Notícia

Cinc excursions a l'entorn de les 5 estacions del Grup FGC

Excursions a cims propers a La Molina, Espot, Port Ainé, Vall de Núria i Vallter

excursionistes,grup,puigmal,carena
Excursionistes baixant del Puigmal Autor/a: Diaridelaneu
Les estacions d'esquí del Grup FGC ja porten uns quants anys que a l'estiu esdevenen estacions de muntanya ideals per a activitats a la natura. Excursions o caminades que ens permeten respirar aire fresc i fer una activitat física per mantenir-nos. Avui us proposem 5 excursions a l'entorn de La Molina, Espot, Port Ainé, Vall de Núria i Vallter.


Les estacions d'esquí del Grup FGC ja fa uns quants anys que a l'estiu esdevenen estacions de muntanya ideals per a activitats a la natura. Durant els mesos de l'estiu, entre moltes altres activitats, hi podrem realitzar excursions o caminades que ens permeten respirar aire fresc i fer una activitat física moderada per mantenir-nos en bona forma.

Avui us proposem 5 excursions (entre fàcils i moderades) que no presenten dificultats tècniques al voltant de La Molina, Espot, Port Ainé, Vall de Núria i Vallter. Són rutes per itineraris ben senyalitzats i concorreguts que tenen com a premi arribar a cims des dels quals gaudirem de bones panoràmiques i la satisfacció d'haver assolit cims de més de 2.000 metres.

1 · Pic de Bastiments a Vallter (2.878 m).

Sortida des de l'aparcament del Refugi d'Ull de Ter. L'aparcament és situat al darrere revolt de les paelles de la carretera C-771. El camí és ben marcat sobre el terreny, ja que es tracta d'una ruta popular i ben concorreguda. Sortim a la cota 2.092 i passem pel mític refugi-xalet d'Ull de Ter. L'itinerari passa pel coll de la Marrana (2.535 m) i finalment puja costerut fins al pic de Bastiments (2.878 m). Itinerari d'anada i tornada pel mateix camí. Gaudirem dels boscos de pi negre de la capçalera del Ter, els primers salts d'aigua del naixement del riu i podrem observar la morfologia que van deixar a la zona les glaceres del circ de Morens.

Tot plegat són uns 8,5 quilòmetres anada i tornada que es poden fer en no pas més de 5 hores. El cim de Bastiments es troba dins el Parc Natural de les Capçaleres del ter i Freser i forma part del llistat dels 100 cims de Catalunya.

Ruta que podreu trobar a Wikiloc en aquest enllaç.

pujant-al-pic-bastiments
Pujant cap al pic de Bastiments, amb el Gra de Fajol de fons (Foto: IST).

2 · Puigmal a Vall de Núria (2.913 m).

Ascensió al Puigmal des del Santuari estació d'esquí de Núria. Una excursió clàssica del Pirineu oriental que ens permet gaudir de panoràmiques impressionants del Pirineu central i oriental. Sortida a 2.002 metres i arribada a 2.913. Excursió de menys de 10 quilòmetres entre anada i tornada pel mateix camí, també ben marcat per ser molt concorregut. Cal tenir, això sí, bones cames i genolls, sobretot en els trams inicial, sortint del santuari, i per al tram final final, arribant al cim. El cim del Puigmal es troba dins el Parc Natural de les Capçaleres del ter i Freser i també i forma part del llistat dels 100 cims de Catalunya.

Ruta que podeu trobar a Wikiloc en aquest enllaç.

3 · Puigllançada (2.410 m) des de La Molina

Una clàssica per als qui es volen iniciar en els cims d'alta muntanya i no es volen complicar la vida. Amb sortida a l'aparcament dels Alabaus (1.828 m) i arribada al cim de Puigllançada (2.410 m). El Puigllançada és, en llenguatge col·loquial dels excursionistes, el que s'anomena un cim de vaques. Les seves panoràmiques, però, són més d'àliga que de cap altre animal. Per arribar-hi es requereix estar en bona forma física, ja que l'accés en els primers trams es fa per forts pendents, però fer l'excursió fins al cim a l'estiu és el més similar a caminar per sobre una llarga catifa de gespa. Anada i tornada pel mateix itinerari de menys d'una mica menys de 9 quilòmetres. Forma part del llistat dels 100 cims de Catalunya.

La nostra crònica en aquest enllaç.
Ruta que podeu trobar a Wikiloc en aquest enllaç.

puigllancada-estiu-la-molina

Observant la Tosa d'Alp des del Puigllançada (Foto: IST).

4 · La Pala d'Eixe (2.660 m) des d'Espot

Excursió fàcil que podrem realitzar en una mica més de 4 hores i de menys de 7 quilòmetres. Cal fer aproximació per la pista forestal que puja pel barranc dels estanyets, el qual surt darrere de l'Alberg de Les Daines, a tocar de l'Hotel Or Blanc, a la cota 1.500 de l'estació d'esquí d'Espot.

Cal deixar el nostre vehicle aparcat a tocar del retorn del telecadira i estany de La Bassa, a la cota 2.155 de l'estació d'esquí. Des del cim de la Pala d'Eixe gaudirem d'unes bones panoràmiques del Pirineu central i tindrem a un cop de pedra, pel vessant nord, la Vall de Peguera amb els seus llacs, entre els quals cal destacar-ne el Negre i el Tort. La Pala d'Eixe és al límit entre el Parc Nacional d'Aigüestortes i Llac de Sant Maurici i la zona perifèrica de protecció.

Ruta que podeu trobar a Wikiloc en aquest enllaç.

5 • Pic de l'Orri (2.439 m) des de Comes de Rubió

No hi ha esquiador que no conegui el Pic de l'Orri. Aquest cim que corona l'olla de l'estació d'esquí de Port Ainé és ben conegut perquè just al cim s'hi troben les antenes de telecomunicació. En aquest cas no us proposem l'excursió des de l'estació d'esquí, sinó des del poble de Rubió del cantó (1.687 m). Es tracta d'un itinerari amb sortida en aquest poble que trobem al port del Cantó i que es dirigeix cap al refugi de Comes de Rubió.

Són 8,5 quilòmetres de pujada i els corresponents mateixos de baixada, així que estem parlant d'una excursió exigent físicament. No hi ha dificultats tècniques, però sí que requereix una molt bona forma física. Els al·licients són que ens trobem de ple al Parc Natural de l'Alt Pirineu, que és una ruta no massa freqüentada, que travessarem extensos boscos de la falda de llevant del massís de l'Orri i que aquests boscos conserven una població important del gall fer. Atenció doncs a fer l'ascensió amb el màxim silencia possible i portant les nostres mascotes controlades en tot moment, a poder ser han d'anar lligades. A més, si sou esquiadors us podreu fer una idea de la zona per la qual es volia ampliar a mitjans dels anys noranta l'estació d'esquí de Port Ainé.

L'excursió espot reduir a la meitat de quilòmetres si pugem amb cotxe per la pista forestal fins al refugi de Comes de Rubió (1.980 m).
Ruta que podeu trobar a Wikiloc en aquest enllaç.

Els nostres consells, recordatoris i recomanacions per a qualsevol excursió:

Recordar-vos que l'accés a qualsevol cim s'ha de fer en silenci, sense sortir del sender i sense deixar cap mena de residu, i evitar així alterar l'hàbitat d'espècies animals com l'isard, la perdiu blanca o el gall fer, tots tres presents al Pirineu.
• Si us ho podeu permetre, eviteu l'excursió en caps de setmana d'alta afluència.
• És prohibit arrencar o tallar flors ni cap altra espècie vegetal.
• Els gossos s'han de portar controlats en tot moment, pel que es recomana portar-los subjectats (veure normatives dels Parcs Naturals de Catalunya), ja que poden provocar molèsties a la fauna salvatge i als ramats de vaques.
• I com sempre, porteu el mòbil carregat, aigua, roba d'abrigar, ulleres de sol, crema protectora, una assegurança per a activitats a la muntanya i el material propi que es correspon per a qualsevol sortida a l'alta muntanya d'acord amb les condicions i previsions meteorològiques.

Enllaços recomanats:
Bones pràctiques en les visites als Parcs Naturals.
Consells per visitar un Parc Natural

 


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny