Notícia

Presentat el nou llibre Blanc de les estacions d’esquí i de muntanya

La Generalitat destina més de 6 milions a ajuts en matèria de polítiques de muntanya el 2020

mirador,pic orri,port aine
Ahir es va presentar Nou Llibre Blanc de les estacions d’esquí i de muntanya Autor/a: Skipallars
El conseller Calvet ha presidit aquest divendres la Taula estratègica estacions d’esquí i de muntanya, en què s’ha presentat el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya de Catalunya, que inclou 26 propostes elaborades després d’un ampli procés participatiu. També s’ha celebrat el Consell Rector de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), on s’ha presentat  el pla de treball per al 2020.


espot-aeria

La Generalitat ha presentat aquest divendres un paquet d’ajuts en polítiques de muntanya per valor de més de 6 milions per aquest 2020. Ha estat en el marc del Consell Rector de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), i la Taula estratègica d’estacions d’esquí i de muntanya, presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
 
Així, concretament, es destinaran 2,5 milions a ajuts en matèria d’accessos a nuclis de població, adreçats als consells comarcals de muntanya, la convocatòria dels quals s’obrirà aquest estiu. També 2,5 milions a ajuts per estacions d’esquí, una iniciativa que s’obrirà en els propers dies. D’altra banda, en virtut del conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), cap a l’octubre s’obrirà una línia d’ajuts per a estacions d’esquí nòrdic per valor de 300.000 euros. També es destinaran 300.000 euros als consells comarcals de muntanya per al manteniment hivernal viari, que també s’espera impulsar aquest estiu. Finalment, l’IDAPA destina 450.000 euros en ajuts als consells comarcals, ajuntaments i entitats, per al desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran.
 
Durant la reunió del Consell Rector, el Secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha presentat el Programa d’habitatge als municipis rurals, un projecte innovador que té com finalitat abordar la problemàtica de l’habitatge al món rural, especialment als municipis de muntanya. Està relacionat amb la possibilitat de gestionar la disponibilitat i l’adequació dels habitatges existents en desús.
 
Programes de l’IDAPA
 
Per la seva banda, l’IDAPA ha presentat el seu pla de treball per enguany, que inclou 5 programes, amb 34 accions específiques de suport a polítiques de muntanya, per un import de 710.000 euros. Entre elles, destaquenel Programa de suport al mon local i als agents del territori, el  Programa de dinamització territorial per projectar i reforçar el Pirineu, el programa Estratègia 2020 de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, el programa de dinamització cultural de l’Alt Pirineu i Aran i el programa de foment i dinamització del sector agroalimentari i ramader.

vallter-bosc-snowboard
 
Nou Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya

 
D’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presidit aquest divendres la Taula Estratègica de les Estacions de Muntanya (TEM), un marc de col·laboració estable entre els actors públics i privats implicats en el desenvolupament de les estacions d’esquí i muntanya.
 
En el marc de la reunió, s’ha presentat el Llibre Blanc de les Estacions de Muntanya de Catalunya, que és el resultat d’un procés participatiu ampli que ha comptat amb la implicació activa de la Generalitat de Catalunya, les pròpies estacions de muntanya, les entitats i associacions sectorials i les administracions locals implicades. Promogut per la Taula, el Llibre Blanc determina que les estacions de muntanya són elements clau per al desenvolupament econòmic, social i mediambiental de les comarques de muntanya, generadores de llocs de treball i oportunitats, de connectivitat i de promoció dels Pirineus i el conjunt del país. Sempre mantenint l’aposta del Govern per la col·laboració público –privada en la gestió d’estacions de muntanya.
 
El conseller Calvet ha posat en valor que “es tracta d’un sector que genera una dinamització econòmica molt important, al voltant dels 375 milions d’euros”. Per aquesta raó, ha dit que “són actius que cal cuidar, i ho fem a través de la gestió pública d’alguna de les estacions, amb inversions directes i amb la planificació a curt, mig i llarg termini del que han de ser”.
 
Sobre el Llibre Blanc, ha dit que “el document permetrà posar al dia les estacions, projectar-les i que continuïn aportant aquesta dinamització econòmica”. “És un punt d’inflexió per fer d’aquests actius una peça molt important per la generació d’ocupació i aquest país viu que necessitem”, ha apuntat.
 
 
El document planteja 10 eixos estratègics i 26 propostes concretes que van des de la promoció econòmica, fins a un nou marc normatiu, passant per la promoció de la Candidatura Pirineus Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern 2030.
 
Alineat amb el Pla de Govern de la XII Legislatura i l’Agenda Verda post COVID-19, el Llibre Blanc impulsa inversions per donar suport a les estacions per abordar la reactivació econòmica.

llevantada-gloria-vall-de-nuria
 
16 estacions d’esquí
 
Catalunya compta amb 10 estacions d’esquí alpí i 6 de nòrdic, totes situades als Pirineus, que alternen models de gestió (alpí: 7 de públiques i 3 de privades; nòrdic: 6 de municipals en règim de concessió de la gestió). En total ofereixen 466 kilòmetres de pistes, una proposta molt superior a la dels competidors directes (l’Aragó: 390 km i 6 estacions; Andorra: 303 km i 5 estacions; Pirineu Francès: 232 km i 7 estacions; Sierra Nevada: 110 km).
 
Anualment, les estacions de muntanya generen 374,3 milions d’euros en valor afegit brut (VAB), quantitat equivalent al 17,5% del VAB total que generen les comarques que les acullen. Són, per tant, un pilar essencial de l’economia de les comarques de muntanya del país. Addicionalment, i fruit d’una meticulosa anàlisi cost-benefici, el Llibre Blanc ha estimat que cada euro de cost d’una estació genera 9,11 euros en ingressos, cosa que indica una rendibilitat econòmica molt significativa al territori.
 
La despesa dels esquiadors (171,12 euros per persona i dia en esquí alpí i 47,26 euros per persona i dia en esquí nòrdic) es distribueix entre sectors molt importants de les economies locals, com són l’hostaleria, el comerç, el transport, les assegurances i altres despeses, que generen ocupació i fixen població a les mateixes comarques receptores.
 
Pel que fa a l’entorn, el Llibre Blanc inclou bones pràctiques en la construcció i posada en marxa de les instal·lacions, així com de la gestió energètica i de l’aigua i els residus. En aquest sentit, la gestió de les estacions està alienada amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO i l’Agenda 2030.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny