, sobretot als genolls. Ara no puc fer més de 3 o 4 hores sense aturar-me.

Un missatge per als lectors del Diari de la neu...
Simplement que ens veiem per Port Ainè i fem unes baixades junts...

gabi-lopetegui-1992
Gabriel Lopetegui en una imatge de l'any 1992 (Foto: particular).

Qui és Lopetegui?

Gabriel Lopetegui és un emprenedor i empresari. Fill de Llavorsí. Actualment és el director de l'Escola d'esquí Cims del Pallars, a Port Ainè. Enguany compleix 30 anys exercint dins el món de la neu. Sobre ell podem dir, doncs, que és un empresari referent del Pallars Sobirà.

Primer va començar sent un monitor d'esquí (temporada 1989/90)a Port Ainè.  A partir de 1997 va passar a ser un demostrador de la EEE. Després va exercir com a entrenador i també va obrir un lloguer d'esquí a Rialp.

L'any 2005  Port Ainè deixa de ser privada i passa a ser una estació pública. És el moment de crear l'Escola d'esquí Cims del Pallars. A dia d'avui consta de 24/28 professor/es a l'escola i 5 treballadors més al botiga-taller del lloguer d'Esquís.

Més recentment, a l'any 2015, va crear un parc Acrobàtic a Rialp per poder donar feina als monitors d'esquí que, en arribar l'estiu, no tenen feina assegurada. Ho va fer pensant en la seva pròpia experiència, quan recorda que durant molts anys, en acabar la temporada, havien de fer mans i mànigues per trobar feina de temporada i poder tornar a la neu el següent hivern. La majoria dels professors d'esquí del Pallars poden treballar al riu durant la temporada dels esports d'aventura. És la gran sort i recurs que té el Pallars Sobirà amb el Turisme Actiu, amb activitats com el Rafting, Kaiak, barrancs, Guies de Muntanya, etc. El mateix any inaugura Cims Aventura, per la qual hi passen 9.000 visitants de mitjana any rere any.

Actualment, les empreses escola d'esquí Cims del Pallars, el lloguer, i el Parc d'Aventura, estan donant feina a 35/38 persones.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny