Notícia

Prohibeixen el senderisme en una vall de l'Arieja

L'atac de 4 óssos a una pastora i les ovelles ha disparat les alarmes

OSSA,CADELLS
Imatge d'arxiu d'una ossa del Pirineu amb dos cadells. Imatge d'arxiu. Autor/a: ACN
L'alcalde d'Ustou, un municipi de l'Arieja, al vessant nord del Pirineu, ha decretat la prohibició de practicar el senderisme a la zona. Una óssa hauria atacat un ramat d'ovelles i va obligar la pastora a refugiar-se a la cabana. Els fets han passat en unes valls compreses entre l'estació d'esquí de Guzet-Neige i la veïna vall de Tavascan.


Preocupació al vessant nord del Pirineu per la indiferència d'alguns óssos amb les persones. En resum, si una óssa té cadells per alimentar, farà el que consideri per buscar-los menjar. I això és el que va passar aquesta setmana a prop de l'estació d'esquí de Guzet-Neige.

Els fets van succeir la nit del dimecres 15 de juliol al municipi d'Ustou, al vessant nord del Pirineu, a l'Arieja, no massa lluny de Tavascan. Segons expliquen avui els diaris L'Independant  i La Depèche, fins a 4 óssos (l'óssa amb els seus dos cadells i un tercer ós) haurien intimidat una pastora i atacat un ramat d'ovelles.

Segons l'informe realitzat el dia 16 es van reconèixer que van ser 80 les ovelles que havien estat atacades per un total de 4 óssos. Expliquen que l'atac s'hauria produït entre les 12 de la mitjanit i fins a les 6 del matí. Agents de l'oficina nacional de biodiversitat van intentar espantar els óssos amb trets de rifle. Els plantígrads, però, no van marxar. La pastora que tenia a càrrec el ramat d'ovelles es va refugiar a la cabana i ha denunciat que els óssos ja no tenen por de les persones.

Com a mesura preventiva l'alcalde d'aquest poblet ha prohibit la pràctica del senderisme a la zona. Així doncs no es poden fer excursions al sector de valls i cims que hi ha entre l'estació d'esquí de Guzet-neige i el límit amb el vessant sud o la frontera, o sigui, amb el Pirineu català. La capçalera de la vall d'Ustou limita per aquest vessant sud amb la vall de Tavascan.

Més malestar en una vall amb antecedents violents

Malauradament aquest atac s'afegeix a un incident que ja es va produir el passat el 9 de juny a la mateixa zona. Aleshores un ós de quatre anys va ser trobat mort. Hi ha una recompensa de 45.000 euros per localitzar la persona o persones que van matar l'ós. Tot plegat farà créixer encara més el malestar general en aquesta vall, a causa dels antecedents agressius d'algunes persones i alguns óssos.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions

giny

Edició en paper


giny

giny